Skoči do osrednje vsebine

Državni sekretar Uroš Lampret se je srečal z namestnikom ministra za obrambo Češke republike Janom Havranekom

V okviru poslovnega srečanja slovenskih in čeških podjetij s področja obrambne industrije, ki je danes potekalo na Gospodarski zbornici Slovenije, se je na povabilo veleposlanika Češke republike v Sloveniji dogodka udeležil tudi državni sekretar Uroš Lampret. Srečanje so organizirali Veleposlaništvo Češke republike v Ljubljani, Grozd obrambne industrije Slovenije ter Združenje obrambne in varnostne industrije Češke republike.

Državni sekretar Lampret se je pred poslovnim srečanjem sestal z namestnikom ministra za obrambo Češke republike Janom Havranekom, ki se je prav tako udeležil poslovnega srečanja na Gospodarski zbornici Slovenije. Sogovornika sta poudarila, da sodelovanje na obrambnem in vojaškem področju ni intenzivno, vendar poteka uspešno in brez odprtih vprašanj, pri čemer so dobre skupne osnove za sodelovanje v prihodnje. Ob tem sta izmenjala izkušnje pri modernizaciji obrambnih sil v obeh državah, ki si jih lahko medsebojno izmenjujemo. V tem kontekstu je namestnik Havranek državnem sekretarju izročil izvod Nacionalne strategije za preprečevanje hibridnih motenj v njihovi državi.

V nadaljevanju sta se pogovarjala o mednarodnem sodelovanju, tako na dvostranski ravni, kot tudi z drugimi državami in v sklopu mednarodnih operacij in misij. Glede slovenskega predsedovanja Svetu EU je državni sekretar predstavil prioritete našega predsedovanja, ter predlagal, da bi po zaključku slovenskega predsedovanja češki strani predstavili naše izkušnje ter nasvete in predloge, saj bo češka prevzela predsedovanju Svetu EU v drugi polovici leta 2022.

Sogovornika sta se pogovarjala tudi o obrambni industriji in poudarila njeno vlogo kot pomembne in enakovredne gospodarske panoge, ki postaja ena od gonilnih sil visokotehnološkega razvoja na različnih področjih uporabe. Strinjala sta se, da je blagovna menjava na področju obrambne industrije med državama sorazmerno skromna, zato sta pozdravila organizacijo in izvedbo današnjega poslovnega srečanja v Ljubljani, na katerem sta Grozd obrambne industrije Slovenije (GOIS) in Združenje češke obrambne industrije (SDIA) danes tudi podpisala sporazuma o sodelovanju.

Po zaključku pogovorov sta se sogovornika udeležila uvodnega dela Poslovnega srečanja slovenskih in čeških podjetij s področja obrambne industrije, kjer sta v uvodnem delu nagovorila nagovora in prisostvovala podpisu sporazuma med GOIS in SDIO.

Predstavniki ministrstev, GZS in združenja obrambne industrije v dvorani

V okviru poslovnega srečanja slovenskih in čeških podjetij s področja obrambne industrije, ki je danes potekalo na Gospodarski zbornici Slovenije, se je dogodka udeležil tudi državni sekretar Uroš Lampret | Avtor: MORS

1 / 2