Skoči do osrednje vsebine

Virtualno srečanje strokovnjakov za kulturno dediščino

Od 22. do 23. junija 2021 je potekalo virtualno srečanje neformalne delovne skupine strokovnjakov za kulturno dediščino držav članic EU in opazovalk "Reflection Group EU and Heritage". Potekal je v organizaciji Direktorata za kulturno dediščino na Ministrstvu za kulturo.

Srečanja v spletni obliki se je udeležilo preko 55 strokovnjakov držav EU, predstavnikov Evropske komisije, mednarodnih organizacij UNESCO in Sveta Evrope, evropskih strokovnih združenj in nevladnih organizacij, kot sta NEMO in Europa Nostra.

Udeleženci so se uvodoma seznanili z dosežki portugalskega predsedstva Svetu EU in z načrti naslednjih dveh predsedujočih držav. Slovensko predsedovanje na področju kulture in dediščine je predstavila dr. Jelka Pirkovič, generalna direktorica Direktorata za kulturno dediščino na Ministrstvu za kulturo. Strokovnjaki so si izmenjali informacije o številnih aktivnostih, ki potekajo v okviru delovnih skupin za visokokakovostno arhitekturo, trajnostni razvoj in podnebne spremembe, projektov in programov Evropske komisije s področja urbane agende ali usposabljanja, iskali sinergije s sorodnimi medvladnimi aktivnosti ter prisluhnili sporočilom civilne družbe, ki so izpostavila težavno okrevanje po pandemiji.

V okviru srečanja sta bili še dve tematski zasedanji o kulturi gradnje (Baukultur) in o nesnovni kulturni dediščini, ki sta navdušili prisotne. Bogate predstavitve predavateljev so izpostavile koncepte, povezane s sodobnim razumevanjem dediščine in njene družbene, izobraževalne in okoljske vloge, s poudarkom na skupnostih in kakovosti življenja za vse.

Končna razprava skupine je pokazala številne vzporedne dejavnosti, potrebo po sodelovanju in izmenjavi na evropski ravni ter povezovanju sektorskih politik še zlasti na ravni posameznih držav. Ravno to je tudi namen delovanja neformalne skupine, ki je nastala 2010 na pobudo držav članic EU in v kateri prostovoljno sodeluje večina evropskih držav.

Tokratno srečanje, ki ga je vodila Špela Spanžel iz Direktorata za kulturno dediščino v sodelovanju s sekretariatom skupine, je potekalo tik pred začetkom slovenskega predsedovanja Svetu EU. Naslednje srečanje bo potekalo septembra letos v sklopu konference o pravici do dediščine kot spodbude za trajnostni razvoj.