Skoči do osrednje vsebine

Ministrica dr. Helena Jaklitsch na prireditvi Vezi prijateljstva ob lipi prijateljstva

Ministrica za Slovence v zamejstvu in po svetu dr. Helena Jaklitsch se je danes udeležila prireditve Vezi prijateljstva ob lipi prijateljstva, v organizaciji Slovenskega kulturnega društva Nagelj, ki v Varaždinu združuje Slovence. Prireditev, ki je potekala v Parku Vatroslava Jagića, ob slovenski lipi, zasajeni pred enajstimi leti kot dar Slovenije mestu Varaždin in tamkajšnji slovenski skupnosti, je bila namenjena obeležitvi in praznovanju 30. obletnice samostojne in neodvisne Republike Slovenije in Republike Hrvaške.
Govori, v ozadju slovenska, hrvaška in evropska zastava.

Ministrica dr. Jaklitsch med govorom. | Avtor: USZS

1 / 2

Današnjega dogodka se je udeležila tudi predstavnica Slovenske nacionalne manjšine v Varaždinski županiji in poslanka hrvaškega sabora Barbara Vupora ter visoki predstavniki županije in mesta Varaždin, zbrane pa je pozdravila tudi predsednica Kulturnega društva Nagelj Martina Lesjak. Slovesnost je z lepo slovensko pesmijo popestril pevski zbor Nagelj, ki delujejo v okviru KD Nagelj, občinstvo pa je lahko prisluhnilo tudi izbrani poeziji.

Ministrica dr. Jaklitsch je v svojem nagovoru spomnila, da sta si v tistih ključnih trenutkih zgodovine, ko sta se Slovenija in Hrvaška odločili za samostojno pot, državi stali ob strani. "Drzen podvig, ki smo ga izvedli pred tridesetimi leti, nas je na nek način povezal. Povezala nas je pomoč in podpora takratnih naših voditeljev. Drug drugega smo priznali, ko je svet še trdil, da sanjamo nemogoče sanje. Marsikje po svetu smo skupaj, Slovenci in Hrvatje, zahtevali od tamkajšnjih oblasti, da priznajo mladi državi in da jima dajo priložnost, da se izkažeta. Mislim, da smo takrat in danes upravičili zaupanje in vero naših rojakov.” Danes lahko ponosno in samozavestno zremo v prihodnost obeh držav, pa tudi z neizmerno hvaležnostjo do tistih, ki so pred tridesetimi leti dali vse, kar so mogli – svoje znanje, svoj pogum, svojo neomajnost izrečenemu da za samostojno državo, za kar so bili pripravljeni dati tudi svoja življenja. Ministrica je Slovencem na Hrvaškem in še posebej v Varaždinu položila na srce, naj se zavedajo svoje slovenske identitete, naj jo ohranjajo in krepijo, naj ljubezen do slovenstva prenašajo tudi na mlajše rodove, predvsem pa naj bodo ponosni Slovenci, ki skupaj s Hrvati živijo z roko v roki, kot dva naroda, ki drug drugega spoštujeta in si želita dobro.