Skoči do osrednje vsebine

Predsednik vlade Janez Janša na prireditvi ob dnevu državnosti 'Ponosni na Vrhpolje – osamosvojitveni dogodki dan prej

Predsednik vlade Janez Janša se je danes udeležil osrednje prireditve ob 30. obletnici slovenske državnosti v Vrhpolju pri Vipavi, ki jo je organiziralo Združenje za vrednote slovenske osamosvojitve v sodelovanju z Občino Vipava in Župnijo Vrhpolje.

Predsednik vlade je bil na prireditvi slavnostni govornik, v nagovoru je spregovoril o pomenu slovenskih simbolov, slovenski zastavi in grbu, zaradi katerih so ljudje pred 30 leti umirali. "Naši simboli si zaslužijo spoštovanje vseh nas." Spomnil je na čase pred 30 leti, ko je bila Slovenija prepuščena sami sebi, pomembno vlogo slovenskih rojakov po svetu, ki so bili odločilno zaslužni za priznanje Slovenije s strani drugih držav. "Imeli so težko delo, ker so morali tujcem razlagati o državi, ki je komaj nastala, in njenih simbolih." Po 30 letih je, kot je dejal predsednik vlade situacija drugačna. "Ni bilo države, ki ne bi vedela, da Slovenija praznuje 30. obletnico." To je označil za velik dosežek ter za nekaj, kar se ne dogaja vsem državam. Poudaril je, da ima Slovenija kljub epidemiji danes eno najvišjih gospodarskih rasti v Evropski uniji ter, da je gospodarska situacija dobra. "ni tedna, da se v Sloveniji ne bi odprla neka nova investicija."

Predsednik vlade je v nadaljevanju spregovoril o praznovanju ob dnevu državnosti in začetku predsedovanja Svetu EU, državni proslavi, ki so se je udeležili predsedniki vlad treh sosednjih držav in zunanja ministra Italije in Portugalske. Ob tem je dejal, da je Slovenija tista, ki lahko pomaga drugim.

Na koncu slavnostnega nagovora se je zahvalil Vrhpoljcem za pokončnost in dejal, da je Vipavska dolina eden najbolj zdravih delov Slovenij. "Vrhpoljci v imenu kraja nosite eno najlepših imen, ki jih premore slovenski jezik. Polje je simbol rodovitnosti, vrh pa je vrh tega. Bog živi Vipavsko dolino in Slovenijo."