Skoči do osrednje vsebine

Minister Koritnik: » Ostati moramo odprti za nove tehnologije in digitalne rešitve ter ob tem izkoristiti čezatlantsko partnerstvo«

Minister za javno upravo Boštjan Koritnik je danes sodeloval na panelu z naslovom Zagotavljanje uspešnega digitalnega prehoda: Od portugalskega predsedstva do slovenskega predsedstva, ki ga je organiziral think thank GMF.
Minister Boštjan Koritnik

Minister Boštjan Koritnik | Avtor: Ministrstvo za javno upravo

Na panelu sta poleg ministra spregovorila še André Aragão Azevedo, državni sekretar na portugalskem ministrstvu za digitalni prehod in Karan Bhatia, podpredsednik Googla, pristojen za vladne zadeve in javne politike.

Sogovorniki so spregovorili o tem, kako lahko EU in njene države članice poskrbijo, da digitalni prehod deluje tako za državljane kot za podjetja v okviru okrepljenega čezatlantskega razmerja. EU je že razvila koncept odprte strateške avtonomije, s katerim želi začrtati svojo usmeritev na svetovni ravni in vzpostaviti lastne zmogljivosti. »Digitalna preobrazba in razvoj inovacij v EU bodo možne le, če bo Evropa ostala odprta za nove tehnologije in digitalne rešitve ter ob tem izkoristila čezatlantsko partnerstvo. Slovenija pa si bo tekom predsedovanja prizadevala, da bodo pri tem vzpostavljeni standardi, ki bodo ščitili vrednote, temeljne pravice in varnost EU ter da bodo ti tudi socialno uravnoteženi,« je ob tem poudaril minister Koritnik.

Glavne prednostne naloge Slovenije v času predsedovanja EU bodo sicer odpornost Unije na krize, razprava o strateški avtonomiji EU in oživitev evropskega gospodarstva na podlagi digitalnega in zelenega prehoda.
Kar zadeva digitalno preobrazbo EU, se bo slovensko predsedstvo osredotočilo na predpise o digitalnih storitvah in trgih, katerih cilj je vzpostavitev globalnih standardov za regulacijo spletnih platform. S tem želimo po besedah ministra preprečiti izpostavljenost državljanov vse večjim tveganjem in škodljivim posledicam na spletu, povečati učinkovitosti nadzora nad velikimi platformami ter uravnotežiti pravice in odgovornosti uporabnikov, posredniških platform in javnih organov.

To je bil zadnji dogodek na temo digitalizacije v okviru portugalskega predsedovanja Svetu EU. Že v četrtek, 1. 7. 2021 predsedovanja prevzema Slovenija.