Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 20. junija 2021.

Nesreče v gorah

Izpostava Celje

Ob 11.43 sta na poti iz Krofičke proti Klemenči jami v občini Solčava planinca obstala pred snežno zaplato. Posredoval je helikopter Slovenske vojske v spremstvu dežurne ekipe za reševanje v gorah. Nepoškodovana planinca so rešili in prepeljali v Logarsko dolino.

Izpostava Kranj

Ob 9.03 je na poti na planino Korošica, občina Tržič, planinko obšla slabost, zato ni mogla nadaljevati poti. Gorski reševalci Gorske reševalne službe (GRS) Tržič so planinko oskrbeli, prepeljali do ceste in jo predali v nadaljnjo oskrbo reševalcem Nujne medicinske pomoči (NMP) Tržič.

Izpostava Ljubljana

Ob 13.49 so na Veliki Planini, občina Kamnik, posredovali gorski reševalci GRS Kamnik in helikopter Slovenske vojske v spremstvu dežurne ekipe za reševanje v gorah. Nenadno obolelo osebo so s helikopterjem prepeljali na bolnišnično zdravljenje v Univerzitetni klinični center (UKC) Ljubljana.

 

Reševanja obolelih oseb

Izpostava Celje

Ob 18.53 je v Koči na Loki, občina Luče, oseba padla po stopnicah ter se pri tem huje poškodovala. Zaradi zelo oddaljenega dostopa ekipe NMP Mozirje in Velenje je na njihovo zahtevo posredoval helikopter Slovenske vojske z dežurno ekipo Helikopterske nujne medicinske pomoči (HNMP) Brnik na krovu. Osebo so oskrbeli in s helikopterjem prepeljali v UKC Ljubljana.

Izpostava Koper 

Ob 12.08 je posadka s helikopterjem Slovenske vojske v spremstvu dežurne ekipe HNMP prepeljala obolelo osebo iz Splošne bolnice (SB) Izola v UKC Ljubljana. Gasilci Javnega zavoda Gasilske brigade (JZ GB) Koper so na heliportu SB Izola zavarovali pristanek in vzlet helikopterja.

Izpostava Maribor

Ob 14.56 je posadka s helikopterjem Slovenske vojske z medicinsko ekipo UKC Maribor in inkubatorjem na krovu iz UKC Maribor prepeljala dojenčka v SB Novo mesto.

Izpostava Nova Gorica

Ob 14.33 je helikopter Slovenske vojske v spremstvu dežurne ekipe HNMP prepeljal obolelo osebo iz bolnišnice dr. Franca Derganca v Šempetru pri Gorici v ljubljanski klinični center.

 

Nesreče na vodi in v vodi

Izpostava Kranj

Ob 16.32 je v Hotemažah, občina Kranj, oseba padla v reko Kokro. Iz vode so jo potegnili občani. Gasilci Gasilske reševalne službe (GARS) Kranj so osebi nudili prvo pomoč in jo nato predali reševalcem NMP Škofja Loka.

Izpostava Ptuj

Ob 19.43 so se v bližini naselja Dravci v občini Videm na sotočju rek Dravinje in Drave, zaradi visokega vodostaja, povečanega pretoka reke in nastalih brzic, prevrnili trije čolni, na katerih je bilo 11 ljudi. Vsi so se znašli v vodi. Pri iskanju in reševanju na reki na dolžini sedmih kilometrov je sodelovalo 73 gasilcev prostovoljnih gasilskih društev (PGD) Videm, Ptuj, Tržec, Leskovec, Stojnci in Nova vas. Ponesrečeni so se iz reke rešili sami. Gasilci so jim nudili prvo pomoč, dve osebi pa so reševalci odpeljali v SB Ptuj. Aktivirana je bila tudi podvodna reševalna služba. O dogodku so bile obveščene vse pristojne službe.

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Brežice

Ob 18.33 sta v Velikih Malencah, občina Brežice, trčili osebni vozili. V nesreči so se štiri osebe poškodovale. Gasilci Poklicne gasilske enote (PGE) Krško so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulatorja, z vpojnimi sredstvi posuli razlite motorne tekočine in nudili pomoč vlečni službi. Reševalci NMP Brežice so poškodovane osebe oskrbeli in prepeljali v SB Brežice.

Izpostava Celje

Ob 13.24 sta v Ilovci, občina Vojnik, trčili osebni vozili. Posredovali so gasilci PGE Celje, ki so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulatorja na vozilih in z vpojnim sredstvom posuli razlite motorne tekočine. Reševalci NMP Celje so eno poškodovano osebo prepeljali v SB Celje.

Ob 22.05 je na regionalni cesti Vojnik–Slovenske Konjice v kraju Stranice, občina Zreče, padel motorist. Gasilci PGD Zreče so zavarovali kraj dogodka, nudili prvo pomoč poškodovanemu motoristu do prihoda NMP, osvetljevali kraj nesreče in nevtralizirali razlite motorne tekočine. Reševalci NMP so poškodovanega oskrbeli in prepeljali v SB Celje. Obveščene so bile pristojne službe.

Ob 21.58 sta na avtocesti Celje–Maribor pri Spodnjih Grušovjah trčili osebni vozili. Posredovali so gasilci PGD Slovenske Konjice in Slovenska Bistrica, ki so kraj dogodka zavarovali, odklopili akumulatorja in nudili pomoč reševalcem NMP pri oskrbi poškodovancev. Dve osebi sta se poškodovali in so ju odpeljali v bolnišnico.

Izpostava Ljubljana

Ob 16.16 je na avtocesti Trojane–Blagovica, občina Lukovica, osebno vozilo trčilo v odbojno ograjo med smernimi pasovi ter nato še v betonski zid na odstavnem pasu. Gasilci Center za zaščito in reševanje (CZR) Domžale so zavarovali kraj dogodka, nudili pomoč poškodovani osebi, odklopili akumulator na vozilu ter z vpojnimi sredstvi posuli iztekle motorne tekočine. Reševalci NMP Domžale so pregledali poškodovano osebo.

Ob 18.20 so na regionalni cesti Rašica–Žlebič, občina Ribnica, verižno trčili motorist in osebni vozili. Gasilci PGD Ribnica so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator na motorju in enem osebnem vozilu ter z vpojnim sredstvom posuli iztekle motorne tekočine. Reševalci NMP Ribnica so pregledali motorista, ki pa ni potreboval zdravniške pomoči.

Ob 20.01 je na križišču Štajerske ceste in Šlandrove ulice osebno vozilo trčilo v drog javne razsvetljave in betonski otok med pasovi, pri čemer je drog javne razsvetljave odtrgalo. Gasilci GB Ljubljana so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator na vozilu, z vpojnimi sredstvi posuli iztekle motorne tekočine in pomagali pri čiščenju cestišča. Poškodovanih v nesreči ni bilo.

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 9.06 je na parkirišču na Gozdarski poti na Ravnah na Koroškem osebno vozilo zbilo kolesarja. Poškodovanca so na kraju oskrbeli reševalci Zdravstvenega reševalnega centra Koroške (ZRCK) Ravne na Koroškem ter ga prepeljali v SB Slovenj Gradec.

Ob 23.32 je v Zgornjem Razborju, občina Slovenj Gradec, s cestišča zdrsnilo osebno vozilo. Gasilci PGD Slovenj Gradec so zavarovali kraj dogodka ter vozilo izvlekli nazaj na cestišče. Poškodovanih ni bilo.

 

Požari v objektih

Izpostava Koper

Ob 9.07 je v Vinjolah, občina Piran, gorelo v stanovanju. Posredovali so gasilci JZ GB Koper in PGD Sečovlje, ki so požar v kuhinji pogasili ter prezračili in pregledali prostore.

Izpostava Kranj

Ob 11.50 je na Poti na Lisice na Bledu v stanovanju zagorel monitor. Še pred prihodom gasilcev je lastnik sam pogasil požar. Gasilci PGD Bled so stanovanje pregledali s termovizijsko kamero ter prezračili prostore.

Izpostava Ljubljana

Ob 23.17 je ob Cesti v mestni log v Ljubljani gorela lesena baraka za spravilo orodja velikosti 2x3 metra. Posredovali so gasilci Gasilske brigade (GB) Ljubljana in PGD Vič, ki so pogasili goreče ostanke barake.

 

Požari na prometnih sredstvih

Izpostava Kranj

Ob 21.50 je na Cesti revolucije na Jesenicah gorelo osebno vozilo. Stanovalci stanovanjskega bloka so požar začeli gasiti, dokončno pa so ga pogasili gasilci Gasilske reševalne službe (GARS) Jesenice.

 

Požari v naravi oziroma na prostem

Izpostava Ljubljana

Ob 5.31 je v naselju Študa, občina Domžale, v bližini avtoceste gorel kup odpadkov. Posredovali so gasilci CZR Domžale in PGD Študa, ki so ogenj pogasili z vodo. Škoda ni nastala.

Ob 21.38 je na polju v naselju Tomišelj, občina Ig, gorela bala sena. Posredovali so gasilci PGD Tomišelj, ki so požar pogasili.

Izpostava Maribor

Ob 18.58 je Pod vinogradi v Bresternici, občina Maribor, prišlo do tlenja lesenega droga, na katerem je bil reflektor. Gasilci JZ GB Maribor in PGD Kamnica so pogasili manjši požar. O dogodku so bile obveščene vse pristojne službe.

 

Sproščanja nevarnih plinov

Izpostava Maribor

Ob 15.09 so v stanovanju v Krekovi ulici v Mariboru zaznali vonj po plinu. Gasilci JZ GB Maribor so ob prihodu v stanovanju zaznali povečano koncentracijo ogljikovega monoksida, zaradi česar so takoj prezračili stanovanje, v katerem so bile 4 osebe, ki so kazale znake zastrupitve. Dežurni delavec Mariborske plinarne je podal sum na slabo delovanje plinske peči, zaradi česar je zaprl dovod plina. Tri osebe so reševalci NMP Maribor prepeljali v UKC Maribor.

 

Nesreče z nevarnimi snovmi

Izpostava Koper

Ob 11.47 je v mandraču Valdoltra v Ankaranu, občina Koper, prišlo do onesnaženja v morju.

Posredovali so gasilci JZ GB Koper, Marjetica Koper in Služba za varovanje obalnega morja (SVOM), ki so po ogledu kraja ugotovili, da gre za gasilni prah. Gasilci so postavili baraže za zajezitev in skupaj z ostalimi službami sklenili, da bodo zadevo sanirali naslednji dan.

Ob 11.50 je na parkirišču na Ankaranski cesti v Kopru prišlo do razlitja jedilnega olja. Posredovali so gasilci JZ GB Koper, ki so mesto razlitja posuli z absorbentom.

Izpostava Kranj

Ob 1.14 so na Kidričevi cesti proti Veslaški promenadi, občina Bled, gasilci PGD Bled z vpojnimi sredstvi posuli oljne madeže razlite po cestišču.

 

Nenačrtne motnje, omejitve, prekinitve, oskrbe

Izpostava Murska Sobota

Ob 2.01 je zaradi okvare v razdelilni transformatorski postaji v Radencih prišlo do izpada električne energije. Ob 3.55 so delavci Elektra Maribor napako odpravili. Med tem časom je bilo 769 odjemalcev brez električne energije.

 

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Celje

Ob 8.23 so na Kidričevi cesti v Velenju gasilci PGD Velenje iz pokvarjenega dvigala rešili dve osebi in o okvari obvestili vzdrževalca.

Izpostava Koper

Ob 20.50 je na Jadranski cesti pri Ankaranu počila vodovodna cev v kopalnici stanovanja. Voda je poplavila stanovanje in se razlila po celem nadstropju ter pronicala v pritličje, klet in delno v sosednje stanovanje. Stanovalci so zaprli glavni vodovodni ventil že pred prihodom gasilcev. Gasilci JZ GB Koper so pomagali pri odstranjevanju vode iz stanovanja.

Izpostava Kranj

Ob 1.50 se je v naselju Jama, občina Kranj, na cesto podrlo drevo. Gasilci GARS Kranj so drevo odstranili s ceste.

Ob 14.58 so v Radovni, občina Gorje, gasilci PGD Podhom in Gorje s tehničnim posegom odprli vrata hiše in omogočili dostop reševalcem NMP Bled do onemogle osebe.

Izpostava Ljubljana

Ob 21.12 je v Radomljah, občina Domžale, zaradi počene vodovodne cevi, voda poplavila stanovanjsko hišo. Posredovali so gasilci PGD Radomlje, ki so pomagali lastniku pri črpanju vode.

Izpostava Maribor

Ob 15.22 so v ulici Na Gaj v Dobrovcih, občina Miklavž na Dravskem polju, gasilci JZ GB Maribor s pomočjo lestve vstopili v stanovanje, v katerem je bila onemogla oseba. Osebo so reševalci oskrbeli in prepeljali v UKC Maribor.

Ob 18.35 v Razlagovi ulici v Mariboru negovalka na domu ni mogla vstopiti v stanovanje, v katerem živi nepokretna oseba. Gasilci JZ GB Maribor so skozi okno vstopili v stanovanje, odstranili oviro in omogočili negovalki dostop do osebe.

Izpostava Murska Sobota

Ob 10.32 so v naselju Radenski vrh v občini Radenci gasilci PGD Gornja Radgona nudili pomoč reševalcem NMP Gornja Radgona pri prenosu poškodovane osebe.

Izpostava Trbovlje

Ob 20.34 se je na lokalno cesto v naselju Ojstro, občina Trbovlje, podrlo drevo. Gasilci PGD Trbovlje so drevo razžagali in odstranili s cestišča.

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

 

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/

Opozorilo 

Meteorološko stanje in napoved je dostopno na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na Linku:

 

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/warning/