Skoči do osrednje vsebine

EU digitalno COVID potrdilo

EU Digitalno COVID potrdilo (EU DCP) je enotno evropsko, splošno veljavno covidno PCT-potrdilo o prebolelosti, cepljenosti ali testiranju, katerega namen je lajšanje varnega prostega gibanja državljank in državljanov po Evropski uniji.

Vsi državljani z dostopom do zVEM portala (digitalnim potrdilom ali s smsPass) lahko dostopajo do svojih potrdil o cepljenju, testiranju ali prebolelosti.

Vsi, ki so vsaj enkrat cepljeni ali so prebolevniki s še veljavnim statusom prebolevnika (to velja 180 dni), bodo v kratkem prejeli potrdilo v fizični obliki na dom na naslov za vročanje iz uradnih evidenc. Potrdilo v pisni obliki bo poslano vsem  prebivalcem, ki pogoje za prejem potrdila izpolnjujejo.

Od 1. 7. 2021 naprej so vsi izvajalci v okviru storitve testiranja ali cepljenja pacientu dolžni brezplačno izdati tudi EU digitalno COVID potrdilo.

Aplikacija zVEM za pametne telefone

Od julija je na voljo tudi aplikacija, da lahko svoja COVID potrdila nosimo s seboj »v telefonu«. Do  njih lahko kot prijavljeni uporabniki dostopamo preko zVEM ali pa si QR kodo poskeniramo.  Tako imamo svoje »digitalno potrdilo« vedno pri roki. Kako si naložimo aplikacijo? Postopek je razložen v videu, ki ga je pripravil NIJZ. 

Kaj je EU digitalno covid potrdilo DCP?

To je enotno evropsko, splošno veljavno covidno PCT-potrdilo, ki prebivalcem omogoča obiskovanje prireditev, lažje prehajanje meja in potovanja. V Sloveniji je potrdilo dostopno tudi na portalu zVem, za njegovo vzpostavitev pa skrbi NIJZ.

Za dostop do podatkov na portalu zVem  posameznik  potrebuje (tako kot za dostop do številnih drugih digitaliziranih vsebin državne uprave na primer na eUpravi, eZpiz, eDavki) veljavno kvalificirano digitalno potrdilo (SIGEN-CA, SIGOV-CA, Posta@CA, AC NLB, Halcom CA) ali mobilno identiteto smsPASS.

Kaj je bistveno za EU digitalno covid potrdilo DCP?

Bistvo novega potrdila je , da so se države članice dogovorile za enoten element potrdila. Gre za tim. QR kodo, ki zagotavlja preverbo  da je potrdilo podpisano z  zaupanja vrednim potrdilom. Preverjanje te kode se lahko izvede ne glede na to, ali je potrdilo v tiskani obliki (torej na papirju) ali na mobilni napravi.

Čeprav se mu reče digitalno, se torej digitalno ne nanaša na to, da bi ga npr. lahko imeli samo v digitalnih napravah ali da bi ga lahko pridobili samo v digitalni obliki, ampak na dejstvo, da se ga da digitalno preveriti.

Preverijo ga policisti na mejah z aplikacijo, zaradi dogovora vseh držav članic pa lahko na vsaki meji preverijo podpis za vsakega izdajatelja v Evropi. Posamezna država članica namreč seznam tistih, ki lahko potrdilo izdajo, sporoči na skupni seznam in to je bistveni gradnik tega »kroga zaupanja«, ki ga pri izdaji potrdila in preverjanju vzpostavljamo.

Pomembno je opozoriti na vidik varstva osebnih podatkov. Ne glede na to, da se potrdilo uporablja za prehod meja, so na njem še vedno naši zdravstveni podatki. Za zaupanje državljanov je tako pomembno, da se z izdajo potrdila ne vzpostavlja nobena nova zbirka zdravstvenih podatkov: podatki o naših testiranjih in cepljenjih ostajajo še naprej zgolj v državi, ki je potrdilo izdala. Ravno tako pa ni dovoljeno, da se bi ti podatki državljana ob prehodu meje lokalno hranili: ne glede na to, kam greste na dopust, ne bo zabeležke o vaših cepljenjih ali testiranjih  kjerkoli drugje v EU.

V prihodnje se bodo v sistem lahko vključile tudi tretje države.

Kaj je je kvalificirano digitalno potrdilo?

Kvalificirano digitalno potrdilo je računalniški zapis, ki vsebuje podatke o imetniku, njegov javni in zasebni ključ, podatke o izdajatelju digitalnega potrdila in obdobje veljavnosti. Izdajatelji kvalificiranih digitalnih potrdil iz Slovenije so objavljeni na zanesljivem seznamu ponudnikov kvalificiranih storitev zaupanja, ki ga objavlja Evropska komisija.

Zakaj potrebujemo kvalificirano digitalno potrdilo oziroma mobilno identiteto?

Za varno elektronsko poslovanje z državnimi organi potrebujemo ustrezno sredstvo za e-identifikacijo. Z njim v elektronskem poslovanju izkazujemo svojo identiteto, jamčimo za vsebino elektronsko posredovanih informacij in se tudi elektronsko podpisujemo. V ta namen se uporabljajo kvalificirana potrdila za e-podpis in mobilna identiteta smsPASS.

Tako kot pri poslovanju v fizičnem svetu svojo istovetnost dokazujemo z osebnim dokumentom,  pri elektronskem poslovanju to storimo s kvalificiranim digitalnim potrdilom ali pa mobilno identiteto smsPASS (prek spleta oddamo vlogo, vpogledamo v podatke, pridobimo potrdilo…).

Katera digitalna potrdila poznamo v Sloveniji in kdo jih izvaja?

Poznamo kvalificirana digitalna potrdila, ki jih skupaj s programsko opremo namestimo na računalnik, in mobilno identiteto, za katero potrebujemo le mobilni telefon.

V Sloveniji kvalificirana digitalna potrdila, namenjena tudi za avtentikacijo, izdaja šest ponudnikov storitev zaupanja, od tega so v storitvi SI-PASS trenutno podprti štirje (trije komercialni in en državni):

  • Ministrstvo za javno upravo – SIGEN-CA in SIGOV-CA
  • Pošta Slovenije, d. o. o. –Pošta®CA
  • Nova Ljubljanska banka, d. d. – AC NLB
  • Halcom, d. d. – Halcom CA
  • Ministrstvo za obrambo – SIMoD-CA (samo za interno uporabo)
  • Rekono d.o.o. – Rekono RSA (še nepodprt v SI-PASS)

Ministrstvo za javno upravo izdaja tudi mobilno identiteto smsPASS, ki je nekoliko enostavnejša za uporabo, saj ne zahteva nameščanja potrdila in programske opreme na delovno postajo uporabnika. Za njeno uporabo potrebujemo le mobilni telefon in uporabniški račun SI-PASS.

V kakšni obliki bo EU DCP na voljo, kako je s tistimi brez telefonov in kako je z otroki?

Potrdilo je polno veljavno na papirju – digitalno v imenu se nanaša na to, da se da digitalno prebrati kodo na potrdilu, ne pa na to, da bi bilo dosegljivo zgolj na mobilnih napravah. Predvidevamo, da bo celo večina Slovencev raje svoje potrdilo natisnila in ga hranila poleg osebnih dokumentov, kot pa tvegala prazno baterijo telefona.

Potrdila za otroke (če jih bodo imeli) bodo lahko prevzeli starši, portal zVEM pa že danes omogoča dostop do dokumentov za otroke do dopolnjenega 15. leta starosti.

Informacije o tem kje in kako pridobite smsPASS ali drugi digitalni podpis lahko najdete tukaj.

Vir: NIJZ, www.cepimose.si