Skoči do osrednje vsebine

Deveti kontingent Slovenske vojske na misiji Okrepljena prednja prisotnost v Latviji prevzel dolžnost

V petek, 18. junija 2021, je bila v bazi Adaži v Latviji slovesnost ob predaji in prevzemu dolžnosti med osmim ter devetim kontingentom Slovenske vojske na misiji Okrepljena prednja prisotnost v Latviji.

Primopredajo med poveljnikoma, stotnikom Igorjem Straškom in stotnikom Markom Šefmanom, je vodil obrambni ataše Republike Slovenije na Poljskem, pristojen tudi za Latvijo, kapitan bojne ladje Gorazd Bartol.

Večino devetega kontingenta sestavlja izvidniški vod z integriranim oddelkom brezpilotnih letalnih sistemov in izvidniškim oddelkom oboroženih sil Črne Gore, medtem ko je v osmem kontingentu deloval inženirski vod. Vojaške kontingente v Latviji sestavljajo še pripadniki v poveljstvu bataljonske skupine, skupina usmerjevalcev združenih ognjev, vojaška policista in nacionalni podporni element.

Stotnik Strašek je v svojem nagovoru poudaril dobro medsebojno sodelovanje pripadnikov enot vseh bojnih skupin, ki so se uspešno zoperstavile zahtevnim pogojem delovanja zaradi pandemije.

Republika Slovenija deluje v Latviji pod vodstvom Kanade kot vodilne države bataljonske bojne skupine in ob soudeležbi Albanije, Češke, Črne gore, Italije, Poljske, Slovaške in Španije. Napoteni pripadniki Slovenske vojske sodelujejo pri opravljanju mirnodobnih aktivnosti sil na misiji (vaje, usposabljanja, premiki za zaščito svojih sil, zagotavljanje in vzdrževanje celovite in okrepljene odvračalne ter obrambne drže Nata).

Novi poveljnik kontingenta stotnik Marko Šefman.

Novi poveljnik kontingenta | Avtor: eFP