Skoči do osrednje vsebine

Državni sekretar dr. Raščan na ministrskem srečanju držav članic Srednjeevropske pobude

  • Ministrstvo za zunanje zadeve
Državni sekretar dr. Stanislav Raščan se je danes, preko avdio-video konference, udeležil ministrskega srečanja držav članic Srednjeevropske pobude (SEP). Srečanje je potekalo v okviru črnogorskega predsedovanja pobudi in ob velikem interesu izvršnega sekretariata pri iskanju rešitev za izhod iz krize držav regije, ki jih je pandemija covida-19 najbolj prizadela.
sedijo za mizo, velik ekran

Državni sekretar dr. Raščan s kolegi na zasedanju SEP | Avtor: Ministrstvo za zunanje zadeve

1 / 2

V svojem nagovoru je državni sekretar dr. Raščan, ob predstavitvi prioritet predsedovanja Slovenije Svetu Evropske unije poudaril, da si moramo prizadevati za tesnejše mednarodno sodelovanje in solidarnost, ki zahteva močnejši in učinkovitejši multilateralizem. Stremeti moramo k intenzivnejšemu skupnemu prizadevanju za reševanje trenutne svetovne zdravstvene in socialno-ekonomske krize, tudi na regionalni ravni. Pomembno je, da SEP ostane odprta in v svoje projekte vključuje civilno družbo in mednarodne akterje, ki bodo omogočili intenzivnejše izvajanje projektov.

Udeleženci konference so se seznanili s trenutnim stanjem v širši regiji in izmenjali izkušnje ter načrte izhoda iz krize. Pri tem sta zelo pomembna okrepitev regionalnega odzivanja in širitev Evropske unije, saj večina udeležencev tesno sodelovanje med vsemi državami SEP in povezovanje z Unijo vidi kot najučinkovitejši način boja proti pandemičnim grožnjam ter njenim ekonomskim posledicam v širši regiji.