Skoči do osrednje vsebine

Slovestnost ob počastitvi 30. obletnice samostojne Slovenije ob Manneken Pis v Bruslju

Slavnosti dogodek praznovanja 30. obletnice samostojnosti Slovenije v Bruslju je že tradicionalno potekal pred najbolj znanim bruseljskim simbolom, Manneken Pis, ki je bil oblečen v novo slovensko narodno nošo.

Letos je veleposlaništvo RS v Bruslju (s pomočjo izdelovalke unikatnih kostumov ga. Andreje Stržišar in Slovenskega etnografskega muzeja) Redu prijateljev Manneken Pisa ("Ordre des Amis de Manneken-Pis") podarilo novo narodno nošo za najbolj znanega dečka v Bruslju, ki jo je 25. 6. 2021 tudi oblečeno.


Ceremonialna predaja nove slovenske narodne noše je potekala na sedežu Reda v Maison Patricienne, kjer je imel veleposlanik Republike Slovenije v Kraljevini Belgiji, dr. Rado Genorio kratek nagovor o dosežkih v 30 letih samostojnosti. Prav tako se je vpisal v častno knjigo Reda. Med prisotnimi so bili tudi predstavniki bruseljskih mestnih oblasti, evropski poslanec dr. Milan Brglez ter dr. Zvone Štrublej, vodja Slovenskega Pastoralnega centra Bruselj.

Po tem je potekala slavnostna otvoritev oblečenega Manneken Pisa, ki sta jo z dvema slovenskima ljudskima pesmima pospremili tudi solistki Dada Kladenik in Mojca Potrč.

Na predvečer praznika pa smo zgradbo veleposlaništva in stalnega predstavništva v Bruslju "oblekli" v slovenske barve, saj smo ob glasbeni spremljavi pripravili večerno svetlobno projekcijo simbolov in fotografij Slovenije.