Skoči do osrednje vsebine

Zaživel je Franček, jezikovni portal za mlade

Na Ministrstvu za kulturo se pridružujemo navdušenju ob novici o novem portalu Franček, različici beta, ki so ga sodelavci in sodelavke Znanstvenoraziskovalnega centra Slovenske akademije znanosti in umetnosti (ZRC SAZU) objavili te dni in tako na izviren način obeležili okroglo obletnico rojstnega dne Republike Slovenije. Frančka smo budno spremljali od prvih nadobudnih korakov naprej, v zadnjem letu pa je bil njegov napredek izjemen.
Vstopna stran portala

Franček, jezikovni portal za mlade

Projekt "Spletni portal Franček, Jezikovna svetovalnica za učitelje slovenščine in Šolski slovar slovenskega jezika", ki je bil leta 2017 izbran na javnem razpisu "Spodbujanje prožnih in inovativnih oblik učenja z razvojem jezikovnih virov in tehnologij", je tako v zaključni fazi.

V naslednjem šolskem letu bodo učitelji in učiteljice, učenci in učenke ter dijaki in dijakinje že lahko uporabljali sodobno in inovativno učno e-orodje, ki bo kot organsko povezana kombinacija več e-orodij neposredno uporabno pri izpolnjevanju osnovnih ciljev učnega načrta za slovenščino v osnovni in srednji šoli. Orodje bo mlade uvajalo v delo s spletnimi slovarji in spletnimi slovničnimi priročniki.

Pri preizkušanju Frančka in njegovih funkcionalnosti je v vseh fazah razvoja – tudi v realnem učnem okolju – intenzivno sodelovalo 76 učiteljev in učiteljic ter z dragocenimi povratnimi informacijami dejavno pripomoglo k odličnim rezultatom projekta.

Portal Franček, ki je dostopen na franček.si, sta sofinancirala Republika Slovenija in Evropski socialni sklad.