Skoči do osrednje vsebine

Predsednik vlade Janez Janša na slovesnosti ob 30. obletnici trzinske bitke z odkritjem spominskega obeležja Edvardu Peperku

Predsednik vlade Janez Janša se je danes na mostu čez Pšato v Trzinu udeležil slovesnosti ob 30. obletnici samostojne države Slovenije in ob 30. obletnici trzinske bitke z odkritjem spominskega obeležja Edvardu Peperku, padlemu v vojni za Slovenijo. Obeležje sta odkrila predsednik republike Borut Pahor in predsednik vlade Janez Janša, blagoslovil pa ga je ljubljanski pomožni škof msgr. dr. Franc Šuštar. Trzinska bitka je bila prva bitka, v kateri je Slovenija zmagala in zato še toliko bolj pomembna za končni uspeh.

Predsednik vlade je bil na prireditvi slavnostni govornik, spregovoril je o časih osamosvajanja. Poudaril je, da je na današnji dan pred 30 leti potekalo hkrati 75 oboroženih spopadov na različnih koncih Slovenije ter, da za mnoge od teh spopadov takrat nismo niti vedeli. "Nekateri dogodki iz tistega dne pred 30 leti izstopajo, niso bili vsi enako pomembni." Med pomembnejše sodijo dogodki v Ormožu in Trzinu. Slovenci smo, kot je poudaril premier, takrat uspeli, ker smo večinoma izbrali prave odločitve, tudi v času vojne za Slovenijo. "Tam, kjer je bilo potrebno, smo se borili, kjer je bilo potrebno pogajanje, smo se pogajali, kjer je bilo treba stopiti korak nazaj, smo stopili korak nazaj, kot se je zgodilo ob Brionskem sporazumu." V Trzinu je prišlo do izraza nesporno dejstvo, da je vojno za Slovenijo Slovenija ubranila obrambna sila, ki je bila sestavljena iz slovenske teritorialne obrambe in slovenske milice oziroma policije. "Brez te enotnosti, ki se je skovala v času manevrske strukture narodne zaščite, bi bili dejansko prešibki."

"Slovenija ni zmagala takrat, ker bi se vse vodilo iz centra. Zmagala je iniciativa posamičnih poveljnikov taktičnih enot Teritorialne obrambe, posebnih enot policije, specialnih enot Teritorialne obrambe in policije, odločali so se poveljniki teh enot, ki večinoma niso bili profesionalci. Te občinske pravilne odločitve so skovale zmago v vojni za Slovenijo." Ob tem je dejal, da je bila v Trzinu dosežena ena od pomembnih zmag, zaradi katere lahko danes obhajamo 30 rojstni dan slovenske države. Odgovor na vprašanje, s čim smo zmagali, je, kot je dejal premier, ta, da smo zmagali s pametjo. Doktrina agresorske JLA oboroženega boja je bila, fizično uničenje nasprotnika. "Naša doktrina je bila drugačna, da se orožje uporabi le v skrajni sili." Ob tem je dejal: "Mi smo pred 30 leti želeli sebi dobro, hkrati nikomur drugemu nismo želeli slabo. Ta dober namen se je na koncu odrazil v zmagi vojne za Slovenijo.

Na današnji dan smo pred 30 leti na Trgu republike dvignili slovensko zastavo z državnim grbom, teh simbolov takrat ni poznal nihče, je dejal premier. Ob tem je dejal, da so slovenski rojaki po svetu dosegli, da so se slovenske barve začele prepoznavati. Na podlagi njihovih prizadevanj, se je slika o Sloveniji bistveno spremenila. "Po 30 letih je Slovenija prepoznavna, ima svoje mesto v svetu in tega bi se morali bolj zavedati, bolj ceniti. Imamo lastno državo, okolje, ki je ugodno za razvoj. Vse štiri sosede so prijateljske države in z njimi imamo dobre prijateljske odnose. Pred 30 leti smo praznovali sami, po 30 letih pa skupaj s sosedami in predsednikom Evropskega sveta."

V nagovoru je opozoril, da so barve slovenske zastave različne tako kot smo si mi različni med seboj. "Vseeno so to naše skupne barve, naša nacionalna zastava, pod katero se lahko prepoznamo vsi Slovenke in Slovenci ne glede na druge razlike, da je dovolj prostora za vse, da je na njej državni grb, ki simbolizira, da je pod to zastavo dovolj prostora tudi za vse državljane." Gre za simbole, ki so Slovence združili pred 30 leti, in nas lahko združujejo tudi danes in v prihodnjih desetletjih in stoletjih."
Na koncu svojega nagovora je poudaril, da je lokalna samouprava dala razvoj v krila. "Čestitke za to, da ste ena od najuspešnejših slovenskih občin, ki se z razvojnimi izzivi sooča tako, da napredujete."

Ob 30 rojstnem dnevu je predsednik vlade zbranim voščil in poudaril, da moramo črpati iz obdobja slovenske osamosvojitve. Pomembno je znati pogledati v naslednjih 30 let. Danes smo v situaciji, ko bomo lahko pomagali drugim. Treba je praznovati z zavestjo, da ni bilo zaman. Bog živi Slovenijo.