Skoči do osrednje vsebine

Bolnišnica Murska Sobota začela z organizacijo mobilnih paliativnih timov

Na Ministrstvu za zdravje se pomena dejavnosti paliativne oskrbe zelo zavedamo in si prizadevamo za visoko kakovost paliativne oskrbe. Zato je ministrstvo za zdravje v letu 2021 doseglo, da se je v Splošnem dogovoru namenilo več sredstev za področje paliativne oskrbe. »Od predvidenih širitev za področje paliativne oskrbe je edino bolnišnica Murska Sobota sporočila, da zmore takoj pristopiti k taki organizaciji dela, zato z velikim veseljem obeležujemo dogodek ob vzpostavitvi dejavnosti v Murski Soboti,« je na dogodku povedala generalna direktorica mag. Marija Magajne.

Bolniki, ki so soočeni z iztekanjem življenja, potrebujejo zdravstvene storitve, ki so usmerjene v to, da bolnikom življenje lahko ponudi kar največ priložnosti, kljub težki bolezni. Pomemben doprinos pomenijo mobilni paliativni timi.

Mobilni paliativni tim je specializirana enota  za zagotavljanje celovite paliativne oskrbe bolnika in njegovih bližnjih v domačem okolju. Specializirana paliativna dejavnost zajema: lajšanje težje obvladljivih simptomov napredovale bolezni, izvajanje invazivnih posegov: punkcij telesnih votlin, infiltracij živcev ali živčnih pletežev, lajšanje kompleksnih psiholoških stisk, pomoč pri težkem soočanju s pričakovanim potekom bolezni, aktivno vključevanje bolnika in njegovih bližnjih v načrtovan potek oskrbe, zdravljenje in pojasnitev morebitnih neutemeljenih oblik zdravljenja, vodenje pogovorov v težjih okoliščinah soočanja z neozdravljivo boleznijo, izvajanje programa žalovanja za svojce, izobraževanje in raziskovanje.

Temeljna predpostavka za delo mobilne enote je, da izvajajo obiske na domu, kjer nudijo bolnikom specializirano oskrbo.

Vsem sodelujočim iz bolnišnice Murska Sobota direktorica Magajne čestita in jim želi uspešno delo in vztrajanje na začrtani poti s ciljem, da bo bolnikom in njihovim svojcem zagotovljeno tisto, kar v težkih trenutkih najbolj potrebujejo.