Skoči do osrednje vsebine

Zaključek projekta eGAFOR

V projektu eGAFOR (Elektronska napoved za splošno letalstvo) smo razvili nov meteorološki produkt, ki je prosto dostopen. Gre za grafično napoved meteoroloških pojavov na omrežju zračnih poti, ki obsega ozemlje Slovenije, Hrvaške, Bosne in Hercegovine, Srbije, Madžarske, Romunije in Slovaške.

Poenotena napoved povečuje stopnjo varnosti letenja preko več držav, sam način priprave napovedi pa izboljšuje medsebojno sodelovanje meteoroloških služb.

eGAFOR napoved se pod okriljem EUMETNET od 20. 5. 2021 dalje izdaja operativno in je na voljo na spletni strani.

Agencija za okolje je v projektu sodelovala kot partner s šestimi meteorološkimi službami držav srednje in jugovzhodne Evrope. Projekt je delno financirala Evropska komisija, njegova vrednost je bila 1.949.000 evrov.

eGAFOR logo

eGAFOR logo

Rdeča barva – vremenski pogoji za letenje ne bodo primerni. Oranžna barva – zelo tvegano letenje.  Rumena barva – oteženo letenje. Zelena barva – vreme na letenje ne bo imelo vpliva.

Rdeča barva – vremenski pogoji za letenje ne bodo primerni. Oranžna barva – zelo tvegano letenje. Rumena barva – oteženo letenje. Zelena barva – vreme na letenje ne bo imelo vpliva. | Avtor: ARSO