Skoči do osrednje vsebine

Čestitka ministrice dr. Helene Jaklitsch ob 30. obletnici samostojne Slovenije

Čestitka ministrice za Slovenece v zamejstvu in po svetu dr. Helene Jaklitsch ob 30. obletnici samostojne in neodvisne Slovenije.
Stoji, za njo zastave, spodaj napis "Dragi rojaki doma, v zamejstvu in po svetu,"

Ministrica dr. Helena Jaklitsch | Avtor: USZS

Dragi rojaki doma, v zamejstvu in po svetu, dragi Slovenci!

V teh dneh se iz vsega srca veselimo trideset let samostojne in neodvisne države Slovenije! Sen mnogih rodov našega naroda je zorel in dozorel v najžlahtnejši sad – slovensko državo! Takole je že pred več kot sto leti vzneseno vzkliknil meni tako ljub goriški slavček

Oj zala mati -- domovina!

Ti krasna si krasnejše ni,

kar jih obseva zarja dneva;

krepostna si, krasnejše ni,

a krona venča te kraljeva.

Velika zasluga za to, da se danes lahko veselimo svoje države, gre tudi vam, dragi rojaki, ki živite zunaj Slovenije.  Ko je bila misel o samostojni in demokratični Sloveniji nemogočega, ste vi o njej sanjali, hrepeneli ter o njej razmišljali. Hvala, ker ste bili v tem vztrajni in neomajni. Hvala vam za ves vaš trud k priznanju in mednarodni uveljavitvi mlade slovenske države! Skupaj, povezani v eno veliko slovensko družino, razpršeno sicer po vsem svetu, smo dokazali, da zmoremo premikati meje mogočega.

Dragi rojaki,

Naj bo danes res dan veselja! Trideset let naše države Slovenije praznujmo z enakim veseljem in navdušenjem kot se veselimo svojega rojstnega dne! Lepo praznovanje vsem, naši Slovenij pa še na mnoga, mnoga desetletja!