Skoči do osrednje vsebine

Minister za kulturo danes na obisku v Podravski regiji

Minister za kulturo dr. Vasko Simoniti bo danes v sklopu vladnega regijskega obiska v Podravski regiji obiskal gradove Vurberk, Borl in Slovenska Bistrica (Bistriški grad) ter se srečal z županoma in županjo občin Duplek, Cirkulane in Slovenska Bistrica.

Na ministrstvu za kulturo si pod vodstvom ministra dr. Vaska Simonitija prizadevamo za decentralizacijo (so)financiranja kulture oziroma za večjo podporo ohranjanju in razvoju kulture v lokalnih okoljih. V ta namen smo lani, po dobrih desetih letih, znova obudili javni poziv za sofinanciranje vlaganj v javno kulturno infrastrukturo lokalnih skupnosti. Doslej sta bila objavljena dva poziva, prvi junija 2020 in drugi februarja 2021. Med drugim so doslej prek različnih javnih razpisov in pozivov ministrstva za kulturo pridobile finančno podporo tudi nekatere podravske občine.  

Izpostavimo naj, da je na seznam prednostnih infrastrukturnih projektov v državi med drugim uvrščen tudi projekt Center Rotovž v Mariboru. Mestno občino Maribor smo z veseljem podprli pri prizadevanju, da na Rotovškem trgu vzpostavi enoten kulturni prostor za druženje, razstave, filmske in avdio-vizualne projekcije, koncerte in druge kulturne prireditve. Arhitekturni načrti v Center Rotovž umeščajo osrednjo enoto Mariborske knjižnice, razstavišče Umetnostne galerije Maribor in mestni art kino z neodvisno filmsko produkcijo. Ureditev Rotovškega trga pa bo zagotovila tudi boljše pogoje pri izvajanju programa Festivala Lent.

Na območju podravskih občin pa na ministrstvu za kulturo skrbimo tudi za ohranjanje nepremične kulturne dediščine. Letos bomo nadaljevali z obnovitvenimi deli, med drugim v dvorcu Dornava in gradu Borl.