Skoči do osrednje vsebine

Minister za pravosodje obiskal Vrhovno sodišče Republike Slovenije

Pravosodni minister Marjan Dikaučič je danes obiskal Vrhovno sodišče RS (VSRS), kjer se je sestal s predsednikom mag. Damijanom Florjančičem.

Tako minister kot predsednik vrhovnega sodišča sta uvodoma pohvalila dosedanje dobro sodelovanje, minister pa je dodal, da se tega nadeja tudi v prihodnje. »Glede na to, da Slovenija čez teden dni prevzema predsedovanje Svetu EU, bo glavni poudarek dela Ministrstva za pravosodje  v prihodnjih šestih mesecih na prioritetah predsedovanja. Kljub temu pa želim, da čim prej nadaljujemo tudi pogovore o odrtih temah, predvsem glede sodniške zakonodaje«, je v uvodu še dodal minister Dikaučič.

Ob prisotnosti državnega sekretarja Zlatka Rateja ter podpredsednika VSRS dr. Miodraga Đorđevića so sogovorniki, kot že omenjeno, izmenjali mnenja glede spremembe sodniške zakonodaje, glede organizacijskih, kadrovskih in procesnih rešitev, ki bi omogočale učinkovitejše obvladovanje pripada zadev na Upravno sodišče, ki se v zadnjih letih povečuje tudi zaradi novih pristojnosti, kot tudi glede rešitev, povezanih z obravnavo pritožb v teh zadevah, za reševanje katerih je pristojno Vrhovno sodišče. To namreč vpliva na položaj in vlogo Vrhovnega sodišča, kot tudi na zagotavljanje učinkovitega pravnega varstva na drugih področjih, v katerih odloča Vrhovno sodišče.   Na srečanju so govorili tudi o načrtovani reformi pravniškega državnega izpita.

Ob koncu srečanja so se sogovorniki dotaknili tudi projekta izgradnje nove sodne stavbe in nadaljevanje opremljanja sodišč z avdio video konferenčnimi sistemi, saj je spopadanje z epidemijo koronavirusa spodbudilo tudi rabo informacijske tehnologije.

Udeleženci sestanka  sedijo z aovalno mizo, na steni umetniška slika

Damijan Florjančič in Miodrag Đorđević (VSRS), Zlatko Ratej in Marjan Dikaučič (MP)