Skoči do osrednje vsebine

Predsednik vlade Janez Janša na delovnem kosilu z veleposlaniki držav članic EU

Predsednik vlade Janez Janša se je danes na Brdu pri Kranju udeležil delovnega kosila z veleposlaniki držav članic EU, ki ga je organizirala portugalska odpravnica poslov kot predstavnica trenutno predsedujoče Svetu EU. Predsednik je uvodoma pohvalil portugalsko predsedstvo Svetu EU za dobro in uspešno predsedovanje. Portugalsko predsedstvo Sveta EU je bilo ob pomladnem usihanju pandemije svojevrstna tranzicija v normalnost poslovanja institucij EU. Kot ključne izzive slovenskega predsedovanja Svetu EU je predsednik omenil COVID situacijo, gospodarsko obnovo, utrjevanje odpornosti, konferenco o prihodnosti Evrope in širitev EU.

Slovenija si želi, da bi čim več dogodkov v času predsedovanja Svetu EU potekalo v živo. Pri tem skrbno in pozorno spremljamo razvoj epidemije, zavedajoč se nevarnosti, ki jo lahko predstavlja njen morebitni četrti val. Glede konference o prihodnosti Evrope je predsednik izpostavil, da interes zanjo v Sloveniji narašča. Razprava bo na vseh ravneh odprta za vsakogar, ki bo želel sodelovati.
Širitev EU kot ena osrednjih prioritet slovenskega predsedovanja Svetu EU je ključen strateški odgovor na številne probleme, s katerimi se sooča naša neposredna soseščina. EU mora delati s skupnimi močmi v smeri širitve z državami Zahodnega Balkana. V Sloveniji bo tako 6. oktobra potekal vrh EU-Zahodni Balkan. Pozornost bo namenjena tudi vzhodni soseščini in njenim izzivom. Decembra naj bi namreč v Bruslju potekal vrh z državami Vzhodnega partnerstva.

Ostale nič manj pomembne teme, s katerimi se bo soočalo slovensko predsedstvo, bodo migracije ter zeleni in digitalni prehod. Predsednik vlade je z veleposlaniki še izmenjal poglede o odnosih s Kitajsko, Rusijo in ZDA.