Skoči do osrednje vsebine

Ministrica dr. Helena Jaklitsch na slovesnosti ob 30. obletnici samostojnosti Republike Slovenije v Celovcu

Ministrica za Slovence v zamejstvu in po svetu dr. Helena Jaklitsch je včeraj, 30. junija, zbrane nagovorila na slovesnosti ob 30. obletnici samostojnosti Republike Slovenije, ki jo je pripravil Generalni konzulat Republike Slovenije v Celovcu.
Na govorniškem odru.

ministrica dr. Helena Jaklitsch | Avtor: USZS

1 / 3

Ministrica je v svojem nagovoru izrazila veselje, da lahko to pomembno obletnico praznuje z rojaki na Koroškem, ki so bili od nekdaj in so še danes nenadomestljiv del našega slovenskega naroda. Spomnila je, da je prav tu, v zibelki slovenstva, ob knežjem kamnu zorela slovenska identiteta, tu je bila pred 170 leti ustanovljena najstarejša slovenska založba, Mohorjeva družba, ki je generacijam Slovencev v domove prinašala pisano slovensko besedo, ljubezen do maternega jezika ter skrbela za narodovo omiko. Tu so nastale najlepše slovenske narodne pesmi, ki božajo srca vseh Slovencev, doma, v zamejstvu in po svetu. “Naj vam bo zato ob tem slovesnem praznovanju obletnice rojstva slovenske države izrečena iskrena zahvala za vašo zvestobo slovenstvu, s spodbudo, da tudi v prihodnje ohranjate močno povezanost z matično domovino.

Slovencem v Avstriji marsikdaj ni bilo lahko, zato je ministrica poudarila, da je toliko bolj vesela, kako zori prijateljski odnos med obema narodoma, med obema državama. Pomemben korak je bil storjen, ko je Slovenija stopila na pot samostojne in demokratične države, pri čemer ne smemo pozabiti tudi vse pomoči tedanjega avstrijskega zunanjega ministra Aloisa Mocka, h kateri je gotovo pripomoglo prav prijateljstvo s koroškim Slovencem Karlom Smollejem. Lansko leto je zaznamovalo tudi v slovenščini izrečeno opravičilo zveznega predsednika ob stoti obletnici plebiscita. Ta pomembna gesta »še odpira prostor prijateljstvu in povezanosti, pa tudi tisti skrbi za manjšino, ki je ne narekujejo samo sprejeti mednarodni pravni akti, temveč predvsem zavedanje, da so Slovenci del Koroške dežele in njene identitete ter da ta prostor bogatijo ter obenem predstavljajo pomemben most med obema državama.« 

Na dogodku sta pozdravila tudi koroški deželni glavar dr. Peter Kaiser in krški škof dr. Jože Marketz, v krajšem pogovoru so spomine in misli na tiste odločilne trenutke zgodovine slovenskega naroda izmenjali predsednik osamosvojitvene vlade Lojze Peterle, nekdanji koroški deželni glavar dr. Christof Zernatto in prvi častni konzul Republike Slovenije v Celovcu Karel Smolle. Program pa je sta s prelepimi slovenskimi pesmimi popestrila tudi Aleksander Mežek in Blaž Podobnik.