Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 21. junija 2021.

Reševanja obolelih oseb

Izpostava Novo mesto

Ob 13.33 je helikopter Slovenske vojske v spremstvu dežurne ekipe Helikopterske nujne medicinske pomoči (HNMP) prepeljal poškodovano osebo iz Drage pri Šentrupertu v Univerzitetni klinični center (UKC) Ljubljana. Pred prihodom helikopterja so jo na kraju oskrbeli reševalci nujne medicinske pomoči ZD Trebnje. Območje kraja pristanka helikopterja so zavarovali policisti.

 

Pogrešane osebe, živali in stvari

Izpostava Koper

Ob 14.55 so bili na območju Vinjol, občina Piran, pri iskanju pogrešane osebe na prošnjo policije, aktivirani vodniki reševalnih psov Zveze reševalnih psov Obalne, Severnoprimorske in Notranjske regije. Pogrešano osebo so našli v Izoli.

 

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Ljubljana

Ob 8.02 sta na priključku na avtocesto iz Logatca v istoimenski občini čelno trčili osebni vozili. Gasilci PGD Dolnji Logatec in Stara Vrhnika so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulatorja obeh vozil, cestišče posuli z absorbentom ter nudili pomoč policiji pri odstranitvi vozil s cestišča. V nesreči sta se dve osebi lažje poškodovani. Oskrbeli so ju reševalci nujne medicinske pomoči (NMP).

Ob 8.53 je na cesti Vrhnika–Logatec, občina Vrhnika, tovorno vozilo zbilo kolesarko. Gasilci Prostovoljnega gasilskega društva (PGD) Stara Vrhnika so zavarovali kraj dogodka in oskrbeli ponesrečenko. Z reševalnim vozilom so jo prepeljali v UKC Ljubljana.

 

Požari v objektih

Izpostava Brežice

Ob 20.54 je na Florjanski ulici v Sevnici zagorelo v kuhinji stanovanjskega objekta. Požar so začeli gasiti domači, dokončno so ga pogasili gasilci PGD Sevnica. Gasilci so prezračili prostore, jih pregledali s termovizijsko kamero ter odstranili vse tleče predmete iz kuhinje. Reševalci NMP Sevnica so eno osebo, ki se je nadihala dima, na kraju oskrbeli in prepeljali v Zdravstvenega doma (ZD) Sevnica.

Izpostava Celje

Ob 18.32 so v naselju Galicija, občina Žalec, zagorela drva ob gospodarskem poslopju. Gasilci PGD Velika Pirešica, Zavrh pri Galiciji in Ponikva pri Žalcu so pogasili goreča drva, jih premetali ter s termovizijsko kamero pregledali okolico in notranjost gospodarskega poslopja.

Ob 23.24 je v Bevčah, občina Velenje, zagorelo v kurilnici stanovanjske hiše. Posredovali so gasilci PGD Bevče in Vinska Gora, ki so požar omejili in pogasili ter pregledali prostore.

 

Požari v naravi oziroma na prostem

Izpostava Brežice

Ob 20.30 je pri naselju Jesenice na Dolenjskem, občina Brežice, ob reki Savi gorelo v naravnem okolju. Gasilci PGD Obrežje so pogasili večji kup gorečih odpadkov in nekaj gorečih krošenj vrbovih dreves.

Izpostava Celje

Ob 4.50 je gorelo na divjem odlagališču v gozdu pri kraju Gorenje pri Zrečah, občina Zreče. Gasilci PGD Gorenje pri Zrečah in Zreče so požar  pogasili. Obveščene so bile pristojne službe.

Izpostava Kranj

Ob 20.26 je med Žejami in Dupljami, občina Naklo, gorela suha trava. Manjši travniški požar so pogasili gasilci PGD Duplje.

Izpostava Ljubljana

Ob 0.20 so na Cesti dveh cesarjev v Ljubljani gorele smeti v večji zunanji peči. Gasilci Gasilske brigade (GB) Ljubljana in PGD Vič so požar pogasili. Škode ni bilo.

Ob 9.23 je na travnati površini na pešpoti ob Kamniški Bistrici, občina Kamnik, gorel odvržen papir. Gasilci PGD Kamnik so pogasili tleč papir in z vodo zalili okolico.

Ob 10.27 je v naselju Podrečje v občini Domžale zagorel manjši kup odpadkov. Ogenj so pogasili gasilci Center za zaščito in reševanje (CZR) Domžale.

Ob 18.33 so na območju Šišenskega hriba v Ljubljani goreli trije kupi vejevja in podrasti na skupni površini okoli 300 kvadratnih metrih. Gasilci GB Ljubljana in PGD Zgornja Šiška so požar pogasili.

Ob 20.15 sta v bližini Večne poti v Ljubljani gorela dva kupa vejevja in podrasti. Požar, površine okoli 100 kvadratnih metrov, so pogasili gasilci PGD Ljubljana-Vič in Gasilske brigade (GB) Ljubljana.

Izpostava Maribor

Ob 9.36 je na gradbišču železniškega predora na Šentiljski cesti v Mariboru gorelo vejevje. Gasilci Javnega zavoda Gasilske brigade (JZ GB) Maribor in PGD Maribor-mesto so požar pogasili.

Ob 17.02 je na območju naselja Stopno, občina Makole, je zagorela suha trava v izmeri 200 kvadratnih metrov. Posredovali so gasilci PGD Makole in pogasili gorečo travo.

Izpostava Murska Sobota

Ob 12.28 je v Porabski ulici v Gornji Radgoni zagorelo drevo. Goreče drevo so pogasili gasilci PGD Gornja Radgona.

Izpostava Novo mesto

Ob 16.52 je v ulici Brezje v Novem mestu gorel odpadni material in grmovje. Gasilci Gasilskega reševalnega centra (GRC) Novo mesto in PGD Kamence so pogasili požar na površini okoli dvajset kvadratnih metrov.

 

Požari v komunalnih in drugih zabojnikih

Izpostava Ljubljana

Ob 11.29 je v Klemenovi ulici v Ljubljani gorel komunalni zabojnik. Gasilci GB Ljubljana so požar pogasili.

 

Nesreče z nevarnimi snovmi

Izpostava Ljubljana

Ob 12.45 je bilo v vasi Gajniče v občini Grosuplje opaženo onesnaženje potoka. Gasilci GB Ljubljana, PGD Grosuplje in Šmarje Sap so na kraju dogodka opravili pregled potoka. Izvedli so oljni in ph test, ki nista pokazala posebnosti. Iz potoka se je čutil vonj po nafti, ki se je nadaljeval še višje po potoku proti betonarni.

Izpostava Murska Sobota

Ob 11.48 je na Ljutomerski cesti v Gornji Radgoni, na bencinski postaji MOL, zaradi okvare prišlo do izteka naftnih derivatov. Gasilci PGD Gornja Radgona so iztekle tekočine posuli z vpojnimi sredstvi, očistili predel motorja in šasijo tovornega vozila, po kateri so se razlili naftni derivati.

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 12.27 so v Svetem Primožu na Pohorju, občina Vuzenica, gasilci PGD Radlje ob Dravi v kurilnici stanovanjske hiše iz počene cisterne prečrpali okoli 600 litrov kurilnega olja. Do onesnaženja ni prišlo.

 

Najdbe neeksplodiranih ubojnih sredstev

Izpostava Brežice

Ob 9.11 je občan v kraju Slovenska vas, občina Brežice, pri zemeljskih delih naletel na angleško protipehotno mino in nabojnik za pištole. Nevarni najdbi sta na kraju uničila pripadnika Državne enote za varstvo pred NUS Gorenjske in Ljubljanske ter Zahodno štajerske regije.

Izpostava Nova Gorica

Ob 8.55 je ob reki Idrijci v Idriji v istoimenski občini občan naletel na dva topovska vžigalnika za minometni mini. Pripadnika Državne enote za varstvo pred Neeksplodirana ubojna sredstva (NUS) Severnoprimorske regije sta nevarni najdbi iz obdobja II. svetovne vojne prevzela in prepeljala v ustrezno skladišče.

Izpostava Ptuj

Ob 18.27 je v naselju Strnišče, občina Kidričevo, pri zemeljskih delih občan naletel na neeksplodirano ubojno sredstvo. Pripadnika Državne enote za varstvo pred NUS Vzhodnoštajerske regije sta odstranila in do uničenja varno uskladiščila 105 milimetrsko topovsko granato iz obdobja II. svetovne vojne.

 

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Koper

Ob 17.18 so na Obrtniški ulici v Kopru gasilci JZ GB Koper požagali in odstranili zlomljeno vejo, ki je visela nad cestiščem in ogrožala promet.

Izpostava Kranj

Ob 8.59 so na Kurirski poti v Kranju gasilci Gasilske reševalne službe (GARS) Kranj s pomočjo lestve vstopili v stanovanje, v katerem se je nahajala obolela oseba. Odprli so vhodna vrata in omogočili vstop reševalcem NMP Kranj.

Ob 19.03 so na Cesti revolucije na Jesenicah v prvem nadstropju večstanovanjskega objekta gasilci GARS Jesenice iz okvarjenega dvigala rešili eno osebo.

Izpostava Ljubljana

Ob 16.07 so v Maroltovi ulici v Ljubljani gasilci GB Ljubljana ob pristnosti policije s tehničnim posegom odprli vrata stanovanja, v katerem je bila onemogla oseba. Nudili so tudi pomoč reševalcem NMP pri prenosu onemogle osebe.

Ob 18.24 so na Brodarjevem trgu v Ljubljani gasilci GB Ljubljana zaradi okvare dvigala prenesli invalidno osebo v drugo nadstropje objekta.

Izpostava Maribor

Ob 17.00 so v kraju Puščava, občina Lovrenc na Pohorju, gasilci PGD Lovrenc na Pohorju s cestišča odstranili tri podrta drevesa.

Izpostava Slovenj Gradec

Čez regionalno cesto Maribor-Dravograd se je v Breznu, občina Podvelka, podrlo drevo. Odstranili so ga delavci cestnega podjetja VOC.

Ob 17.56 so v naselju Preški vrh v občini Ravne na Koroškem gasilci Koroškega gasilskega zavoda (KGZ) Ravne na Koroškem s ceste odstranili podrto drevo.

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/

Opozorilo

Meteorološko stanje in napoved je dostopno na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na Linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/warning/