Skoči do osrednje vsebine

Pogovor državnega sekretarja Dovžana z zunanjo ministrico Nizozemske ter obisk na sodišču Evropske unije in Evropskem računskem sodišču

Državni sekretar Gašper Dovžan je v Luksemburgu, dan pred zasedanjem Sveta za splošne zadeve, opravil pogovor s predstavnico Nizozemske v tej formaciji Sveta Evropske unije in nizozemsko ministrico za zunanje zadeve Sigrid Kaag. Prav tako je obiskal sodišče Evropske unije ter Evropsko računsko sodišče s sedežem v Luksemburgu.
delegaciji za mizo, na vsaki strani

Državni sekretar Dovžan na srečanju z nizozemsko ministrico Sigrid Kaag | Avtor: Ministrstvo za zunanje zadeve

1 / 2

V pogovoru z nizozemsko zunanjo ministrico Kaag je državni sekretar Dovžan izpostavil odlične bilateralne odnose in se zavzel za nadaljevanje rednega dialoga. Zunanji ministrici, ki je tudi članica Sveta za splošne zadeve, je predstavil prioritete slovenskega predsedovanja Svetu Unije. Sogovornika sta se strinjala o pomenu nadaljevanja rednega dialoga o vladavini prava. V času slovenskega predsedovanja bo v okviru Sveta za splošne zadeve izvedena splošna razprava o drugem poročilu Evropske komisije o stanju vladavine prava v Evropski uniji, kot tudi razprava o stanju vladavine prava v petih državah članicah. 

Državni sekretar Dovžan je pred pričetkom slovenskega predsedovanja obiskal tudi sodišče Evropske unije, kjer se je pogovarjal s predsednikom sodišča Koenom Lenaertsom. Sogovorniku je izrazil polno podporo Slovenije za delo sodišča. Predstavil je prioritete slovenskega predsedovanja s področja vladavine prava. Predsednik sodišča Lenaerts je predstavil razvoj sodišča ter nekatere ključne odločitve, ki so vplivale na delovanje celotne Unije.

V pogovoru s članico Evropskega računskega sodišča Annemie Turtelboom je bila glavna tema pogovora Konferenca o prihodnosti Evrope. Sogovornika sta govorila tudi o načrtih za okrevanje, ki so jih posredovale države članice. Strinjala sta se o pomenu ozaveščanja namenske porabe sredstev, ki so namenjeni digitalni in zeleni transformaciji.