Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 27. junija 2021.

Nesreče v gorah

 Izpostava Kranj

Ob 17.03 se je v ferati nad Bohinjskim jezerom zaplezala planinka. Reševalci Gorske reševalne službe (GRS) Bohinj so jo nepoškodovano s pomočjo vrvne tehnike rešili in pospremili v dolino.

 

Nesreče pri športnih, rekreativnih in drugih aktivnostih

Izpostava Nova Gorica

Ob 16.32 se je na območju Kozje planje in Lepoče v občini Bovec pri zasilnem pristanku poškodoval jadralni padalec. Posredovali so gorski reševalci Gorske reševalne službe (GRS) Bovec ter posadka s helikopterjem Letalska policijska enota (LPE) z dežurno ekipo GRS na Brniku. Poškodovanca so prepeljali v šempetrsko bolnišnico.

 

Pogrešane osebe, živali in stvari

Izpostava Celje

Ob 9.46 se je na območju Logarske doline, občina Solčava, izgubil planinec. Gorski reševalci GRS Celje so planinca našli in ga pospremili v Logarsko dolino.

Izpostava Kranj

Ob 0.30 se je na Brezjah, občina Radovljica, izgubila oseba. Gasilci PGD Brezje, Ljubno, Mošnje, Radovljica, gorski reševalci GRS Radovljica ter vodniki reševalnih psov za iskanje pogrešanih oseb Zveze vodnikov reševalnih psov Slovenije (ZRPS) Gorenjska in Skupina za iskanje pogrešanih Kinološke zveze Slovenije (SIP-KZS) Skupina 4-KZS za območje Gorenjske so preiskali območje naselja Brezje. Izgubljeno osebo so našli in jo predali reševalcem Nujne medicinske pomoči (NMP) Radovljica.

 

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Celje

Ob 6.01 se je v Polžah v občini Vojnik osebno vozilo prevrnilo na bok. Povzročitelja ni bilo na kraju. Gasilci Poklicne gasilske enote (PGE) Celje so zavarovali kraj dogodka, postavili vozilo na kolesa in z vpojnim sredstvom posuli iztekle motorne tekočine.

Ob 13.42 sta v naselju Spodnje Preloge, občina slovenske Konjice, trčila osebno vozilo in motorno kolo. Pri tem se je voznik motornega kolesa poškodoval. Reševalci NMP so ga oskrbeli in odpeljali v bolnišnico. Gasilci Prostovoljnega gasilskega društva (PGD) Slovenske Konjice so zavarovali kraj dogodka, pomagali reševalcem pri oskrbi ponesrečenca, odklopili akumulatorja vozil, počistili cestišče ter usmerjali promet.

Izpostava KopeOb 12.51 sta na cesti Rižana–Osp, občina Koper, trčili osebni vozili. Ena oseba se je poškodovala. Reševalci so jo odpeljali v Splošno bolnišnico (SB) Izola. Gasilci Javnega zavoda Gasilske brigade (JZ GB) Koper so zavarovali kraj dogodka ter posuli vpojno sredstvo po izteklih motornih tekočinah.

Ob 17.34 sta na hitri cesti na Serminu, občina Koper, trčila osebno vozilo in motorno kolo. Reševalci NMP so oskrbeli poškodovanega motorista in ga prepeljala v SB Izola. Gasilci JZ GB Koper so zavarovali kraj dogodka in posuli vpojno sredstvo po izteklih motornih tekočinah.

Izpostava Kranj

Ob 1.36 je v naselju Hobovše, občina Gorenja vas - Poljane, kombinirano vozilo trčilo v stanovanjsko hišo. Gasilci PGD Škofja Loka in Sovodenj so zavarovali kraj dogodka, stabilizirali steno objekta, s tehničnim posegom iz vozila rešili ukleščeno osebo, nudili pomoč reševalcem NMP Škofja Loka, na vozilu odklopili akumulator in očistili vozišče. Objekt ni več primeren za bivanje.

Ob 18.04 sta na cesti iz Spodnjih Gorij proti Kočni, občina Gorje, trčili osebni vozili. Ena oseba se je poškodovala. Gasilci PGD Bled so zavarovali kraj dogodka, odklop akumulatorja, nudili pomoč reševalcem pri oskrbi, postavili vozili nazaj na cesto ter pomagali pri nalaganju na avto vleko.

Ob 18.06 se je na cesti Tenetiše–Golnik, občina Kranj, traktor s prikolico prevrnil v obcestni jarek. Pri tem se je poškodoval traktorist. Oskrbeli so ga reševalci NMP. Gasilci Gasilske reševalne službe (GARS) Kranj so odklopili akumulator traktorja, posuli vpojno sredstvo po izteklih motornih tekočinah in nudili pomoč reševalcem NMP.

Ob 19.00 je na Blejski Dobravi, občina Jesenice, osebno vozilo zapeljalo s ceste v jarek. Gasilci Gasilske reševalne službe (GARS) Jesenice so kraj dogodka zavarovali ter vozilo dvignili iz jarka in odklopili akumulator.

Izpostava Ljubljana

Ob 23.16 je na štajerski avtocesti pred priključkom Blagovica, občina Lukovica, v smeri Ljubljane osebno vozilo trčilo v odbojno ograjo. Gasilci Center za zaščito in reševanje (CZR) Domžale in ACB Vransko so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator in z vpojnimi sredstvi posuli razlite motorne tekočine. Poškodovanih v nesreči ni bilo. Posredovali so tudi policisti in delavci Družba za avtoceste v Republiki Sloveniji (DARS-a).

Izpostava Nova Gorica

Ob 0.06 sta na Vipavski hitri cesti med Selom in Vogrskim v občini Ajdovščina trčili osebno in tovorno vozilo. Gasilci Gasilskega reševalnega centra (GRC) Ajdovščina in Javnega zavoda za gasilsko in reševalno dejavnost gasilske enote (JZ GRD GE) Nova Gorica so zavarovali in osvetlili kraj dogodka, nevtralizirali po vozišču razlite motorne tekočine ter nudili pomoč policiji in delavcem DARS-a. V nesreči poškodovano osebo pa so na kraju oskrbeli reševalci NMP Ajdovščina.

Ob 10.26 se je na cesti relacije Žaga–Bovec, občina Bovec, pri padcu z motorjem poškodoval motorist. Gasilci PGD Bovec so zavarovali kraj dogodka, poškodovancu nudili pomoč do prihoda reševalcev NMP Tolmin, na motociklu odklopili akumulator, poskrbeli za nevtralizacijo izteklih motornih tekočin po vozišču in usmerjali promet. Poškodovanega motorista so reševalci NMP odpeljali v SB Šempeter pri Gorici.

Izpostava Novo mesto

Ob 19.12 sta na cesti Ručetna vas–Semič, pri Nestoplji vasi, občina Semič, trčili osebni vozili. Gasilci PGD Črnomelj so zavarovali kraj dogodka, ponesrečencem nudili prvo pomoč do prihoda reševalcev NMP, na vozilih odklopili akumulatorja, pomagali policistom pri usmerjanju prometa in skupaj z dežurnim cestnega podjetja z vpojnimi sredstvi posuli razlite motorne tekočine in očistili cesto. Eno vozilo so z brežine postavili na cesto. Reševalci NMP Zdravstvenega doma (ZD) Črnomelj so na kraju oskrbeli tri ponesrečene in prepeljali v SB Novo mesto.

Izpostava Postojna

Ob 8.47 sta na cesti v Hruševju, občina Postojna, trčila motorno kolo in osebno vozilo. Voznik motornega kolesa in njegova sopotnica sta se pri tem poškodovala. Gasilci PGD Postojna in Hruševje so zavarovali kraj dogodka, usmerjali promet ter pomagali reševalcem NMP Postojna. Poškodovano sopotnico so reševalci prepeljali v Univerzitetni klinični center (UKC) Ljubljana, voznika motornega kolesa pa so oskrbeli v zdravstvenem domu v Postojni.

Ob 11.35 je v naselju Dutovlje, občina Sežana, padla kolesarka. Gasilci Zavoda za gasilno in reševalno službo Sežana (ZGRS) Sežana so zavarovali kraj dogodka ter nudili pomoč poškodovanki in reševalcem NMP Sežana. Poškodovanko so reševalci prepeljali v SB Izola.

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 19.10 sta na relaciji Kotlje–Slovenj Gradec, v naselju Podgora v občini Ravne na Koroškem, trčila osebno vozilo in motorist. Gasilci Koroškega gasilskega zavoda (KGZ) Ravne na Koroškem in PGD Slovenj Gradec so zavarovali kraj dogodka, na vozilu odklopili akumulator, nudili pomoč reševalcem pri oskrbi poškodovane osebe ter očistili cestišče. Poškodovano osebo so reševalci Zdravstvenega reševalnega centra Koroške (ZRCK) Ravne na Koroškem prepeljali v SB Slovenj Gradec.

Ob 21.48 se je na cesti Gortina–Pernice v občini Muta prevrnil štirikolesnik. Ena oseba je umrla, drugo pa so reševalci ZRCK Ravne na Koroškem na kraju oskrbeli ter jo prepeljali v SB Slovenj Gradec. Posredovali so gasilci PGD Radlje ob Dravi ter Muta, ki so nudili pomoč reševalcem NMP Ravne na Koroškem ter policiji, zavarovali in razsvetljevali kraj dogodka, odklopili akumulator in nevtralizirali razlite motorne tekočine.

Izpostava Trbovlje

Ob 11.36 sta na Vodenski cesti v Trbovljah v naletu trčili osebni vozili. Gasilci PGD Trbovlje mesto so zavarovali kraj dogodka, posuli vpojno sredstvo po izteklih motornih tekočinah ter očistili cestišče. Poškodovanih oseb ni bilo.

 

Požari v objektih

Izpostava Kranj

Ob 15.26 je na Koroški Beli, občina Jesenice, v vroči valjarni zagorelo v kletnih prostorih pod pečjo. Ogenj so pogasili gasilci Gasilske reševalne službe (GARS) Jesenice.

Izpostava Ljubljana

Ob 20.08 je na Tržaški cesti v Ljubljani gorela zunanja enota klimatske naprave, ki je bila nameščena v notranjosti objekta na podstrehi. Gasilci GB Ljubljana in PGD Kozarje so požar pogasili, iznesli napravo na prosto in preventivno pregledali okolico požara s termovizijsko kamero.

Ob 21.44 je v naselju Vrt, občina Kočevje, v stanovanjskem objektu zagorel pomivalni stroj. Požar so pričeli gasiti prisotni, dokončno pa so ga pogasili gasilci PGD Predgrad in Kočevje, ki so s termovizijsko kamero opravili tudi pregledal okolice požara.

 

Požari v naravi oziroma na prostem

Izpostava Ljubljana

Ob 11.24 so na Matjanovi poti v Ljubljani gasilci GB Ljubljana in PGD Zgornja Šiška pogasili tleče drevo in pregledali okolico.

Ob 18.16 sta na Ojstrem vrhu, občina Grosuplje, gorela grmovje in trava na prizorišču nedavnega kresa. Požar pogasili gasilci PGD Čušperk in Račna.

 

Nesreče z nevarnimi snovmi

Izpostava Celje

Ob 7.32 je v Okrogarjevi ulici v Celju v stanovanjski hiši iztekalo kurilno olje iz poškodovanega rezervoarja. Gasilci PGE Celje so prečrpali okoli 1400 litrov kurilnega olja.

Ob 8.45 je v Rakitovcu, občina Šentjur, pri gostinskem lokalu izpust vode iz čistilne naprave onesnažil Slivniško jezero in se je zaradi presahnjenega potoka širil rahel vonj. Gasilci Poklicne gasilske enote (PGE) Celje so opravili meritev pH vrednosti vode iz čistilne naprave, ki je pokazala nevtralno vrednost (pH 7). Skupaj s policisti in predstavnikom ribiške družine so pregledali strugo potoka in del obale jezera. Pogina rib in drugih posledic na okolje ni bilo zaznati.

Izpostava Murska Sobota

Ob 21.03 je v naselju Ljutomer na avtobusni postaji iztekla tekočina iz vozila po površini okoli 80 kvadratnih metrov. Posredovali so gasilci PGD Ljutomer, ki so iztekle tekočine posuli z vpojnimi sredstvi.

Izpostava Nova Gorica

Ob 18.05 so na parkirišču Bevkove ulice v Cerknem gasilci PGD Cerkno posuli vpojno sredstvo po oljnem madežu na površini dveh kvadratnih metrov.

 

Najdbe neeksplodiranih ubojnih sredstev

Izpostava Nova Gorica

Ob 12.20 sta iz suhe struge potoka nad Počitniškim domom v Možnici, občina Bovec, pripadnika Državne enote za varstvo pred Neeksplodiranimi ubojnimi sredstvi (NUS) odstranila na varno najden topovski vžigalnik kalibra 75 mm, mase 0,5 kg italijanske izdelave iz obdobja 1. svetovne vojne.

 

Poškodbe, porušitve oziroma samoporušitve objektov

Izpostava Postojna

Ob 9.15 se je v naselju Prešnica, občina Hrpelje-Kozina, porušil kamniti zid za stanovanjsko hišo. Posredovali so gasilci PGD Materija. Začasno so postavili leseno pregrado za zaščito pred kotalečim kamenjem. Kraj dogodka si je ogledal tudi Poveljnik Civilne zaščite (CZ) občine Hrpelje-Kozina. Nevarnosti za ljudi in hišo ni.

 

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Celje

Ob 11.20 so v Trubarjevi ulici v Celju gasilci PGE Celje nudili pomoč starejšemu občanu, ki je padel s postelje in se ni mogel pobrati. Oseba ni poškodovana.

Izpostava Kranj

Ob 1.17 je na Cesti na Klanec v Kranju zaradi zamašenega odtoka voda poplavila kopalnico. Gasilci GARS Kranj so odmašili cev in odstranili vodo iz kopalnice.

Izpostava Ljubljana

Ob 23.50 je na Ljubljanski cesti v naselju Šmarje-Sap, občina Grosuplje, na bencinskem servisu iztekala voda zaradi poškodovane vodovodne cevi. Gasilci PGD Šmarje-Sap so zaprli glavni ventil in preprečili nadaljnje iztekanje.

Izpostava Maribor

Ob 6.54 je na cesti relacije Maribor–Malečnik, občina Maribor, ležalo preko cestišča podrto drevo. Gasilci Javnega zavoda Gasilske brigade (JZ GB) Maribor so ga razžagali in odstranili.

Ob 9.07 so na Ruški cesti v Mariboru gasilci JZ GB Maribor pomagali reševalcem NMP pri prenosu obolele osebe.

Ob 12.57 so v Ljubljanski ulici v Mariboru gasilci JZ GB Maribor pomagali reševalcem NMP pri prenosu obolele osebe.

Izpostava Murska Sobota

Ob 17.14 so v kraju Dokležovje, občina Beltinci, gasilci PGD Murska Sobota s tehničnim posegom odprli vrata stanovanja, kjer se je nahajala obolela oseba in pomagali reševalcem NMP pri prenosu obolele osebe.

Izpostava Nova Gorica

Ob 3.51 je v Solkanu, občina Nova Gorica, zaradi okvare na ekspanzijski posodi grelnika vode v kurilnici stanovanjskega objekta iztekala voda. Gasilci JZ GRD GE Nova Gorica so zaprli ventil za vodo in tako preprečili zamakanje prostorov.

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/

Opozorilo

Po podatkih Urada za meteorološko napoved Agencije RS za okolje bo od ponedeljka do srede v popoldanskem času po nižinah velika toplotna obremenitev.

Večdnevno suho in občasno vetrovno vreme ter visoke temperature so marsikje po državi že izsušile nizko vegetacijo in zgornje plasti tal. To povzroča ugodne razmere za nastanek požarov v naravnem okolju in na prostem, kar se že kaže v povečanem številu zaznanih požarov in gasilskih intervencij.

Pri kurjenju in drugi uporabi ognja v naravnem okolju in na prostem je treba upoštevati ukrepe varstva pred požarom v naravnem okolju. Prepovedano je odmetavanje cigaretnih ogorkov in drugih gorečih snovi, saj tudi te lahko v trenutnih razmerah povzročijo nastanek požarov v naravnem okolju in na prostem.

Podobne razmere pričakujemo tudi v prihodnjih dneh.