Skoči do osrednje vsebine

Tudi Finančna uprava RS aktivno vključena v predsedovanje

Z današnjim dnem Slovenija za pol leta prevzema predsedovanje Sveta EU, aktivno vlogo bo imela tudi Finančna uprava RS (FURS).

Skupina uslužbencev FURS bo vodila carinski del delovne skupine Sveta EU z imenom »Law Enforcement Working Party«. Skupina spodbuja carinsko sodelovanje z organi pregona, evropskimi agencijami, kot sta Europol in Frontex, načrtuje in izvaja aktivnosti zoper carinske zlorabe in organiziran kriminal na področjih kot so trošarinske in davčne zlorabe, ponaredki, pranje denarja, strelno orožje, droge. Slovensko predsedstvo pa želi svoj pečat pustiti na področjih spletne trgovine in okolja.

V času predsedovanja bomo na FURS organizirali tudi dva večja dogodka. Upamo, da bo to glede na epidemiološke razmere mogoče izpeljati v živo. Carinski seminar na visokem nivoju bo posvečen spletni trgovini, ki je ob zdravstveni krizi dobila še večji pomen, prinesla pa je tudi določena tveganja in potrebo po usklajenem odzivu. Na sestanek generalnih direktorjev davčnih administracij z imenom TADEUS pa bo priložnost spregovoriti o davčnih izzivih, ki jih prinašajo nove tehnologije, digitalizacija, novi načini plačevanja, izmenjava podatkov za preprečevanje davčnih utaj.

Pred Evropsko unijo so številni izzivi in samo skupaj jim bomo lahko kos.