Skoči do osrednje vsebine

Predsednik vlade Janez Janša na slavnostni otvoritvi novega plinskega bloka Termoelektrarne Brestanica

Predsednik vlade Janez Janša se je udeležil slovesnosti ob otvoritvi novega plinskega bloka Termoelektrarne Brestanica, na kateri je bil slavnostni govornik. Pred slovesnostjo si je v spremstvu direktorja Termoelektrarne Brestanica Tomislava Malgaja in generalnega direktorja GEN energija Martina Novšaka ogledal nov plinski blok, plinske rezervoarje in prve plinske bloke.

Predsednik vlade je v nagovoru spregovoril o prihodnji energetski oskrbi Slovenije in Evrope. "Svet je že več kot 100 let v električni dobi in ta doba še traja. Govorimo o četrti industrijski revoluciji, zelenem in digitalnem prehodu, ampak nobena naprava ne deluje brez električne energije in zaenkrat ni videti, da bi bilo v prihodnosti drugače." Elektriko je označil za simbol moderne civilizacije, saj brez nje le-ta preneha obstajati. Ob tem je dodal: "V Evropi smo se odločili, da bomo do leta 2050 postali ogljično nevtralni, to predstavlja velikansko reorganizacijo, prehod, ki je velik izziv." Ob tem je dejal, da se je Evropa uskladila glede ciljev in temeljnih poti do tega cilja. S strani Evropske komisije pa bo določena tudi nacionalna udeležba pri zagotavljanju teh ciljev in to je trenutek, ko se v Evropi začne pravo odločanje. "Ko sva pred mesecem s francoskim predsednikom Emanuelom Macronom pregledovala potencialni dosje zelenega prehoda, je bilo jasno, da v naslednjem letu ne bo prišlo do konkretne uskladitve. Ne vidimo možnosti doseganja teh ciljev brez vključitve nuklearne energije v te izračune. Razen, če bi prišlo do nepričakovanega hitrega tehnološkega preboja, na kar se ne velja zanašati." Predsednik vlade je ob tem spomnil tudi na obisk ministrskega predsednika nemške zvezne dežele Severno Porenje-Vestfalija Armina Lascheta, verjetnega bodočega nemškega kanclerja, s katerim sta govorila o zelenem prehodu, energetiki in odprtih dilemah. "Zelo odkrito je dejal, da se po tem, ko bodo zaprli rudnike, ko ne smejo graditi nuklearnih elektraren, sonca in vetra pa je, kolikor je, bilance ne izidejo." Na tem področju nas, kot je dejal premier, čaka zelo zahtevno in naporno delo. Slovensko predsedstvo Svetu EU si ne dela iluzij, da bo v šestih mesecih doseglo uskladitev.

V nadaljevanju govora je spregovoril o epidemiji ter, da je hujše od nje lahko le-to, da bi zmanjkalo elektrike. "Danes je električno omrežje možno razsuti tudi s kibernetskimi napadi, zato je obramba pred njimi tudi ena od prioritet v času predsedovanja Slovenije Svetu EU." Širše gledano pa je, kot je dejal premier, ta grožnja možna tudi zaradi nepravilnega pristopa in dolgoročnega nenačrtovanja.

"To, kar ste postavili tukaj s sedmim blokom, pa tudi že prej, ni zgolj ekonomski projekt, temveč tudi pomemben del nacionalne in evropske kritične infrastrukture." Predsednik vlade je zbranim čestital, da je investicija tekla gladko in za zagon v planiranih rokih, da je delovanje ekološko v redu in ekonomsko učinkovito. "S to investicijo Posavje ostaja in se še bolj utrjuje kot osrednja slovenska energetska regija, kar se bo s prihodnjimi investicijami še utrdilo." Predsednik vlade se je ob tem zahvalil tudi lokalni skupnosti in širšemu okolju, ki omogoča, da se ti projekti in investicije jemljejo takšne kot so in ne s predsodki. Elektrarni Brestanica je zaželel ekološko čisto in ekonomično obratovanje in pripravljenost na krizne čase, za katere nikoli ne vemo, kdaj pridejo.