Skoči do osrednje vsebine

Predsednik vlade Janez Janša na osrednji slovesnosti ob 30. obletnici slovenske državnosti Občin Bovec, Kobarid in Tolmin

Predsednik vlade Janez Janša se je danes udeležil osredje slovesnosti ob 30. obletnici slovenske državnosti Občin Bovec, Kobarid in Tolmin, na kateri je bil tudi slavnostni govornik.

V slavnostnem govoru je spregovoril o 30. obletnici slovenske državnosti. Gre za obdobje, ko se oziramo nazaj in delamo bilance ter v naslednjih 30 let. Opozoril je, da se je čas pred 30 leti dobro spominjati, tudi zaradi naukov, ki izhajajo iz tistega časa. Slovenija je bila v času osamosvajanja sama, vendar je kljub temu, zaradi odločitve na plebiscitu vztrajala. "Zelo malo držav na svetu je nastalo na takšen način , da so jih ljudje izglasovali na plebiscitu in to s takšno večino." Izpostavil je, da je Slovenija pred 30 leti zmagala s pametjo. "Na mnogih križiščih in na različnih nivojih se je bilo treba odločiti, ali bo šlo tako ali drugače." Ob tem je dejal, da vse odločitve niso bile vedno idealne in sto odstotne, velika večina pa je bila pravilnih." V govoru je spomnil tudi na besede dr. Jožeta Pučnika, ki je na dan razglasitve plebiscita dejal: "Jugoslavije ni več, zdaj gre za Slovenijo." Jugoslavija je takrat še vedno bila, ampak dr. Pučnik se je zavedal, kot je dejal premier, da je odločitev ljudstva tako trdna, da je slovenska država praktično dejstvo.


V nadaljevanju slavnostnega govora je spregovoril o prehojeni poti Slovenije, o tem, da je Slovenija danes prepoznana v svetu, da so dan državnosti in 30. obletnico slovenske države včeraj pozdravljale države z vsega sveta. V govoru je poudaril, da Slovenija ni samo Ljubljana, da se ta vlada tega zaveda, zato je kljub epidemiji dvignila povprečnine, pospešila črpanje evropskih sredstev in v naslednjih dneh bo odobren Načrt za okrevanje in odpornost, ki prinaša veliko sredstev za marsikateri projekt. V Državnem zboru je predlog Zakona o zagotavljanju investicij v slovensko zdravstvo v naslednjih desetih letih, prvi paket zakonodajnih sprememb na področju debirokratizacije ter številni drugi predlogi zakonov. "Ta vlada se zaveda, da so lokalne skupnosti, mesta in občine sestavni del slovenskega državnega mozaika." Dejal je tudi, da bo vlada v prihodnjih mesecih obiskala vse slovenske regije, že v naslednjem tednu Podravje.


V govoru je predsednik vlade spregovoril tudi o epidemiji, da se je izkazalo, da so v krizi občine, župani in občinski štabi za civilno zaščito tisti, ki operativno rešujejo krizo. Trenutna epidemiološka situacija je dobra, bodo pa, kot je dejal premier, čez poletje še vedno nujni previdnostni ukrepi. V jeseni pa je normalno življenje odvisno od precepljenosti. Koristi cepljenja so milijonkrat večje od tveganja. Država, ki bo jeseni imela visoko precepljenost, bo lahko živela normalno." Predsednik vlade je župane pozval, da v okviru svojih pristojnosti pomagajo pri izvajanju cepljenja in napovedal srečanje z vsemi slovenskimi župani, na katerem se bo pogledalo, kaj se lahko naredi v naslednjih dveh mesecih.