Skoči do osrednje vsebine

Nova stalna predstavnica Slovenije v Ženevi predala akreditive

Novoimenovana stalna predstavnica Republike Slovenije pri Uradu Združenih narodov (ZN) in ostalih mednarodnih organizacijah v Ženevi veleposlanica Anita Pipan je 29. junija 2021 predala akreditive generalni direktorici Urada OZN v Ženevi Tatiani Valovayi.
Veleposlanica predaja akreditive generalni direktorici urada, med njima zastava OZN.

Veleposlanica Anita Pipan in generalna direktorica Urada OZN v Ženevi Tatiana Valovaya | Avtor: Permanent Mission of the Republic of Slovenia to the UN Office and other international organizations in Geneva

Veleposlanica Pipan je ob predaji akreditivov generalni direktorici izpostavila, da je Slovenija že od osamosvojitve močan podpornik učinkovitega multilateralizma.Visoko na dnevnem redu Slovenije so že od samega začetka človekove pravice in mednarodni red, temelječ na mednarodnem pravu.

Generalna direktorica Valovaya je Sloveniji čestitala ob 30. obletnici samostojnosti. Ob tem je povedala, da gre za lepo simbolično sporočilo, da obletnica sovpada s predsedovanjem Slovenije Svetu EU.

Veleposlanica Pipan in generalna direktorica Valovaya sta se v pogovoru dotaknili izzivov multilateralizma, tudi v luči pričujoče pandemije Covid-19 ter prihodnjega dela v okviru OZN. Veleposlanica Pipan je izpostavila poglavitne prioritete Slovenije v multilateralnem okviru, predvsem v luči novih izzivov, sogovornici pa sta govorili tudi o priložnostih za sodelovanju med Slovenijo in Uradom Združenih narodov v Ženevi.

V zaključku se je Generalna direktorica Valovaya Sloveniji zahvalila, da je izjemno ambiciozna in aktivna članica multilateralne družine.

Življenjepis veleposlanice

Veleposlanica Anita Pipan je diplomatka slovenskega zunanjega ministrstva od leta 1994. Delala je pri Stalnem predstavništvu Republike Slovenije pri Združenih narodih v New Yorku in slovenskem veleposlaništvu v Buenos Airesu, svetovala ministru za zunanje zadeve o zadevah EU in dvostranskih vprašanjih ter bila generalna direktorica na Direktoratu za načrtovanje politik in multilateralne odnose.

Ga. Pipan je bila od leta 2009 do 2013 veleposlanica v Kraljevini Belgiji z nerezidenčnimi akreditacijami v Luksemburgu, Zelenortskih otokih, Jamajki in Afriški uniji, od leta 2015 do 2019 pa veleposlanica v Grčiji z nerezidenčno akreditacijo na Cipru. Od avgusta do decembra 2019 je bila ga. Pipan nacionalna koordinatorka za OECD na MZZ. Med decembrom 2019 in marcem 2020 je bila ga. Pipan vršilka dolžnosti generalne direktorice Direktorata za skupno zunanjo in varnostno politiko.

Pred prihodom v Ženevo je bila med aprilom 2020 in junijem 2021 generalna direktorica za multilateralo in razvojno sodelovanje.