Skoči do osrednje vsebine

Minister dr. Anže Logar na Bavarskem in zasedanje Stalne mešane slovensko-bavarske komisije

Minister za zunanje zadeve dr. Anže Logar se je danes mudil na obisku v Münchnu, kjer se je srečal z bavarsko ministrico za evropske zadeve in mednarodne odnose Melanie Huml. Osrednja tema pogovora so bile aktivnosti za poglabljanje političnih in gospodarskih odnosov med Slovenijo in Bavarsko v luči bližajočega se predsedovanja Slovenije Svetu Evropske unije.

Ministra sta pozdravila tradicionalne prijateljske odnose med Slovenijo in Bavarsko, ki segajo že v obdobje pred osamosvojitvijo. Institucionalizirano sodelovanje v okviru Stalne mešane slovensko-bavarske komisije poteka že več kot 45 let. Bavarska je za Slovenijo tretja gospodarsko najpomembnejša nemška zvezna dežela z obsegom blagovne menjave v višini 2 milijardi evrov. Minister dr. Logar je izrazil interes za okrepitev gospodarskega sodelovanja, še posebej na področju avtomobilske industrije.

Sogovornika sta izmenjala poglede o aktualnih evropskih temah. Poudarek pogovora je bil dan izzivom predsedovanja Slovenije Svetu Evropske unije, ki so povezani s posledicami pandemije covida-19, krepitvijo odpornosti Evropske unije na krize in okrevanjem evropskega gospodarstva.

Minister dr. Logar je predstavil ključne prednostne naloge slovenskega predsedovanja. Slovenija bo v tem času posebno pozornost namenila pandemiji in učinkovitejši obravnavi različnih kriznih razmer. V središču bo izgradnja evropske zdravstvene unije, zagotavljanje večje avtonomnosti Evropske unije v zvezi z dostopnostjo zdravil in cepiv ter ukrepi na področju kibernetske varnosti.

Sogovornika sta ocenila stanje na področju migracij in izmenjala poglede na širitev Evropske unije na Zahodni Balkan. Minister dr. Logar je poudaril, da je potrebno regiji posvečati več pozornosti tudi s strateškega in geopolitičnega vidika.

V nadaljevanju sta se ministra udeležila zaključnega dela 32. zasedanja Stalne mešane slovensko-bavarske komisije, ki je potekalo v Münchnu 21. in 22. junija 2021. Na zasedanju so bili dogovorjeni številni projekti, pri katerih obstaja vzajemen interes Slovenije in Bavarske za sodelovanje na področju gospodarstva, stanovanjske politike, gradnje in prometa, uprave, gasilstva, policije in pravosodja, izobraževanja, kulture in znanosti, kmetijstva, gozdarstva, prehrane in okolja.

Posebej velja izpostaviti nov projekt "Slovenščina kompaktno!" na Univerzi v Regensburgu in pomen učenja jezika kot ključ v medkulturnem razumevanju ter tudi vzpostavitev sodelovanja na področju otroške srčne kirurgije.

Ministra sta podpisala skupno izjavo o krepitvi sodelovanja med Slovenijo in Bavarsko ter se dogovorila za redna srečanja ob vsakokratnem zasedanju komisije. Strinjala sta se, da imata Slovenija in Bavarska še precej možnosti za poglobitev sodelovanja še posebej zato, ker sta obe aktivni tako v podonavskem kot tudi alpskem prostoru.

Minister dr. Logar je ob obisku v Münchnu dal poseben pomen gospodarski diplomaciji in obiskal koncern BMW, s katerim sodelujejo številni slovenski dobavitelji in predstavlja 20% blagovne menjave z Bavarsko. V kulturnem delu programa si je ogledal najstarejše zapise v slovenščini, Brižinske spomenike, ki so shranjeni v Bavarski državni knjižnici. Na sprejemu ob dnevu državnosti je nagovoril bavarsko skupnost in tamkaj živeče Slovence ter se jim zahvalil za njihov doprinos h krepitvi odnosov med Slovenijo in Bavarsko.