Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 25. junija 2021.

Poplave

Izpostava Murska Sobota

Ob 20.16 je v naselju Serdica, občina Rogašovci, meteorna voda zalila dvorišče stanovanjske hiše ter na cesto v dolžini okoli 250 metrov nanesla blato. Gasilci Prostovoljnega gasilskega društva (PGD) Serdica so očistili dvorišče in cestišče.

 

Nesreče v gorah

Izpostava Celje

Ob 17.03 sta se na območju Ojstrice v občini Solčava zaplezala planinca. Aktivirani so bili gorski reševalci Gorske reševalne službe (GRS) Celje. Zaplezana in nepoškodovana planinca je posadka helikopterja Letalske policijske enote (LPE) skupaj z dežurno ekipo GRS na Brniku s pomočjo vitla rešila s stene in s helikopterjem prepeljala v Logarsko dolino.

Izpostava Nova Gorica

Ob 10.05 je pri turnem smučanju v slovenski grapi na Mangartu, občina Bovec, zdrsnil turni smučar in se pri tem poškodoval. Posredovali so gorski reševalci GRS Bovec. Poškodovanega turnega smučarja je na kraju oskrbela dežurna ekipa GRS na Brniku. V Splošno Bolnico (SB) Jesenice pa ga je s helikopterjem prepeljala posadka helikopterja LPE skupaj z dežurno ekipo GRS.

Ob 12.36 se je pri sestopu s Svinjaka, občina Bovec, planinka poškodovala nogo. Gorski reševalci GRS Bovec so poškodovani planinki na kraju nudili prvo pomoč in na klasičen način prenesli v dolino.

 

Delovne in rudniške nesreče

Izpostava Kranj

Ob 18.19 je v naselju Zadobje, občina Gorenja vas - Poljane, v gospodarskem objektu oseba padla z višine. Gasilci PGD Gorenja vas so poškodovano osebo prenesli iz objekta do reševalnega vozila in nudili pomoč pri oskrbi ponesrečenca reševalcem Nujne medicinske pomoči (NMP) Škofja Loka.

 

Reševanja obolelih oseb

Izpostava Kranj

Ob 17.12 je v naselju Zgornje Jezersko, občina Jezersko, leto in pol star otrok pojedel kamen. Gasilci PGD Jezersko so nudili pomoč otroku do prihoda reševalcev NMP Kranj in zavarovali kraj pristanka helikopterja. Reševalci NMP Kranj so otroka oskrbeli na kraju, v Univerzitetni klinični center (UKC) Ljubljana pa ga je s helikopterjem prepeljala posadka helikopterja Slovenske vojske skupaj z dežurno ekipo Helikopterske nujne medicinske pomoči (HNMP) na Brniku.

Izpostava Nova Gorica

Ob 11.49 je posadka helikopterja Slovenske vojske skupaj z dežurno ekipo HNMP na Brniku prepeljala s helikopterjem obolelo osebo iz SB Šempeter pri Gorici v UKC Ljubljana.

 

Nesreče na vodi in v vodi

Izpostava Novo mesto

Ob 14.07 so pri naselju Podgozd, občina Žužemberk, v reki Krki opazili utapljajočo osebo. Gasilci PGD Žužemberk, Dvor in mimoidoči so osebo rešili iz vode. Gasilci so utopljenca oživljali do prihoda reševalcev NMP Novo mesto, ki so reanimacijo nadaljevali. Kljub vsem poskusom oživljanja je oseba preminila. Obveščene so bile pristojne službe.

 

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Kranj

Ob 17.23 je v Spodnjih Rutah, občina Kranjska Gora, osebno vozilo zapeljalo z vozišča. Gasilci Gasilske reševalne službe (GARS) Jesenice so z motorno žago naredili dostop do osebnega vozila in z avtodvigalom vozilo dvignili nazaj na vozišče. V nesreči ni bilo poškodovanih oseb.

Izpostava Ljubljana

Ob 5.42 je na regionalni cesti Želodnik–Drtija v Krašcah, občina Moravče, s skuterjem padel motorist in se poškodoval. Gasilci Centra za zaščito in reševanje (CZR) Domžale so zavarovali kraj dogodka in nudili prvo pomoč poškodovanemu do prihoda reševalcev NMP Domžale, ki so ga na kraju oskrbeli in prepeljali v UKC LjublOb 5.53 je na regionalni cesti Vrhnika–Logatec, občina Vrhnika, osebno vozilo zapeljalo s cestišča in se prevrnilo na bok.

Gasilci PGD Stara Vrhnika so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator, preprečili iztekanje motornih tekočin in že izlite posuli z vpojnimi sredstvi, nudili pomoč poškodovanemu vozniku do prihoda reševalcev NMP Ljubljana, ki so ga na kraju oskrbeli in prepeljali v UKC Ljubljana. Gasilci so postavili vozilo nazaj na kolesa in nudili pomoč delavcem avto vleke pri nalaganju.

Ob 6.46 so na avtocesti Ljubljana–Vrhnika, občina Log-Dragomer, trčila štiri osebna vozila. Gasilci Gasilske brigade (GB) Ljubljana in PGD Stara Vrhnika so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulatorje, očistili po vozišču razlite motorne tekočine in nudili pomoč reševalcem NMP Ljubljana, ki so v nesreči poškodovani osebi na kraju oskrbeli in prepeljali v UKC Ljubljana.

Ob 22.01 sta na Derčevi ulici v Ljubljani trčila osebno vozilo in motor. Gasilci GB Ljubljana so zavarovali kraj dogodka in do prihoda reševalcev NMP nudili pomoč lažje poškodovanem motoristu. Reševalci NMP Ljubljana so ponesrečenca prepeljali v bolnišnico.

Ob 21.55 je v ulici Pot 27. julija v Kamniku padel kolesar in se poškodoval. Gasilci PGD Kamnik so zavarovali in razsvetljevali kraj dogodka ter do prihoda reševalcev NMP nudili pomoč poškodovancu.

Ob 22.21 je v naselju Podhruška, občina Kamnik, osebno vozilo s ceste zapeljalo v obcestni jašek. Gasilci PGD Kamnik so zavarovali kraj dogodka, s tehničnim posegom poškodovano osebo iznesli iz vozila in jo predali reševalcem NMP. Odklopili akumulator, vpojna sredstva posuli po izlitih motornih tekočinah, s pomočjo avtodvigala vozilo postavili na cestišče ter nudili pomoč policiji in avtovleki pri nalaganju vozila. Reševalci NMP Domžale so poškodovanca prepeljali v bolnišnico.

Izpostava Maribor

Ob 2.28 sta na avtocesti A5, med izvozom Lenart in izvozom Pernica v občini Lenart trčili kombinirani vozili. Gasilci Javnega zavoda Gasilske brigade J(Z GB) Maribor so iz enega vozila rešili poškodovano osebo, katero so reševalci NMP Lenart prepeljali v UKC Maribor. Gasilci so še na vozilih odklopili akumulatorja in posuli razlite motorne tekočine z vpojnimi sredstvi.

Ob 6.55 so v Devovi ulici v Mariboru gasilci JZ GB Maribor nudili pomoč reševalcem NMP pri prenosu obolele osebe iz stanovanja do reševalnega vozila.

Izpostava Nova Gorica

Ob 13.41 sta na cesti Trenta–Bovec v bližini vasi Kal-Koritnica, občina Bovec, trčili osebni vozili. Gasilci PGD Bovec so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulatorja, nudili prvo pomoč v nesreči poškodovanima osebama do prihoda reševalcev NMP Tolmin, odstranili vozila z vozišča in nudili pomoč policiji.

Ob 14.40 se je na cesti Trenta–Bovec pri mostu čez reko Koritnico, občina Bovec, pri padcu s kolesom poškodovala kolesarka. Gasilci PGD Bovec so zavarovali kraj dogodka in poškodovanki nudili prvo pomoč do prihoda reševalcev NMP Tolmin.

Izpostava Novo mesto

Ob 13.54 je pri naselju Dobrava pri Škocjanu, občina Škocjan, osebno vozilo zapeljalo z vozišča in se pri tem prevrnilo na streho. Gasilci Gasilskega reševalnega centra (GRC) Novo mesto in PGD Škocjan so zavarovali kraj dogodka, nudili prvo pomoč ponesrečencu do prihoda reševalcev, odklopili akumulator in postavili vozilo nazaj na kolesa. Reševalci nujne medicinske pomoči Novo mesto so osebo na kraju oskrbeli in prepeljali v SB Novo mesto.

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 8.17 se je cesti Graška gora–Šmiklavž v občini Slovenj Gradec pri padcu s kolesom poškodoval kolesar. Reševalci Zdravstvenega reševalnega centra (ZRC) Koroške-enota NMP Slovenj Gradec so poškodovanca na kraju oskrbeli in nato prepeljali z reševalnim vozilom v SB Slovenj Gradec.

 

Požari v objektih

Izpostava Ljubljana

Ob 23.15 je ob Hladnikovi cesti v Ljubljani zagorela baraka velikosti okoli 3 x 5 metrov. Gasilci GB Ljubljana in PGD Trnovo so požar pogasili, razkopali žarišča in jih zalili z vodo.

Izpostava Maribor

Ob 22.23 se je v Ljubljanski ulici v Mariboru po objektu širil vonj po zažganem. Gasilci JZ GB Maribor so s štedilnika umaknili posodo s prežgano hrano in prezračili prostore.

Izpostava Novo mesto

Ob 7.16 je v naselju Podgrad, občina Novo mesto, gorela letna kuhinja ob vikendu. Gasilci GRC Novo mesto in PGD Podgrad - Mehovo so požar, ki je letno kuhinjo uničil v celoti, pogasili, premetali požarišče in prezračili kletne prostore objekta.

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 6.59 je na Kozjaku, občina Mislinja, zagorela brunarica v bližini stanovanjskega objekta. Gasilci PGD Dolič - Šentflorjan, Mislinja, Dovže, Šalek in Velenje so požar, ki je brunarico uničil v celoti, pogasili, območje prekopali in dodatno zalili z vodo. Gasilci so zavarovali stanovanjski objekt v neposredni bližini in ga pregledali s termovizijsko kamero.

 

Požari v naravi oziroma na prostem

Izpostava Brežice

Ob 14.10 je na Cesti 4. julija v Krškem zagorela odvržena steklenica z vnetljivimi snovmi. Požar so pogasili gasilci Poklicne gasilske enote (PGE) Krško.

Izpostava Celje

Ob 20.08 je v Logu, občina Rogatec, zagorela podrast na površini okoli 1000 kvadratnih metrov. Posredovali so gasilci PGD Rogatec, Dobovec pri Rogatcu, Donačka gora in Sv. Florjan, ki so požar omejili in pogasili ter pregledali pogorišče.

Izpostava Ljubljana

Ob 11.58 je v naselju Krašnja v občini Lukovica ob avtocesti gorela trava. Požar na površini okoli deset kvadratnih metrov so pogasili gasilci PGD Krašnja, Blagovica, Prevoje in Trojane.

Ob 21.32 je ob Obvozni cesti v Ljubljani na kmetijski površini gorela bala sena. Požar so pogasili gasilci GB Ljubljana in PGD Ježica.

Ob 21.45 so gasilci PGD Livold in Mozelj z vodo zalili posamezna žarišča na deponiji Mozelj, občina Kočevje, po požaru, ki je bil 24.6.2021.

Ob 21.47 je na Novi poti v Vnanjih Goricah, občina Brezovica, gorelo vejevje in suhi panji na površini okoli 50 kvadratnih metrov. Požar so pogasili gasilci PGD Vnanje Gorice.

Izpostava Novo mesto

Ob 19.00 je na Prapreški poti na Otočcu, občina Novo mesto, gorela suha slama na njivi. Gasilci GRC Novo mesto in PGD Otočec so pogasili požar na površini okoli 400 kvadratnih metrov.

Izpostava Postojna

Ob 9.15 je v bližini naselja Dolenja vas, občina Divača, zagorelo v naravi zaradi nepogašenega kurišča. Požar so pogasili PGD Senožeče in požarišče zalili z vodo.

Ob 14.29 se je v naselju Kazlje, občina Sežana, kadilo iz nepogašenega kurišča. Gasilci Zavoda za gasilno in reševalno službo Sežana (ZGRS) Sežana in PGD Sežana so pogorišče kresa dodatno zalili z vodo.

Izpostava Ptuj

Ob 20.16 je v Hajdošah, občina Hajdina, zagorel kup odpadnega vejevja. Gasilci PGD Hajdoše so pogasili požar velikosti okoli šestih kubičnih metrov.

 

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Celje

Ob 11.17 so v Keršovi ulici v Vojniku gasilci PGD Vojnik s tehničnim posegom odprli vrata v stanovanje in tako omogočili vstop reševalcem NMP Celje do obolele osebe, ki so jo oskrbeli in prepeljali v SB Celje.

Ob 16.38 sta v Nušičevi ulici v Celju gasilca PGE Celje s tehničnim posegom iz okvarjenega dvigala večstanovanjskega objekta rešila ujeto osebo.

Izpostava Koper

Ob 19.52 je na Trgu Brolo v Kopru močno tekla voda z balkona. Gasilci JZ GB Koper so ugotovili, da ima lastnik stanovanja lasten sistem zalivanja rastlin. Črpalko so izklopili in ustavili izlivanje vode.

Ob 20.58 so na Obali v Luciji, občina Piran, gasilci JZ GB Koper iz okvarjenega dvigala rešili osebo, dvigalo izklopili in obvestili serviserja.

Izpostava Kranj

Ob 8.53 so v naselju Zgornja Luša, občina Škofja Loka, gasilci PGD Bukovica nudili pomoč reševalcem NMP Škofja Loka pri prenosu obolele osebe do reševalnega vozila.

Izpostava Ljubljana

Ob 18.41 je na Cesti na Ježah v Ljubljani iztekala voda zaradi poškodovane vodovodne cevi v kleti stanovanjske hiše. Prijatelj lastnika je zaprl glavni ventil pred prihodom gasilcev GB Ljubljana, ki so pobrisali tla in očistili talni sifon zaradi lažjega odtekanja.

Izpostava Murska Sobota

Ob 8.40 so v naselju Kokoriči, občina Križevci prti Ljutomeru, gasilci PGD Ljutomer s tehničnim posegom odprli vrata stanovanjske hiše in tako omogočili vstop reševalcem NMP v stanovanje, kjer so našili mrtvo osebo.

Ob 19.07 so v naselju Večeslavci, občina Rogašovci, gasilci PGD Večeslavci odstranili podrto drevo.

Ob 21.03 so v naselju Mačkovci, občina Puconci, gasilci PGD Mačkovci odstranili podrto drevo s cestišča.

Ob 21.07 so v Kopališki ulici v Murski Soboti gasilci PGD Murska Sobota namestili okoli 30 kvadratnih metrov plastične folije na poškodovano streho poslovnega objekta.

Izpostava Ptuj

Ob 21.25 se je v Mostju, občina Juršinci, na cesto podrlo drevo. Gasilci PGD Gabrnik in dežurni delavec CP Ptuj so drevo odstranili in počistili cestišče.

Izpostava Trbovlje

Ob 10.12 je na Trgu Revolucije v Trbovljah v okvarjenem dvigalu večstanovanjskega objekta ostala ujeta oseba. Gasilci PGD Trbovlje - mesto so s tehničnim posegom rešili ujeto osebo, izklopili dvigala v večstanovanjskem objektu in obvestili dežurnega serviserja.

Ob 9.28 je na ulici Sallaumines v Trbovljah v okvarjenem dvigalu večstanovanjskega ostala ujeta oseba. Gasilci PGD Trbovlje - mesto so s tehničnim posegom rešili ujeto osebo iz dvigala in obvestili dežurnega serviserja.

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

 

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/

Opozorilo 

Večdnevno suho in občasno vetrovno vreme ter visoke temperature so marsikje po državi že izsušile nizko vegetacijo in zgornje plasti tal. To povzroča ugodne razmere za nastanek požarov v naravnem okolju in na prostem, kar se že kaže v povečanem številu zaznanih požarov in gasilskih intervencij.

Pri kurjenju in drugi uporabi ognja v naravnem okolju in na prostem je treba upoštevati ukrepe varstva pred požarom v naravnem okolju. Prepovedano je odmetavanje cigaretnih ogorkov in drugih gorečih snovi, saj tudi te lahko v trenutnih razmerah povzročijo nastanek požarov v naravnem okolju in na prostem.

Podobne razmere pričakujemo tudi v prihodnjih dneh.