Skoči do osrednje vsebine

Vlada o priložnostih v podravski regiji

Dan pred začetkom slovenskega predsedovanja Svetu Evropske unije (EU) je vlada obiskala podravsko regijo, s čimer je simbolično pokazala, da kljub predsedovanju ne bo pozabila na Slovenijo. Po besedah predsednika vlade so v zadnjih dneh v okviru priprav na obisk Podravja rešili 34 odprtih zadev. Med drugim se bo gradil urgentni center na Ptuju ter nov infekcijska klinika v Mariboru. Beseda je tekla tudi o demografskem stanju regije in o vzpostavitvi logističnega centra na letališču.

Obisk se je začel na ptujskem gradu, končal pa z javno tribuno v mariborski Kadetnici, kjer so se o problematiki in perspektivah regije pogovarjali župani, gospodarstveniki in predstavniki vlade. Izpostavili so težave s katerimi se manjše občine soočajo pri pridobivanju EU sredstev, negativni prirast in druge neugodne demografske kazalce, zastoje na meji med turistično sezono in lokacijo nacionalnih inštitutov. Deležniki so pozvali k večjim vlaganjem države  osnovno zdravstvo in k razvojnim institucijam na vzhodu države. Izpostavljena je bila samoiniciativnost občin, ki so skozi prostorske akte pripravljene reševati tudi državne probleme in pa turistični potencial regije.

Minister za zdravje Janez Poklukar je sporočil, da je vlada potrdila projekt izgradnje urgentnega centra na Ptuju, ki bo omogočil optimalno dostopnost do zdravstvenih storitev ter hitro in učinkovito medicinsko pomoč. Država bo za ptujski projekt prispevala 4,4 milijona evrov.

Na javni tribuni so gostje govorili tudi o epidemiji, kjer so občane pozvali k cepljenju. "Imamo vse možnosti za to, da v prihodnosti ne zaostrujemo ukrepov, ne omejujemo javnega življenja, prihaja pa podobna nevarnost kot lani, saj prihaja nov val z delta varianto, kjer 60-odstotna precepljenost ne zadošča več," je dejal Janez Janša.