Skoči do osrednje vsebine

Predsednik vlade Janez Janša na osrednji prireditvi ob prazniku Občine Grosuplje

Predsednik vlade Janez Janša se je danes udeležil slavnostne seje ob prazniku Občine Grosuplje in Dnevu državnosti, na kateri je bil tudi slavnostni govornik. Predsednik vlade je v nagovoru spregovoril o dogodkih izpred 30 let, prehojeni poti do danes in današnji situaciji, ki nas, kljub nekaterim neizkoriščenim priložnostim, lahko navdaja z veseljem. Prireditev je potekala na Kuclju, najvišjem vrhu Občine Grosuplje.

Predsednik vlade Janez Janša je v nagovoru dejal, da bomo 25. junija praznovali dan vseh dni. "Pred 30 leti smo na ta dan Slovenci uresničili svoje sanje. Nekaj dni zatem smo jih v vojni za Slovenijo tudi ubranili." V nadaljevanju je izpostavil, da je bilo v slovenski zgodovini veliko preizkušenj, da je veliko slovenskih prednikov umrlo z mislijo na domovino, vendar pa se nobeno zgodovinsko obdobje v preteklosti ni izšlo v končno dejanje, kakršnega smo bili Slovenci sposobni pred 30 leti. "Samo obdobje slovenske osamosvojitve je daljše od tistih junijskih in julijskih dni, ko smo razglasili samostojno državo in jo ubranili. Gre za nekaj let strnjenih dogodkov, v času, ki je prinesel spremembe v Evropo. Ta čas sprememb je v veliki meri omogočil tudi, da smo naredili odločilni korak, s katerim smo Slovenci iz naroda postali nacija s svojo državo in gospodar na svoji zemlji."

V nadaljevanju slavnostnega govora je izpostavil, da lahko rečemo, da smo Slovenci korake h osamosvajanju naredili pravočasno in na način, ki je omogočal, da je bila cena relativno nizka, še posebej ob primerjavi s tem, kar se je kasneje dogajalo na ozemlju bivše države.

"Slovenci imamo samo en čas, ko lahko rečemo, da smo si pisali sodbo sami, in to je slovenski plebiscit. Imamo empirični dokaz, da smo bili takrat enotni, rezultat tega plebiscita je veličasten in neprimerljiv s tem, kako so nastajale druge države." Ta čas je po mnenju predsednika vlade sveti čas, čas, ki nas, ne glede na politična in druga prepričanja, ne deli in se ga z veseljem spominjamo. Iz njega tudi črpamo moč in pogum pri sprejemanju težkih odločitev.

Čas izpred 30 let je po njegovem mnenju neprimerljiv z današnjim. Ob tem je izpostavil, da smo bili takrat sami. Da Slovenije razen nekaj izjem na začetku ni priznal nihče. Slovenije so obkrožale štiri sosede, Hrvaška, ki je bila v podobnem položaju, in ostale tri, ki Slovenije niso jemale za enakopravnega sogovornika. Takrat je bila vojna v zraku. Danes je Slovenija obdana z državami, ki so vse v Evropski uniji in zvezi Nato, slovenska varnost je neprimerljivo večja kot je bila pred 30 leti in možnosti za razvoj so neprimerno večje. Slovenija ima težave, neizkoriščene priložnosti, kljub temu pa so ob pogledu nazaj stvari neprimerljive. Slovenija ima trenutno, kljub epidemiji, eno najvišjih gospodarskih rasti v Evropski uniji, število brezposelnih pa je nižje kot pred krizo. "Imamo velike načrte za prihodnost, zato lahko samozavestno gledamo naprej, v naslednjih 30 let."

Na koncu svojega govora je izrazil veselje nad tem, da se je pred leti cesta, ki vodi v Grosuplje poimenovala po dr. Jožetu Pučniku, ključnemu vizionarju slovenske države. Dr. Pučnik se je zavedal, da je glas ljudstva na plebiscitu tako močan, da udejanjanja te odločitve nihče ne bo mogel preprečiti, kar je izrazil v misli: "Jugoslavije ni več, sedaj gre za Slovenijo."

Želja predsednika vlade ob koncu nagovora je bila, da bi bilo za Slovenijo naslednjih 30 let vsaj tako uspešnih kot je bilo zadnjih 30 let ali še bolj uspešnih ter, da bo nadoknadila to, kar je bilo zamujenega.

V čast domovini je predsednik vlade Janez Janša na koncu slovesnosti skupaj z županom Občine Grosuplje dr. Petrom Verličem in direktorjem Občinske uprave Občine Grosuplje mag. Dušanom Hočevarjem izobesil zastavo. Kulturni program na prireditvi so popestrili basbaritonist Marko Fink, učenci Osnovne šole Brinje Grosuplje in pihalni orkester Glasbene šole Grosuplje.