Skoči do osrednje vsebine

Predsednik vlade Janez Janša gost na Radiu City Maribor

Predsednik vlade Janez Janša je bil danes v okviru regijskega obiska Vlade Republike Slovenije v Podravju gost na Radiu City v Mariboru. V pogovoru z voditeljem Dejanom Vedlinom je spregovoril o epidemiji, nujnosti cepljenja, širjenju delta različice virusa, predsedovanju Slovenije Svetu EU in vladnih načrtih v Podravski regiji.
Predsednik vlade Janez Janša gost na Radiu City Maribor

Predsednik vlade Janez Janša gost na Radiu City Maribor | Avtor: KPV

Predsednik vlade Janez Janša je v pogovoru na Radiu City spregovoril o novem valu epidemije in novi delta različici koronavirusa, ki se širi hitreje in je bolj nevarna. "Delta različica koronavirusa bo prišla, ni vprašanje, če bo, je samo vprašanje, kdaj in kako intenzivno." Ob tem je dejal, da imamo odgovor nanjo in to je cepljenje. Poudaril je, da je cepiva dovolj ter, da vsak, ki se cepi, zaščiti sebe in tudi druge, odgovornost je na vsakem posamezniku. "Po tem, kar se dogaja v Veliki Britaniji, ki ima enega najvišjih odstotkov precepljenosti, hkrati pa največ delta variante, ne govorimo več o odstotkih, govorimo o tem, da se moramo cepiti vsi." Opozoril je, če se bomo cepili, bodo jeseni šole in vrtci odprti, če pa se ne bomo, ne bodo odprti in bomo spet plačevali ceno.

V nadaljevanju pogovora je spregovoril o predsedovanju Slovenije Svetu EU. Opozoril je, da predsedovanje terja velike napore od vlade, ministrstev, diplomacije in stroke, ki je vključena. "Francija ima samo v svoji administraciji zaposlenih več ljudi kot je nas Slovencev skupaj, moramo pa opraviti enako delo." Dejal je, da se bo vlada, kljub predsedovanju organizirala tako, da bo tudi v prihodnjih šestih mesecih obiskovala slovenske regije in skrbela za to, da bodo sredstva, ki so zdaj na voljo tudi z evropskih skladov, pravično in učinkovito investirana ter porazdeljena, da bo šel razvoj naprej. "Obisk vlade v regiji v času prevzema predsedovanja je simbolični pokazatelj, da ta vlada tudi v času predsedovanja ne bo pozabila na Slovenijo."

Predsednik vlade je v pogovoru spregovoril tudi o zelenem in digitalnem prehodu. Poudaril je, da gre za obvezo, da pa bo vlada poskrbela, da prehod ne bo terjal delovnih mest, nižjih plač in pokojnin. "Prehod bomo naredili tako, da se bo kvaliteta življenja dvignila." Ob tem je dejal, da ima vzhodna regija, katere del je tudi Podravje, v naslednjih sedmih letih na voljo 400 milijonov evrov več sredstev za investicije kot v prejšnjih sedmih letih, kar je velika razlika. "Za mariborsko univerzo so na mizi izdatne investicije tako na področju digitalizacije kot na področju zdravstva. Dve največji investiciji s področja zdravstva bosta oba univerzitetna klinična centra. Maribor lahko računa v prihodnjih letih na znatne finančne injekcije, tudi v tiste dejavnosti, ki ne ustvarijo čez noč delovna mesta, ampak so podlaga za to, da lahko gospodarstvo napreduje, se razvija in dobiva kvalitetne kadre, ki poganjajo razvoj naprej."

Med vladnimi načrti v Podravski regiji je spomnil tudi na mariborsko letališče Edvarda Rusijana. "Vlada je na prejšnji seji sprejela koncept razvoja letališča in okolice kot logističnega centra. Načrt razvoja letališča je ambiciozen." Predsednik vlade je dejal, da je mariborsko letališče strateška točka, križišče petega in desetega evropskega koridorja z železnico, avtocesto in letališčem ter izrazil prepričanje, da bo v naslednjem letu letališče bolj zaživelo.

Z voditeljem sta se v pogovoru dotaknila tudi vprašanja Nove Kreditne banke Maribor in morebitnega prenosa sedeža v Ljubljano. "Vlada bo naredila vse, da sedež Nove Kreditne banke Maribor ostane v Mariboru, kamor sodi. Stopili bomo v stik z lastniki in jih prepričali, da Slovenija ni samo Ljubljana, da je načrt te vlade, da Slovenijo decentralizira."