Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 28. junija 2021.

Suša

Izpostava Novo mesto

Ob 9.21 je krajan v potoku Sušica pri Dolenjskih Toplicah opazil poginule ribe. Poginile so zaradi pomanjkanja vode v potoku. O dogodku so bili obveščeni člani Ribiške družine Novo mesto.

Nesreče v gorah

Izpostava Kranj

Ob 7.07 si je na planini Suha, občina Bohinj, planinec poškodoval nogo. Gorski reševalci Gorske reševalne službe (GRS) Bohinj in dežurna ekipa Helikopterske nujne medicinske pomoči (HNMP) s helikopterjem Slovenske vojske so poškodovanega planinca oskrbeli in prepeljali na zdravljenje v SB na Jesenice.

Ob 11.07 je na Ratitovcu, občina Železniki, planinki med hojo zdrsnilo, pri čemer je padla in si poškodovala kolk. Posredovali reševalci postaje GRS Škofja Loka in ekipa HNMP s helikopterjem Slovenske vojske, ki jo je prepeljal v Univerzitetni klinični center (UKC) Ljubljana.

Nesreče pri športnih, rekreativnih in drugih aktivnostih

Izpostava Nova Gorica

Ob 13.57 je na pobočju vzpetine Vodel nad Zatolminom, občina Tolmin, tuji jadralni padalec zasilno pristal na drevesu. Posredovali so gorski reševalci GRS Tolmin, ki so s pomočjo vrvne tehnike z drevesa rešili nepoškodovanega padalca in padalo ter ga z vozilom prepeljali v dolino.

Ob 21.46 je v planinsko kočo na Črni prsti prišel jadralni padalec, ki je zasilno pristal v okolici in je tožil za bolečinami v predelu trebuha. Posredovali so reševalci GRS Tolmin in GRS Bohinj z zdravnico. Po zdravniškem pregledu, rehidraciji je padalec sestopil v spremstvu reševalcev do Kalarskega brda. S terenskim vozilom je bil prepeljan do vasi Kal, kjer je bil predan ekipi Nujne medicinske pomoči (NMP) Tolmin.

Delovne in rudniške nesreče

Izpostava Novo mesto

Ob 14.08 je v ulici Stražna v Novem mestu lastnikom pri vzdrževalnih delih v vodnjaku postalo slabo. Gasilci Gasilsko reševalnega centra (GRC) Novo mesto so z vrvno tehniko dve osebi potegnili iz vodnjaka, od katerih je bila ena v nezavesti. Reševalci nujne medicinske pomoči Novo mesto pa so tri osebe prepeljali v Splošno bolnišnico Novo mesto.

Reševanja obolelih oseb

Ob 15.26 je posadka s helikopterjem Slovenske vojske v spremstvu dežurne ekipe HNMP Maribor prepeljala obolelo osebo iz Splošne bolnišnice (SB) Brežice v UKC Ljubljana.

Izpostava Celje

Ob 14.30 je v Podhomu v občini Gornji Grad posredoval helikopter Slovenske vojske z dežurno ekipo HNMP iz Brnika na krovu, od koder je prepeljal obolelo osebo v UKC Ljubljana. Reševalci NMP Mozirje so obolelo osebo oskrbeli in predali ekipi HNMP. Gasilci Prostovoljnega gasilskega društva (PGD) Bočna in Gornji Grad so zavarovali kraj pristanka helikopterja.

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Celje

Ob 5.56 sta na Celjski cesti v Velenju trčili osebni vozili. Gasilci PGD Velenje so zavarovali kraj dogodka do prihoda policije. Poškodovanih oseb ni bilo.

Izpostava Koper

Ob 18.51 sta na Letoviški poti v Portorožu, občina Piran, trčila motorist in kolesar. Gasilci Javnega zavoda gasilske brigade (JZ GB) Koper so pomagali reševalcem NMP pri nudenju prve pomoči in posodili nekaj opreme. Oba poškodovanca so reševalci odpeljali v izolsko bolnišnico.

Izpostava Kranj

Ob 16.41 je na avtocesti pred izvozom Kranj vzhod v smeri Ljubljane kombinirano vozilo zapeljalo iz vozišča v obcestni jarek, pri čemer se je ena oseba poškodovala. Gasilci Gasilske reševalne službe (GARS) Kranj so zavarovali kraj dogodka, ukleščeno osebo s tehničnim posegom rešili iz vozila, odklopili akumulator in nudili pomoč reševalcem NMP Kranj pri oskrbi poškodovanega, ki so poškodovano osebo prepeljali v UKC Ljubljana.

Izpostava Ljubljana

Ob 7.56 je na Avtocesti Višnja Gora–Grosuplje osebno vozilo zapeljalo s ceste in se prevrnilo. Posredovali so gasilci Gasilske brigade (GB) Ljubljana, Grosuplje in Stična, ki so zavarovali kraj nesreče, nudili pomoč poškodovanim z imobilizacijo do prihoda reševalcev, odklopili akumulator na vozilu ter posuli iztekle motorne tekočine. Reševalci so v bolnišnico prepeljali dve odrasli osebi in dva otroka.

Ob 17.02 se je v bližini naselja Fara v občini Kostel zgodila prometna nesreča, v kateri se je  poškodoval otrok. Posredoval je helikopter Slovenske vojske z dežurno ekipo HNMP na krovu in prepeljal ponesrečenega v UKC Ljubljana. Mesto pristanka helikopterja so zavarovali gasilci PGD Fara.

Izpostava Nova Gorica

Ob 9.19 je na cesti v naselju Gonjače v Goriških brdih, občina Brda, padel kolesar in se hudo poškodoval. Gasilci Javnega zavoda za gasilsko in reševalno dejavnost – Gasilska enota (JZ GRD GE) Nova Gorica so zavarovali kraj dogodka ter nudili pomoč policiji in reševalcem NMP Nova Gorica pri oskrbi poškodovanca.

Ob 14.49 sta v kraju Volče, občina Tolmin, trčili osebni vozili, pri čemer se je ena oseba poškodovala. Gasilci PGD Tolmin so nudili pomoč reševalcem NMP Tolmin pri oskrbi poškodovane osebe, očistili razlite motorne tekočine na cestišču in usmerjali promet. Poškodovanega so reševalci NMP Tolmin odpeljali na zdravljenje v SB Šempeter pri Gorici.

Ob 15.49 je v kraju Duplje, občina Ajdovščina, prišlo do trka osebnega avtomobila in traktorja, pri čemer se je poškodovala ena oseba. Gasilci GRC Ajdovščina so odklopili akumulator, nudili pomoč ponesrečenki do prihoda reševalcev NMP Ajdovščina in poskrbeli za sanacijo razlitih motornih tekočin. Poškodovano so reševalci NMP Ajdovščina odpeljali na zdravljenje v SB v Šempeter pri Gorici.

Ob 16.02 je na hitri cesti Ajdovščina–Vipava v občini Ajdovščin je voznica avtomobila trčila v obcestno ograjo. Gasilci Gasilskega reševalnega centra (GRC) Ajdovščina so zavarovali kraj dogodka do prihoda policistov. V nesreči ni bilo poškodovanih.

Ob 16.24 sta na Vojkovi cesti v Novi Gorici trčila osebno in kombinirano vozilo. Ena oseba se je pri tem lažje poškodovala. Oskrbeli so jo reševalci NMP Nova Gorica. Gasilci iz JZ GRD GE Nova Gorica so odklopili akumulatorja na vozilih ter nevtralizirali razlite motorne tekočine.

Požari v objektih

Izpostava Maribor

Ob 15.37 je zagorelo na enostanovanjskem objektu v Zavrhu, občina Lenart. Posredovali so gasilci PGD Selce, Voličina in Lenart, ki so požar pogasili, prezračili prostore ter jih pregledali s termovizijsko kamero.

Požari na prometnih sredstvih

Izpostava Ljubljana

Ob 15.52 je na avtocestnem odseku med Lukovico in Krtino, občina Domžale, zagorelo osebno vozilo. Gasilci Centra za zaščito in reševanje (CZR) Domžale so zavarovali kraj dogodka in pogasili požar, ki je vozilo uničil.

Izpostava Novo mesto

Ob 3.49 je v Rakovniku pri Birčni vasi, občina Novo mesto, gorelo zapuščeno osebno vozilo. Gasilci GRC Novo mesto in PGD Lakovnice so pogasili goreče vozilo, ki je bilo v požaru uničeno. Vzrok požara in okoliščine bodo raziskale pristojne službe.

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 8.41 je na glavni cesti Dravograd–Maribor v naselju Vurmat - del , občina Podvelka, zagorelo osebno vozilo. Do prihoda gasilcev je požar pogasil lastnik. Gasilci PGD Ožbalt in Brezno Podvelka so zavarovali kraj ter preventivno pregledali pogašeno vozilo.

Požari na prostem

Izpostava Koper

Ob  18.16 je v v Dragonji, občina Piran, zagorelo na komunalnem odlagališču. Gasilci JZ GB Koper ter PGD Nova vas, Sečovlje in Pobegi-Čežarji so pogasili požar na površini 300 kvadratnih metrov. Območje požara so prekopavali s kopačem Okolja Piran. Zgorelo je 50 kubičnih metrov kosovnih odpadkov.

Izpostava Ljubljana

Ob 15.56 je zaradi pregrete pnevmatike na tovornem vozilu zagorela suha trava ob avtocesti Domžale–Šentjakob v smeri Ljubljane v občini Domžale. Gasilci CZR Domžale so pogasili požar na površini okoli  150  kvadratnih metrov.

Izpostava Postojna

Ob 13.21 je zagorela trava in grmičevje ob cesti Kozina–Krvavi potok v očini Hrpelje-Kozina. Požar na površini okoli 1000 kvadratnih metrov so pogasili gasilci PGD Materija in Zavoda za gasilno in reševalno službo (ZGRS) Sežana.

Ob 20.39 je pri naselju Nasirec, občina Hrpelje-Kozina zagorelo v naravi. Posredovali so gasilci PGD Materija, ki so pogasili goreče drevo.

Izpostava Trbovlje

Ob 17.27 je zagorelo podrastje ob železniški progi Trbovlje–Hrastnik v občini Hrastnik. Gasilci PGD Hrastnik so požar pogasili in preverili okolico. V času intervencije je železniški promet na relaciji Trbovlje–Hrastnik občasno potekal samo po enem tiru.

Požari v komunalnih in drugih zabojnikih

Izpostava Koper

Ob 19.53 je v Spodnjih Škofijah, občina Koper, gorela vsebina v kovinskem komunalnem zabojniku za odpadke. Gasilci JZ GB Koper so požar pogasili.

Nesreče z nevarnimi snovmi

Izpostava Trbovlje

Ob 11.56 je na regionalni cesti Trojane–Zagorje ob Savi v naselju Polšina v občini Zagorje ob Savi, iz okvarjenega tovornega vozila izteklo motorno olje. Gasilci PGD Trbovlje mesto in Zagorje mesto so posuli in očistili okoli 50 metrov cestišča. Cesta je bila v času intervencije zaprta za ves promet.

Najdbe neeksplodiranih ubojnih sredstev

Izpostava Nova Gorica

Ob 16.00 je v kraju Lokavec, občina Ajdovščina, v potoku Lokavšček občan našel neeksplodirano ubojno sredstvo. Posredovala sta pripadnika Državne enote za varstvo pred NUS Severnoprimorske regije. Na varno sta odstranila šrapnel mase 6,7 kg, avstro-ogrskega porekla iz obdobja 1. svetovne vojne.

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Kranj

Ob 1.46 je v Ulici Staneta Bokala na Jesenicah v kopalnici stanovanja iztekala voda. Gasilci GARS Jesenice so v stanovanju zaprli vodo.

Izpostava Ljubljana

Ob 8.15 je na Gorenjski cesti v Medvodah iz tovornega vozila padel paket, v katerem so bila stekla. Na nesrečo so naleteli gasilci PGD Preska - Medvode, ki so zavarovali kraj dogodka ter z avtodvigalom dvignili paket stekel nazaj na tovorno vozilo.

Ob 18.54 so v Savljah v Ljubljani gasilci GB Ljubljana nudili pomoč pri prenosu preminule osebe do mrliškega vozila.

Ob 21.36 si je v kraju Podrečje, občina Domžale, starejša oseba pri padcu poškodovala glavo. Gasilci CZR Domžale so nudili pomoč reševalcem NMP pri oskrbi in prenosu poškodovane osebe v reševalno vozilo.

Izpostava Nova Gorica

Ob 11.10 so gasilci GRC Ajdovščina nudili pomoč pri dvigovanju onemogle osebe v vasi Kožmani v občini Ajdovščina.

Izpostava Novo mesto

Ob 21.05 so v naselju Drašiči, občina Metlika, gasilci PGD Drašiči ob prisotnosti policije skozi okno vstopili in odprli vrata stanovanjske hiše ter reševalcem nujne medicinske pomoči Metlika omogočili dostop do obolele osebe.

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/

Opozorilo

Večdnevno suho in občasno vetrovno vreme ter visoke temperature so marsikje po državi že izsušile nizko vegetacijo in zgornje plasti tal. To povzroča ugodne razmere za nastanek požarov v naravnem okolju in na prostem, kar se že kaže v povečanem številu zaznanih požarov in gasilskih intervencij.

Uprava republike Slovenije za zaščito in reševanje opozarja, da je pri kurjenju in drugi uporabi ognja v naravnem okolju in na prostem treba upoštevati ukrepe varstva pred požarom v naravnem okolju. Prepovedano je odmetavanje cigaretnih ogorkov in drugih gorečih snovi, saj tudi te lahko v trenutnih razmerah povzročijo nastanek požarov v naravnem okolju in na prostem.

Podobne razmere pričakujemo tudi v prihodnjih dneh. 

Opozorilo (Meteorološko stanje in napoved)

Meteorološko stanje in napoved je dostopno na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na Linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/warning/