Skoči do osrednje vsebine

Hojs: Zahodni Balkan je politična in strateška prednostna naloga Slovenije

Minister za notranje zadeve Aleš Hojs se je danes udeležil videokonference ministrov za notranje zadeve Berlinskega procesa. Ministri so govorili o možnostih za krepitev sodelovanja v boju proti organiziranemu kriminalu in korupciji v državah članicah Zahodnega Balkana ter razpravljali o pomoči EU državam Zahodnega Balkana pri upravljanju z migracijami.
Minister Aleš Hojs z delegacijo na zasedanju

Minister Aleš Hojs z delegacijo na zasedanju | Avtor: MNZ

1 / 2

V luči skorajšnjega predsedovanja Slovenije Svetu EU je minister Hojs predstavil rezultate nedavnega ministrskega zasedanja Brdo procesa. »Zahodni Balkan je politična in strateška prednostna naloga,« je dejal Hojs in nadaljeval: »Rad bi poudaril pomen nadaljnjega tesnega sodelovanja in podporo državam Zahodnega Balkana pri vključevanju v evroatlantske integracije in pri prenosu standardov EU.«

V začetku junija je Slovenija gostila ministre držav Zahodnega Balkana v okviru Brdo procesa. Na srečanju sta bili izpostavljeni dve pomembni temi, ki jim bomo tudi v času slovenskega predsedovanja Svetu EU namenili posebno pozornost. To sta upravljanje z migracijami ter preiskovanje in preprečevanje spolnih zlorab otrok na spletu. Ministri so opredelili potrebe posameznih držav v regiji in se dogovorili o nadaljnjih dejavnostih. Ob tem je Hojs poudaril sodelovanje evropskih partnerjev pri opredeljenih potrebah in dejavnostih, ki bodo potekale na različnih ravneh in vključevale zainteresirane partnerje. »Rezultati naših skupnih prizadevanj, ob upoštevanju tudi današnjih razprav, bodo decembra predstavljeni na forumu EU-Zahodni Balkan,« je zaključil minister.

Namen Berlinskega procesa, ki je bil ustanovljen 2014, je sicer ohraniti širitev EU na Zahodni Balkan na evropski agendi in preko različnih projektov ohraniti pozitivno reformno dinamiko. Srečanja ministrov za notranje zadeve v okviru Berlinskega procesa potekajo od 2018, redni temi pa sta krepitev sodelovanja v boju proti organiziranemu kriminalu in korupciji ter sodelovanje in pomoč pri upravljanju migracij.