Skoči do osrednje vsebine

Ministrica dr. Helena Jaklitsch na regijskem obisku vlade

Ministrica za Slovence v zamejstvu in po svetu dr. Helena Jaklitsch se je v okviru regijskega obiska vlade v Podravski regiji srečala z županoma občin Lenart in Sveta Ana, obiskala je Klub koroških Slovencev v Mariboru, o skrbi za Slovensko čitalnico v graški deželni knjižnici pa je spregovorila s skrbnico čitalnice in ravnateljico Univerzitetne knjižnice Maribor, ki je tudi gostila zadnje srečanje.

Po dopoldanski seji vlade na Ptujskem gradu se je ministrica dr. Jaklitsch odpravila v občino Lenart. Župan mag. Janez Kramberger in župan občine Sveta Ana Silvo Slaček sta ministrici na podlagi konkretnih izkušenj predstavila pomen čezmejnega sodelovanja. Območje Slovenskih goric je namreč močno povezano zlasti z avstrijsko Štajersko pa tudi z ostalimi sosednjimi državami. Občini sta bili med drugim v perspektivi 2014–2020 vključeni v Interreg projekt, v katerem sta sodelovali tudi z našimi rojaki iz Porabja ter je lahko zgled tovrstnega sodelovanja v prihodnjih perspektivah. Dotaknili pa so se tudi povezave generala Rudolfa Maistra s tem prostorom. Srečanje, ki se ga je udeležil tudi poslanec Franc Breznik, je namreč potekalo v Maistrovi vili na Zavrhu.

Ministrica je svoj obisk v Podravju nadaljevala v največjem mestu te regije, kjer je najprej obiskala Klub koroških Slovencev v Mariboru. Predsednik kluba dr. Danijel Grafenauer, vodja območne izpostave JSKD mag. Matic Varl, predsednica ZKD Maribor dr. Inge Breznik in podpredsednik mag. Franci Pivec so ministrici predstavili zgodovino, delovanje in številne dogodke ter druge aktivnosti. Klub svoje poslanstvo združevanja potomcev koroških Slovencev, ki so po plebiscitu leta 1920 zapustili Koroško, njihovih prijateljev in vseh, ki jih zanima slovenska narodna skupnost na Koroškem, opravlja že vse od leta 1928. Leta 2007 je skupaj s klubom, ki deluje v Ljubljani, prejel Tischlerjevo nagrado, najvišje priznanje Koroških Slovencev, leta 2015 pa zlato priznanje Zveze kulturnih društev Slovenije za svoje delovanje v podporo slovenski narodni skupnosti na Koroškem. Redno sodelujejo z obema krovnima kulturnima organizacijama na avstrijskem Koroškem, aktivni pa so tudi v kulturni sredi v Sloveniji. Vsako leto organizirajo Koroške kulturne dneve v Mariboru, na katerih se predstavijo organizacije avtohtone slovenske narodne skupnosti iz dežele Koroške in na ta način prispevajo k utrjevanju skupnega slovenskega narodnega prostora. Tako kot mnoge druge organizacije pa se tudi sami soočajo z izzivom, kako v svojo sredo pritegniti mlade.

Včerajšnji dan je ministrica izkoristila tudi za obisk Univerzitetne knjižnice Maribor. Sprejeli sta jo ravnateljica dr. Zdenka Petermanec in voditeljica Slovenske čitalnice v graški deželni knjižnici Kornelija Sorger. Sprehodili so se med bogato bero knjižničnega gradiva, ki ga hranijo, ministrici so predstavili posodobitve, ki jih skladno s potrebami sodobnega časa uvaja in ponuja knjižnica, ogledala pa si je tudi Maistrovo (kulturni spomenik državnega pomena) in Glazerjevo knjižnico. V ospredju srečanja pa je bil pogovor o Slovenski čitalnici v graški deželni knjižnici. Za sodelovanje z njo na strokovnem in organizacijskem področju namreč skrbi najpomembnejša in največja knjižnica v regiji, ki je gostila zadnje današnje srečanje. V pogovoru so izpostavili izzive, s katerimi se soočajo. Med drugim so v času pandemije prepoznali potrebo po nadgradnji in posodobitvi svoje ponudbe tudi v elektronski obliki. Redno sodelujejo s Klubom slovenskih študentk in študentov v Gradcu, Kulturnim društvom člen 7 in njihovo Pavlovo hišo. V sklopu Slovenske čitalnice potekajo številni literarni večeri, predavanja, koncerti in medkulturna srečanja. Slovenska čitalnica je mesto srečevanj, obenem pa spodbuja aktivno kulturno izmenjavo in tudi v sedanjosti ohranja in krepi čezmejno sodelovanje ter jezikovno in zgodovinsko povezanost tega prostora.