Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 23. junija 2021.

Nesreče pri športnih, rekreativnih in drugih aktivnostih

Izpostava Ljubljana

Ob 16.46 je na treningu gorskega kolesarstva na Streliški ulici v Kamniku padla kolesarka in se poškodovala. Gasilci Prostovoljnega gasilskega društva (PGD) Kamnik so reševalcem Nujne medicinske pomoči (NMP) Kamnik nudili pomoč pri oskrbi poškodovanke ter jo z nosili prenesli s težje dostopnega terena do reševalnega vozila. Reševalci so jo prepeljali v Univerzitetni klinični center (UKC) Ljubljana.

 

Reševanja obolelih oseb

Izpostava Brežice

Ob 16.08 je helikopter Slovenske vojske v spremstvu dežurne ekipe Helikopterske nujne medicinske pomoči (HNMP) Maribor poletel na Radno, občina Sevnica, od koder je prepeljal obolelo osebo v UKC Maribor. Gasilci PGD Sevnica so zavarovali kraj pristanka helikopterja ter nudili pomoč pri prenosu obolele osebe.

 

Nesreče na vodi in v vodi

Izpostava Nova Gorica

Ob 16.30 je prišlo do nesreče na reki Soči pri Solkanu v občini Nova Gorica. Posredovali so gasilci GE JZGRD Nova Gorica s potapljači, reševalci NMP Nova Gorica, in člani Enote za hitre reševalne intervencije Mestne občine Nova Gorica (HRI MONG). V nesreči je življenje izgubila ena oseba.

 

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Celje

Ob 15.36 sta v naselju Polže, občina Vojnik, trčili osebni vozili. Poškodovalo se je pet oseb. Gasilci Poklicne gasilske enote (PGE) Celje so zavarovali kraj dogodka, poškodovanim nudili prvo pomoč do prihoda reševalcev NMP, odklopili akumulatorja in po izlitih motornih tekočinah posuli vpojna sredstva.

Izpostava Koper

Ob 16.19 sta na cesti Belveder–Strunjan trčila motorist in osebni avto. Gasilci Javnega zavoda Gasilske brigade (JZ GB) Koper so nudili pomoč reševalcem pri imobilizaciji poškodovanega motorista in prenosu do reševalnega vozila ter odstranili motor s cestišča.

Izpostava Kranj

Ob 12.24 je na Cesti Boštjana Hladnika v Kranju osebno vozilo zapeljalo s ceste v koruzno polje. Gasilci Gasilske reševalne službe (GARS) Kranj so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator, vpojna sredstva posuli po izlitih motornih tekočinah in reševalcem NMP nudili pomoč pri oskrbi voznika, ki je bil prepeljan v nadaljnjo oskrbo.

Izpostava Ljubljana

Ob 9.43 sta v Potočnikovi ulici v Domžalah trčili kolesarki. Gasilci Center za zaščito in reševanje (CZR) Domžale so zavarovali kraj nesreče in nudili pomoč reševalcem NMP Domžale pri oskrbi in prenosu ene poškodovane kolesarke do reševalnega vozila, s katerim je bila odpeljana v UKC Ljubljana.

Ob 11.59 sta v križišču Štajerske ceste in Brnčičeve ulice trčili osebni vozili. Gasilci GB Ljubljana so zavarovali kraj nesreče, odklopili akumulatorja, z vpojnimi sredstvi posuli iztekle motorne tekočine in nudili prvo pomoč dvema poškodovanima osebama do prihoda reševalcev NMP Ljubljana, ki so eno poškodovano osebo prepeljali v UKC Ljubljana.

Ob 16.54 je v krožišču na Ljubljanski cesti v Kamniku osebno vozilo trčilo v drog javne razsvetljave. Gasilci PGD Kamnik so zavarovali kraj dogodka in odklopili akumulator. Reševalci NMP so poškodovanega voznika pregledali in oskrbeli.

Izpostava Maribor

Ob 9.29 so na križišču med Zagrebško cesto in Poljsko ulico v Mariboru trčila tri osebna vozila. Poškodovale so se štiri osebe. Ena je ostala ukleščena v vozilu. Gasilci Javnega zavoda Gasilske brigade (JZ GB) Maribor so zavarovali kraj dogodka, s tehničnim posegom rešili osebo iz vozila in jo predali reševalcem NMP, odklopili akumulatorje in po izlitih motornih tekočinah posuli vpojna sredstva. Tri poškodovane osebe so bile prepeljane v UKC Maribor.

Izpostava Nova Gorica

Ob 11.13 se je v Solkanu, občina Nova Gorica, zgodila prometna nesreča, v kateri je bil udeležen motorist. Gasilci JZ GRD GE Nova Gorica so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator in do prihoda reševalcev NMP Nova Gorica nudili pomoč motoristu. Poškodovanega motorista so reševalci prepeljali v šempetrsko bolnišnico.

Izpostava Novo mesto

Ob 9.49 je v Finžgarjevi ulici v Novem mestu voznica z osebnim vozilom zapeljala na škarpo in se prevrnila na bok. Gasilci Gasilskega reševalnega centra (GRC) Novo mesto so zavarovali kraj dogodka, vozilo postavili na kolesa in pomagali vlečni službi pri odstranitvi vozila. Poškodovanih ni bilo.

Izpostava Postojna

Ob 15.45 sta na cesti med Ilirsko Bistrico in Knežakom, občina Ilirska Bistrica, trčili osebni vozili. Gasilci PGD Ilirska Bistrica in Knežak so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulatorja, nudili pomoč reševalcem NMP Ilirska Bistrica ter pomagali dežurni službi cestno gospodarskega podjetja CPK pri sanaciji cestišča. Poškodovano osebo so oskrbeli na kraju.

 

Požari v objektih

Izpostava Ljubljana

Ob 1.37 je na Notranjski cesti v Logatcu v stanovanjski hiši zgorela elektro omarica. Požar omarice so pogasili gasilci PGD Dolnji Logatec.

Ob 8.32 je v naselju Študa, občina Domžale, gorelo na travniku. Gasilci CZR Domžale in PGD Študa so pogasili okoli pol kubičnega metra smeti.

Ob 18.51 je v Finžgarjevi ulici v Ljubljani na strehi objekta zagorela klimatska naprava. Gasilci Gasilske brigade (GB) Ljubljana so pogasili požar, prezračili zadimljene prostore v objektu ter s hišnikom ugasnili sireno v objektu. Klimatska naprava je uničena.

Izpostava Maribor

Ob 18.14 je v Ulici I. internacionale v Mariboru gorelo na strehi večstanovanjskega objekta v gradnji. Gasilci GB Maribor in PGD Studenci so pogasili požar. Uničenih je za okoli 16 kvadratnih metrov opažnih plošč.

 

Požari na prometnih sredstvih

Izpostava Brežice

Ob 4.16 je na avtobusni postaji v naselju Gabrje, občina Sevnica, zagorela prikolica na tovornem vozilu, na katerem je bil naložen karton. Gasilci PGD Krmelj in Šentjanž so zavarovali kraj dogodka, usmerjali promet do prihoda cestne službe in požar pogasili. V požaru je bila uničena prikolica tovornega vozila in avtobusno postajališče.

Izpostava Ljubljana

Ob 14.30 se je v Zgornjih Pirničah, občina Medvode, kadilo izpod armaturne plošče osebnega vozila. Gasilci PGD Zgornje Pirniče so vozilo preventivno pregledali s termovizijsko kamero in odklopili akumulator. Do požara ni prišlo.

 

Požari v naravi oziroma na prostem

Izpostava Celje

Ob 12.10 je v Zagradu, občina Celje, zagorela suha trava. Gasilci Poklicne gasilske enote (PGE) Celje in PGD Zagrad - Pečovnik so požar pogasili in pregledali okolico. Zgorelo je okoli tristo kvadratnih metrov trave in vejevja.

Izpostava Kranj

Ob 1.29 je na Volčjem hribu, občina Radovljica, zagorelo med vrtički. Gasilci PGD Radovljica so ogenj pogasili.

Izpostava Ljubljana

Ob 7.08 je v Ulici Koroškega bataljona v Ljubljani ponovno zagorelo med vrtički. Gasilci GB Ljubljana so pogasili odpadni material na površini okoli 4 kvadratnih metrov.

Ob 10.24 je na Cankarjevem vrhu v Ljubljani na prizorišču sinočnjega požara ponovno tlela podrast in šota. Gasilci GB Ljubljana so tleča mesta razkopali in z vodo temeljito zalili žarišča, rob požarišča in ožgane štore.

Ob 16.32 je na prikolici osebnega vozila, ki je peljalo od Šentviškega predora proti Kosezam, gorel tovor. Voznik je vozilo ustavil in stresel goreči tovor. Posredovali so gasilci GB Ljubljana, ki so pogasili požar na površini okoli enega kvadratnega metra.

Izpostava Maribor

Ob 10.20 sta v borovem gozdu v bližini naselja Malahorna, občina Oplotnica, goreli podrast in listje na površini okoli 20 x 50 metrov. Požar so pogasili gasilci PGD Oplotnica.

Ob 18.33 so na Cesti zmage v Mariboru gasilci JZ GB Maribor pogasili goreče drevo.

Izpostava Postojna

Ob 20.52 je v bližini naselja Selce, občina Pivka, gorelo v naravnem okolju. Gasilci PGD Pivka so pogasili manjši požar na površini okrog petdeset kvadratnih metrov, ki je nastal kot posledica nenadzorovanega kurjenja starega sena in suhih vej. Požarišče so preventivno obilneje zalili.

Izpostava Ptuj

Ob 11.54 so v naselju Dragonja vas, občina Kidričevo, ob stanovanjski hiši zagorela drva za kurjavo. Gasilci PGD Mihovce-Dragonja vas in Talum Kidričevo so ogenj pogasili, preventivno prekopali drva ter požarišče zalili z vodo. Zgorela sta približno dva kubična metra drv.

Ob 15.45 je v bližini vasi Spodnje Jablane, občina Kidričevo, gorela podrast na brežini ob cesti. Gasilci PGD Jablane so pogasili požar na površini okoli 150 kvadratnih metrov.

 

Nesreče z nevarnimi snovmi

Izpostava Celje

Ob 14.14 je v Prekopi občina Vransko na avtocesti prišlo do iztekanja goriva iz tovornega vozila. Gasilci PGE Celje so cestišče posipali z vpojnimi sredstvi in obrisali rezervoar za gorivo.

Izpostava Ljubljana

Ob 16.41 je v Logu pri Polhovem Gradcu, občina Dobrova-Polhov Gradec, iz motorja avtobusa iztekalo motorno olje. Gasilci PGD Dobrova in Dvor so po razlitem olju posuli vpojna sredstva in pregledali vozilo. Izteklo je okoli tri litre olja.

 

Najdbe neeksplodiranih ubojnih sredstev

Izpostava Murska Sobota

Ob 8.18 so v Fazaneriji v Murski Soboti pri izkopavanju parkirišča, delavci naleteli na minometno mino velikosti 82 milimetrov iz obdobja 2. svetovne vojne. Pripadnika Državne enote za varstvo pred Neeksplodiranimi ubojnimi sredstvi (NUS) Vzhodnoštajerske regije sta nevarno najdbo odstranila in do uničenja varno uskladiščila.

Izpostava Nova Gorica

Ob 9.53 so na cesti Libušnje–Vrsno v občini Kobarid, pri opravljanju zemeljskih del naleteli na neeksplodirana ubojna sredstva. Pripadnika Državne enote za varstvo pred NUS Severnoprimorske regije sta odstranila topovsko granato kalibra 75 mm, mase 7 kg, italijanske izdelave in topovsko granato kalibra 100 mm, mase 11 kg avstrijske izdelave. Obe najdbi sta iz obdobja 1. svetovne vojne.

Ob 18.40 sta v Šempetru pri Gorici v občini Šempeter - Vrtojba pripadnika Državne enote za varstvo pred NUS odstranila na varno najdeno ročno bombo mase 0,6 kg avstrijske izdelave iz obdobja prve svetovne vojne.

 

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Brežice

Ob 16.56 so na Križah, občina Brežice, gasilci PGD Brežice s tehničnim posegom odprli vhodna vrata stanovanjske hiše, v kateri se je nahajala onemogla oseba in ji nudili pomoč.

Izpostava Celje

Ob 9.10 so v Topolšici, občina Šoštanj, gasilci PGD Velenje nudili pomoč reševalcem NMP pri prenosu obolele osebe do reševalnega vozila.

Ob 11.23 so v Novi Vasi, občina Šmarje pri Jelšah, gasilci PGD Sladka Gora nudili pomoč reševalcem NMP Šmarje pri Jelšah pri prenosu obolele osebe in stanovanjske hiše do reševalnega vozila.

Izpostava Kranj

Ob 7.11 se je na Planini, občina Kranj, pokvarilo dvigalo v stanovanjskem bloku, v njem pa so ostali ujeti trije občani. Gasilci Gasilske reševalne službe (GARS) Kranj so s tehničnim posegom osebe rešili, dvigalo odklopili iz obratovanja in obvestili pristojno servisno službo.

Izpostava Ljubljana

Ob 20.40 so na Linhartovi cesti v Ljubljani Gasilci GB Ljubljana nudili pomoč reševalcem NMP pri prenosu osebe do reševalnega vozila

Izpostava Novo mesto

Ob 12.36 se je v Gorenjem Karteljevem, občina Novo mesto, z drevesa odlomila debelejša veja in padla na streho stanovanjskega objekta. Gasilci GRC Novo mesto so vejo s pomočjo avto lestve razžagali in po delih odstranili ter s folijo pokrili okoli 40 kvadratnih metrov strehe.

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 21.51 so v naselju Trg v občini Prevalje poklicni gasilci Koroškega gasilskega zavoda (KGZ) Ravne na Koroškem s tehničnim posegom odprli vrata stanovanja v večstanovanjskem objektu, v katerem se je nahajala obolela oseba. Reševalci Zdravstvenega reševalnega centra (ZRC) Koroške-enota NMP Ravne na Koroškem so jo odpeljali v Splošno bolnišnico (SB) Slovenj Gradec.

Napoved za naslednje dni

 Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

 Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/

Opozorilo

Po podatkih Agencije RS za okolje bo predvsem v četrtek po nižinah sredi dneva in popoldne še velika toplotna obremenitev.

 

Večdnevno suho in občasno vetrovno vreme ter visoke temperature so marsikje po državi že izsušile nizko vegetacijo in zgornje plasti tal. To povzroča ugodne razmere za nastanek požarov v naravnem okolju in na prostem, kar se že kaže v povečanem številu zaznanih požarov in gasilskih intervencij.

Uprava RS za zaščito in reševanje opozarja, da je pri kurjenju in drugi uporabi ognja v naravnem okolju in na prostem treba upoštevati ukrepe varstva pred požarom v naravnem okolju. Prepovedano je odmetavanje cigaretnih ogorkov in drugih gorečih snovi, saj tudi te lahko v trenutnih razmerah povzročijo nastanek požarov v naravnem okolju in na prostem.

Podobne razmere pričakujemo tudi v prihodnjih dneh.