Skoči do osrednje vsebine

Predaja predsedovanja Svetu EU na področju razvojnega sodelovanja Sloveniji

Državni sekretar dr. Stanislav Raščan se je udeležil primopredaje tria predsedujočih Svetu Evropske unije za zunanje zadeve v sestavi ministrov za razvojno sodelovanje. Srečanje je potekalo v obliki avdio-video konference skupaj s portugalskim državnim sekretarjem na Ministrstvu za zunanje zadeve in sodelovanje Franciscom Andréjem in nemškim državnim sekretarjem na Zveznem ministrstvu za gospodarsko sodelovanje in razvoj Martinom Jägrom.
sedijo za mizo, zadaj zastave

Delegacija z državnim sekretarjem dr. Raščanom med pogovori | Avtor: Ministrstvo za zunanje zadeve

1 / 2

Državni sekretarji so opravili kratko izmenjavo mnenj o glavnih dosjejih s tega področja, med drugim o stanju pogajanj o novem sporazumu med Evropsko unijo in državami Afrike, Karibov in Pacifika, tako imenovanem Post-Cotonoujskem sporazumu. Govorili so tudi o začetku izvajanja novega globalnega finančnega instrumenta za sosedstvo ter razvojno in mednarodno sodelovanje, NDICI – Global Europe, ter omenili prenovljeno evropsko finančno arhitekturo za razvoj. Del pogovorov so namenili problematiki globalnega zdravja in okrevanja po pandemiji covida-19 ter s tem povezanim vprašanjem distribucije cepiv partnerskim državam.

Državni sekretar dr. Stanislav Raščan je predstavil tudi program in prednostne naloge slovenskega predsedovanja na področju razvojnega sodelovanja v drugi polovici letošnjega leta. Program bo osredotočen na zeleno okrevanje po pandemiji, s poudarkom na prehranski varnosti in globalnem zdravju. Temeljil bo na dveh prednostnih nalogah: vodi kot glavni tematski prednostni nalogi ter enakosti spolov kot presečni prioriteti.