Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 30. junija 2021.

Potresi

Ob 10.53 so seizmografi državne mreže potresnih opazovalnic Urada za seizmologijo, Agencije RS za okolje, zabeležili potres magnitude 1,9 v bližini Radeč, 46 km vzhodno od Ljubljane. Ocenjujejo, da intenziteta (učinki) potresa ni presegla IV. stopnje po evropski potresni lestvici (EMS-98). Po prvih podatkih so potres čutili posamezni prebivalci Radeč, Zidanega Mosta in okolice.

 

Nesreče v gorah

Izpostava Kranj

Ob 16.01 si je pri planinski koči pod Golico, občina Jesenice, planinka poškodovala gleženj. Aktivirani so bili gorski reševalci Gorske reševalne službe (GRS) Jesenice ter posadka s helikopterjem Slovenske vojske (SV) z dežurno ekipo reševalcev na krovu. Poškodovano planinko so odpeljali v Splošno bolnišnico (SB) Jesenice.

Ob 22.00 si planinki, zaradi vremenskih razmer, nista upali sestopiti z Jezerskega sedla, občina Jezersko. Gorski reševalci GRS Jezersko so planinki na kraju oskrbeli in podhlajeno na klasični način pospremili do Kranjske koče na Ledinah.

 

Reševanja obolelih oseb

Izpostava Kranj

Ob 14.58 je posadka s helikopterjem SV z dežurno ekipo Helikopterske nujne medicinske pomoči (HNMP) na krovu poletela na Jesenice, od koder je prepeljala obolelo osebo v Univerzitetni klinični center (UKC) Ljubljana.

Izpostava Ljubljana

Ob 11.30 je posadka s helikopterjem Slovenske vojske z medicinsko ekipo na krovu prepeljala bolnika iz UKC Ljubljana v SB Murska Sobota v Rakičanu.

 

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Kranj

Ob 11.53 se je pri jezeru Jasna, občina Kranjska Gora, osebno vozilo zaletelo v parkirano vozilo. Ena oseba se je poškodovala. Gasilci Gasilske reševalne službe (GARS) Jesenice in Prostovoljnega gasilskega društva (PGD) Kranjska Gora so odklopili akumulatorja, nudili pomoč reševalcem in sanirali cestišče.

Ob 14.55 sta na gorenjski avtocesti (AC) pri zoženju Naklo, smer Ljubljana, trčili osebni vozili. Gasilci GARS Kranj so zavarovali kraj nesreče, odklopili akumulatorja in sanirali cestišče.

Ob 15.20 je na avtocesti med priključkoma Naklo in Kranj - zahod, v občini Naklo, prišlo do prometne nesreče med osebnim in reševalnim vozilom. Gasilci GARS Kranj so požarno in prometno zavarovali kraj nesreče in z absorbentom posuli cestišče.

Ob 16.57 so na gorenjski avtocesti, pri priključku Podtabor, občina Naklo, trčila tri osebna vozila. Posredovali so gasilci GARS Kranj. Zavarovali so kraj dogodka ter odklopili akumulatorje.

Izpostava Nova Gorica

Ob 13.12 sta na regionalni cesti Ušnik–Plave, pri Ročinju, občina Kanal ob Soči, pri vožnji z motorjem padla motorist in sopotnica. Slednja se je poškodovala. Gasilci Javnega zavoda za gasilsko in reševalno dejavnost gasilske enote (JZ GRD GE) Nova Gorica so zavarovali kraj nesreče, usmerjali promet ter cestišče posuli z vpojnimi sredstvi. Poškodovanko so na kraju oskrbeli reševalci Nujne medicinske pomoči (NMP) Tolmin, ki so ravno v tistem času pripeljali mimo in jo predali ekipi NMP Nova Gorica.

Izpostava Novo mesto

Ob 18.53 sta v naselju Jama pri Dvoru, občina Žužemberk, trčila kombinirano vozilo in motorno kolo. Gasilci PGD Žužemberk so zavarovali kraj nesreče, na vozilih odklopili akumulatorje, posuli po vozišču razlite motorne tekočine, usmerjali promet do prihoda policistov, nudili pomoč delavcem vlečne službe in nudili prvo pomoč poškodovanemu motoristu do prihoda reševalcev nujne medicinske pomoči Novo mesto, ki so ponesrečenega oskrbeli na kraju in ga prepeljali v Splošno bolnišnico Novo mesto.

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 7.34 je v naselju Dolga brda, na cesti mednarodnega mejnega prehoda (MMP) Holmec- Poljana, občina Prevalje, voznik z osebnim vozilom zapeljal s cestišča in trčil v drevo. Poklicni gasilci Koroškega gasilskega zavoda (KGZ) Ravne na Koroškem so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator ter nudili pomoč reševalcem Zdravstvenega reševalnega centra (ZRC) Koroške-enoti NMP Ravne na Koroškem. Poškodovanega voznika so reševalci prepeljali v Splošno bolnišnico Slovenj Gradec.

 

Požari v objektih

Izpostava Kranj

Ob 15.19 je na Cesti Franceta Prešerna, občina Jesenice, v skladišču zagorela plastika. Gasilci GARS Jesenice in PGD Jesenice so požar pogasili.

Ob 16.21 je v jeklarni ACRONI na Jesenicah prišlo do izliva taline iz peči. Gasilci GARS Jesenice so talino ohladili z vodo ter pogasili električno omarico.

Izpostava Ljubljana

Ob 18.06 je ob Tbilisijski ulici v Ljubljani gorela lesena vrtna lopa dimenzije 2x3 metre okoli lope pa tudi nekaj trave, grmovja in manjši rastlinjak. Požar so pogasili gasilci PGD Ljubljana-Vič in Gasilske brigade (GB) Ljubljana. Lopa in rastlinjak sta uničena.

Ob 22.02 je v bližini Ulice koroškega bataljona v Črnučah, občina Ljubljana, gorela baraka v velikosti okoli 20 kvadratnih metrov. Požar so pogasili gasilci GB Ljubljana in PGD Črnuče.

Izpostava Maribor

Ob 16.12 je v naselju Zgornja Bistrica, občina Slovenska Bistrica, zagorelo ostrešje gospodarskega poslopja na površini okoli 80 kvadratnih metrov. Gasilci PGD Zgornja Bistrica in Slovenska Bistrica so požar, ki je uničil objekt v celoti, krmo v objektu in nekaj orodja, pogasili, preprečili širjenje požara na stanovanjski objekt in stanovanjsko hišo pregledali s termovizijsko kamero. Gasilci so pogorele ostanke gospodarskega objekta in krmo odstranili z objekta.

 

Požari na prometnih sredstvih

Izpostava Maribor

Ob 7.38 je na lokalni cesti med Sp. Hočami in Slivnico v občini Hoče - Slivnica zagorel delovni stroj. Gasilci GB Maribor in PGD Bohova so ogenj pogasili. Iz stroja je po cestišču izteklo olje. Delavci pristojnega podjetja za vzdrževanje lokalnih cest v občini Hoče - Slivnica so z vpojnim sredstvom posuli po izteklem olju in cestišče počistili. O oljnem madežu je bila obveščena tudi dežurna služba VGP Drava.

Izpostava Postojna

Ob 14.24 je na Partizanski cesti v Sežani, zagorel stroj za pometanje cest. Gasilci Zavoda za gasilno in reševalno službo (ZGRS) Sežana so stroj pogasili in preventivno preverili s termovizijsko kamero.

Ob 20.24 je v naselju Studeno, občina Postojna, pred stanovanjskem objektu zagorelo v motornem predelu osebnega vozila. Občani so požar pričeli gasiti že pred prihodom gasilcev PGD Studeno in Postojna, ki so goreče osebno vozilo dokončno pogasili, odklopili akumulator in vozilo preventivno pregledali s termovizijsko kamero.

 

Požari v naravi oziroma na prostem

Izpostava Brežice

Ob 0.05 je v romskem naselju Kerinov Grm, občina Krško, gorelo v naravnem okolju. Gasilci PGE Krško so požar omejili in mešane goreče odpadke pogasili. Posredovanje gasilcev in policistov je bilo s strani Romov ovirano, zato so gasilci, po navodilu policije predčasno zapustili kraj dogodka.

Ob 18.13 je v bližini naselja Kerinov Grm, občina Krško gorela slama na strnišču. Gasilci Poklicne gasilske enote (PGE) Krško in PGD Veliki Podlog so požar na šeststo kvadratnih metrih površine pogasili in preprečili širjenje na bližnje pšenično polje.

Ob 19.22 je pri naselju Jelše v občini Krško gorelo žitno polje. Požar na površini 1500 kvadratnih metrov so pogasili gasilci PGE Krško in PGD Veliki Podlog.

Izpostava Kranj

Ob 16.27 je zagorelo v gozdu pod gondolo na smučišče Krvavec, občina Cerklje na Gorenjskem. Gasilci PGD Cerklje, Štefanja gora, Šenturška gora in Zgornji Brni so ogenj pogasili.

Ob 17.37 je v naselju Voglje, občina Šenčur, zagorel gozd. Gasilci GARS Kranj, PGD Šenčur, Mavčiče in Voglje so požar na površini 7000 kvadratnih metrov pogasili z vodo in prekopali več žarišč.

Izpostava Ljubljana

Ob 11.15 je ob Ižanski cesti v Ljubljani gorelo na travniku. Gasilci GB Ljubljana so pogasili gorečo travo in grmovje na površini okoli 2000 kvadratnih metrov.

Ob 11.39 je na Novem trgu v Kamniku pri vodnem zajetju tlelo pogorišče trave. Gasilci PGD Kamnik so tlečo travo na površini okoli 9 kvadratnih metrov zalili z vodo.

Ob 13.02 sta ob cesti Litija–Hotič pri Zgornjem Logu, občina Litija, gorela kup trave in manjše drevo. Požar so pogasili gasilci PGD Litija.

Ob 13.15 sta v Raičevi ulici v Ljubljani gorela grmovje in suha trava. Gasilci GB Ljubljana so pogasili požar na površini okoli 300 kvadratnih metrov.

Ob 14.01 je na hribu Špilj nad Preserjami v občini Brezovica na prizorišču včerajšnjega gozdnega požara ponovno gorela podrast na površini okoli 300 kvadratnih metrov. Požar gasijo gasilci PGD Preserje in Brezovici pod Krimom.

Ob 14.03 je ob Cesti dveh cesarjev v Ljubljani gorel kup odpadkov, ogenj pa se je razširil na okoliško grmovje in drevje. Požar na površini okoli 100 kvadratnih metrov so pogasili gasilci GB Ljubljana. Pri prekopavanju požarišča je gasilcem pomoč nudil občan z delovnim strojem.

Ob 14.30 je v Lesnem Brdu, občina Vrhnika, gorelo v gozdu v bližini stanovanjske hiše. Požar gozdne podrasti na površini okoli 400 kvadratnih metrov so pogasili gasilci PGD Drenov Grič-Lesno Brdo in Sinja Gorica.

Ob 21.14 je v naselju Radomlje, občina Domžale, zagorela suha trava ob deponiji. Požar na površini okoli tisoč kvadratnih metrov so pogasili gasilci Centra za zaščito in reševanje (CZR) Domžale in PGD Radomlje.

Izpostava Novo mesto

Ob 16.43 je v Šmalčji vasi v občini Šentjernej pri požigu grmičevja ogenj ušel izpod nadzora. Gasilci PGD Šentjernej so požar pogasili.

Izpostava Postojna

Ob 19.35 je v naselju Zarečje, občina Ilirska Bistrica, gorela skladovnica drv. Požar, ki je zajel okoli 15 kubičnih metrov drv, so pogasili gasilci PGD Ilirska Bistrica.

Izpostava Ptuj

Ob 18.42 je v naselju Zgornja Hajdina, občina Hajdina, na njivi ob stanovanjski hiši gorelo strnišče. Gasilci PGD Hajdina so požar na površini okoli 3000 kvadratnih metrov pogasili.

 

Požari v komunalnih in drugih zabojnikih

Izpostava Brežice

Ob 10.22 je na Mednarodnem mejnem prehodu Obrežje, občina Brežice, zagorel zabojnik za smeti. Požar so pogasili policisti in gasilci PGD Obrežje.

Izpostava Celje

Ob 19.13 je na Mariborski cesti v Celju na avtobusni postaji zagorel zabojnik za komunalne odpadke. Požar so pogasili gasilci PGE Celje.

Izpostava Ljubljana

Ob 15.03 je na Litostrojski cesti v Ljubljani gorela vsebina večjega kovinskega komunalnega zabojnika. Požar so pogasili gasilci GB Ljubljana.

 

Nesreče z nevarnimi snovmi

Izpostava Celje

 

Ob 07.28 je v Ulici 11. Maja v občini Radeče zaradi tehnične napake na cisterni, iz nje iztekalo kurilno olje v skladiščni prostor stanovanjske hiše. Gasilci PGE Celje so zavarovali kraj dogodka, preprečili nadaljnje iztekanje in prečrpali okoli 1000 litrov kurilnega olja v drugo cisterno.

 

Najdbe neeksplodiranih ubojnih sredstev

Izpostava Nova Gorica

Ob 12.29 so v sadovnjaku ob stanovanjski hiši v Grgarju, občina Nova Gorica, našli neeksplodirano ročno bombo, mase 0,195 kilogramov. Pripadnika Državne enote za varstvo pred Neeksplodiranimi ubojnimi sredstvi (NUS) Severnoprimorske regije sta nevarno najdbo italijanske izdelave iz druge svetovne vojne odstranila na varno.

 

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Celje

Ob 8.36 so v Mlačah, občina Slovenske Konjice, gasilci PGD Loče nudili pomoč reševalcem NMP pri prenosu obolele osebe do reševalnega vozila.

Ob 8.47 je na Šaleški cesti v Velenju iz neznanega vozila padla manjša količina kovinskih izdelkov. Gasilci PGD Velenje so zavarovali kraj, pobrali kovinske dele in očistili cestišče.

Ob 17.50 je na Poti na Brod v Radečah v stanovanju objekta iztekala vode. Gasilci PGD Radeče so v kleti odklopili elektriko, prečrpali vodo iz kleti in bivalnega dela objekta.

Izpostava Ljubljana

Ob 21.52 so na Ljubljanski cesti v Domžalah gasilci CZR Domžale nudili pomoč pri prenosu obolele osebe iz stanovanja do reševalnega vozila reševalcem NMP Domžale.

Izpostava Maribor

Ob 20.37 je v naselju Bezena, občina Ruše, podrto drevo oviralo promet. Podrto drevo so odstranili gasilci PGD Bistrica ob Dravi.

Izpostava Nova Gorica

Ob 10.32 so gasilci JZ GRD GE Nova Gorica, iz kleti gostinskega lokala v Novi Gorici izčrpali vodo, ki je iztekla zaradi počene vodovodne cevi.

Ob 21.35 je med naseljema Slap ob Idrijci in Trebušo, občina Tolmin, drevo padlo na osebno vozilo. Gasilci PGD Tolmin so odstranili drevo z vozila in poškodovano vozilo odstranili z vozišča.

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 19.15 sta se na lokalno cesto v naselju Pernice, podrli dve drevesi. Posredovali so gasilci PGD Muta, ki so drevesi odstranili in sprostili promet.

Ob 19.40 so na Otiškem vrhu v občini Dravograd v večstanovanjskem objektu gasilci PGD Šentjanž s tehničnim posegom odmašili zamašen kanalizacijski jašek.

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/

Opozorilo

Dlje časa trajajoče suho in občasno vetrovno vreme ter visoke temperature so marsikje po državi izsušile nizko vegetacijo in zgornje plasti tal. To povzroča ugodne razmere za nastanek požarov v naravnem okolju in na prostem, kar se kaže v povečanem številu zaznanih požarov in gasilskih intervencij.

Uprava RS za zaščito in reševanje opozarja, da je pri kurjenju in drugi uporabi ognja v naravnem okolju in na prostem še vedno treba upoštevati ukrepe varstva pred požarom v naravnem okolju. Prepovedano je odmetavanje cigaretnih ogorkov in drugih gorečih snovi, saj tudi te lahko v trenutnih razmerah povzročijo nastanek požarov v naravnem okolju in na prostem.

Hidrološko stanje in napoved

Hidrološko stanje in napoved sta dostopna na spletnih straneh agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://www.arso.gov.si/vode/napovedi/