Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 19. junija 2021.

Nesreče v gorah

Izpostava Kranj

Ob 20.17 sta se na pobočju Stola, občina Žirovnica, izgubila dva tuja planinca. Gorski reševalci Gorske reševalne službe (GRS) Radovljica so ju našli in nepoškodovana pospremili v dolino ter ju na mejnem prehodu Ljubelj, predali avstrijskim gorskim reševalcem.

Izpostava Nova Gorica

Ob 8.29 si je na območju Bačarskega sedla v občini Tolmin planinka poškodovala nogo. Posredovali so gorski reševalci GRS Tolmin in dežurna ekipa GRS na Brniku s helikopterjem Slovenske vojske (SV). Poškodovanko so s helikopterjem prepeljali v Univerzitetni klinični center (UKC) Ljubljana.

Ob 10.15 si je pod vasjo Bača pri Podbrdu v občini Tolmin planinec poškodoval koleno. Gorski reševalci GRS Tolmin so poškodovanca oskrbeli na kraju in pospremili do reševalnega vozila, kjer so ga predali v nadaljnjo oskrbo reševalcem Nujne medicinske pomoči (NMP) Tolmin.

Ob 12.26 je planinko na Kalarskem brdu, občina Tolmin, obšla slabost. Reševalci GRS Tolmin so oslabelo planinko oskrbeli ter jo predali reševalcem NMP.

Ob 14.01 se je pri sestopu s Triglava, občina Bovec, pri padcu smrtno ponesrečil planinec. Posredovali so gorski reševalci GRS Bovec in dežurna ekipa GRS na Brniku s helikopterjem SV. Planinca so s helikopterjem prepeljali v dolino.

Ob 14.39 je na grebenu Kovka, občina Cerkno, onemogel planinec in ni mogel nadaljevati poti. Posredovali so gorski reševalci GRS Tolmin in helikopter Slovenske vojske z dežurno ekipo GRS na Brniku. Planinca so s helikopterjem prepeljali v UKC Ljubljana.

Ob 16.46 je na Vipavskem gradu nad Vipavo občanko obšla slabost. Posredovali so gorski reševalci GRS Tolmin skupina Ajdovščina in dežurna ekipa GRS na Brniku s helikopterjem SV s katerim so jo prepeljali v UKC Ljubljana.

 

Nesreče pri športnih, rekreativnih in drugih aktivnostih

Izpostava Nova Gorica

Ob 18.01 si je v bližini reke Soče občanka iz Gorenjega Loga v občini Tolmin poškodovala hrbtenico. Posredovali so gorski reševalci GRS Tolmin, reševalci NMP Tolmin in ekipa Helikopterske nujne medicinske pomoči (HNMP) s helikopterjem SV. S helikopterjem so jo prepeljali v UKC Ljubljana.

 

Reševanja obolelih oseb

Izpostava Brežice

Ob 10.36 je posadka helikopterja Slovenske vojske v spremstvu dežurne ekipe HNMP Maribor iz Zabukovja, občina Sevnica, s helikopterjem prepeljala poškodovano osebo v UKC Maribor. Gasilci Prostovoljnega gasilskega društva (PGD) Sevnica so zavarovali mesto pristanka helikopterja in nudili pomoč pri prenosu poškodovane osebe.

 

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Celje

Ob 20.10 sta v Dobletini v občini Laško motorist s sopotnikom zapeljala s ceste in trčila v brežino. Gasilci Poklicne gasilske enote (PGE) Celje in PGD Laško so zavarovali kraj dogodka, nudili pomoč reševalcem NMP, odklopili akumulator in posipali razlite motorne tekočine. Reševalci NMP Laško so dve poškodovani osebi oskrbeli in odpeljali v Splošno bolnišnico (SB) Celje.

Izpostava Kranj

Ob 13.14 je na cesti Kranj – Zgornje Jezersko, občina Jezersko, padel kolesar in se huje poškodoval. Gasilci PGD Jezersko so zavarovali kraj nesreče in nudili pomoč reševalcem. Posadka s helikopterjem Slovenske vojske je poškodovanca v spremstvu ekipe HNMP prepeljala v UKC Ljubljana.

Ob 17.07 sta v krožišču v Šenčurju trčila motorist in osebno vozilo. Gasilci Gasilske reševalne službe (GARS) Kranj so zavarovali kraj nesreče, odklopili akumulator in sanirali cestišče.

Ob 19.48 je na cesti Bled - Bohinj, pri odcepu za Kupljenik, občina Bled, prišlo do prometne nesreče. Gasilci PGD Bled so prometno in požarno zavarovali kraj dogodka, nudili pomoč poškodovani osebi do prihoda reševalcev, na vozilu odklopili akumulator, s tehničnim posegom vozilo dvignili in naložili na vozilo vlečne službe ter sanirali cestišče.

Izpostava Ljubljana

Ob 17.48 je na cesti med Podlipo in Smrečjem, občina Vrhnika, osebno vozilo zapeljalo na brežino in se prevrnilo na streho. Gasilci PGD Stara Vrhnika so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator, z vpojnimi sredstvi posuli iztekle motorne tekočine, postavili vozilo nazaj na kolesa in nudili pomoč reševalcem NMP Ljubljana pri oskrbi poškodovane osebe, ki je bila z reševalnim vozilom prepeljana v UKC Ljubljana.

Izpostava Nova Gorica

Ob 14.15 je v Logu pod Mangartom, občina Bovec, prišlo do trka osebnega avtomobila in motorista. Posredovali so gasilci PGD Bovec, ki so protinaletno in proti požarno zavarovali kraj dogodka, nudili zdravniško pomoč poškodovancu do prihoda reševalcev NMP Tolmin ter cestišče posuli z vpojnimi sredstvi.

Ob 14.41 sta v kraju Brdice pri Neblem, občina Brda, trčila motoristka in osebno vozilo. Posredovali so gasilci Javnega zavoda za gasilsko in reševalno dejavnost gasilske enote (JZ GRD GE) Nova Gorica, ki so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator na motociklu, nevtralizirali razlite motorne tekočine na vozišču in nudili pomoč poškodovani motoristki do prihoda reševalcev NMP Nova Gorica.

Izpostava Novo mesto

Ob 5.14 je na avtocesti med priključkoma Smednik—Dobruška vas, občina Škocjan, osebno vozilo zapeljalo s ceste čez varovalno ograjo in se prevrnilo. Gasilci Gasilskega reševalnega centra (GRC) Novo mesto in PGE Krško so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator, nudili pomoč pri oskrbi in prenosu ponesrečene do reševalnega vozila. Reševalci NMP Krško so oskrbeli osebo na kraju dogodka in prepeljali v SB Novo mesto. Obveščene so bile pristojne službe.

Ob 19.12 sta se na ulici Bršljin v Novem mestu trčila osebno vozilo in kolesar s kolesom. Gasilci GRC Novo mesto so zavarovali kraj dogodka in nudili pomoč pri oskrbi in prenosu poškodovane osebo do reševalnega vozila reševalcem NMP Novo mesto, ki so kolesarja na kraju oskrbeli in prepeljali v Splošno bolnišnico Novo mesto.

Izpostava Postojna

Ob 12.17 je na lokalni cesti med Senožečami in Sežano, na vhodu na avtocesto v Senožečah, občina Divača, prišlo do prometne nesreče, v kateri je bilo udeleženo osebno vozilo. Posredovali so gasilci Zavoda za gasilno in reševalno službo Sežana (ZGRS) Sežana in PGD Senožeče, ki so na kraju izvajali požarno in prometno varovanje ter pomagali reševalcem NMP Sežana pri oskrbi in prenosu ponesrečenca v reševalno vozilo. Poškodovana oseba je bila prepeljana v SB Izola.

Izpostava Ptuj

Ob 17.38 je na avtocesti pred mejnim prehodom Gruškovje, občina Podlehnik, prišlo do prometne nesreče, v kateri je bilo udeleženo osebno vozilo. Poškodovanih ni bilo. Gasilci PGD Ptuj so zavarovali kraj dogodka, na vozilu odklopili akumulator, posipali iztekle tekočine in pomagali vlečni službi pri nalaganju vozila. O dogodku so bile obveščene vse pristojne službe.

 

Požari na prometnih sredstvih

Izpostava Celje

Ob 10.39 se je na avtocesti na izvozu Celje center v smeri Maribora vnela električna napeljava na motorju osebnega vozila. Gasilci PGE Celje so zavarovali kraj, odklopili akumulator, pogasili požar in pregledali okolico s termo kamero.

Izpostava Kranj

Ob 15.12 je v naselju Torka, občina Železniki, gorelo osebno vozilo. Gasilci PGD Železniki, Sorica in Zali Log so požar pogasili in odklopili akumulator.

 

Požari v naravi oziroma na prostem

Izpostava Ljubljana

Ob 22.04 je v ulici Na zelenici v Logatcu, zaradi odloženega pepela, v bližini vrtne lope, zagorela podrast na površini kvadratnega metra. Posredovali so gasilci PGD Dolnji Logatec, ki so ogenj pogasili. Lastnikov ni bilo doma.

Izpostava Murska Sobota

Ob 14.55 je v kraju Lendava ob cesti gorela trava. Travniški požar so pogasili gasilci PGD Lendava.

Izpostava Nova Gorica

Ob 13.08 je v ulici Na produ v Vipavi gorela skladovnica drv. Posredovali so gasilci PGD Vipava in požar pogasili.

Izpostava Novo mesto

Ob 14.00 je v Gumberku, občina Novo mesto, gorela suha trava. Gasilci GRC Novo mesto in PGD Ratež so pogasili požar na površini okoli 30 kvadratnih metrov.

 

Požari v komunalnih in drugih zabojnikih

Izpostava Celje

Ob 16.07 je v Ponikvi, občina Šentjur, prišlo do požara v zabojnikih za smeti. Gasilci PGD Ponikva so zavarovali kraj in pogasili požar.

 

Nesreče z nevarnimi snovmi

Izpostava Celje

Ob 8.00 so v Šmartnem ob Paki na reki Paka gasilci PGD Velenje zamenjali lovina črevesa in pivnike, ki jih bodo odstranili v prihodnjih dneh.

Izpostava Kranj

Ob 11.52 je na Kidričevi cesti v Škofji Loki iz okvarjenega tovornega vozila izteklo gorivo. Posredovali gasilci PGD Škofja Loka, ki so preprečili nadaljnje iztekanje goriva in razlito gorivo posuli z vpojnimi sredstvi na dolžini okoli 300 metrov. Do onesnaženja okolja ni prišlo. Cestišče bodo dokončno očistili dežurni delavci Gorenjske gradbene družbe.

 

Najdbe neeksplodiranih ubojnih sredstev

Izpostava Nova Gorica

Ob 5.00 sta na območju kraja Dolje v občini Tolmin pripadnika Državne enote za varstvo pred Neeksplodirana ubojna sredstva (NUS) Severnoprimorske regije odstranila na varno topovsko granato kalibra 37 mm, mase 5,04 kg avstrijske izdelave, signalni tulec kalibra 36 mm, mase 1 kg, avstrijske izdelave in topovsko granata kalibra 87 mm, mase 6,76 kg italijanske izdelave. Vse najdbe so iz obdobja prve svetovne vojne.

Ob 11.12 sta na Vardi v Novi Gorici pripadnika Državne enote za varstvo pred NUS Severnoprimorske regije odstranila topovsko granato kalibra 103 mm, mase 14 kg, eksplozivno polnjenje mase 0,35 kg in minometno mino kalibra 90 mm, mase 5kg, eksplozivno polnjenje mase 1,2 kg, vse avstrijskega izvora iz časa 1. svetovne vojne. Nevarne najdbe sta odpeljala v skladišče do uničenja.

 

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Celje

Ob 9.20 je na Tovarniški cesti v Slovenskih Konjicah pri sanaciji počila vodovodna cev v objektu. Gasilci PGD Slovenske Konjice so zavarovali kraj in prečrpali vodo iz objekta.

Ob 23.47 so v Malih Braslovčah v občini Braslovče gasilci PGD Braslovče nudili pomoč reševalcem NMP pri prenosu obolele osebe.

Izpostava Koper

Ob 8.34 so v Ulici Vena Pilona v Kopru gasilci JZ GB Koper iz okvarjenega dvigala stanovanjskega objekta rešili štiri osebe.

Ob 23.37 je v plitko morje v Portorožu skočila oseba. Še pred prihodom gasilcev JZ GB Koper, so jo iz vode potegnili ljudje, ki so bili v bližini. Zaradi bolečin v vratu je posredovala tudi Prehospitalna enota Obala, ki je poškodovano osebo imobilizirala. Gasilci so pomagali pri prenosu do reševalnega vozila. Poškodovana oseba je bila prepeljana v Splošno bolnišnico Izola.

Izpostava Kranj

Ob 18.23 se je v Praprošah, občina Radovljica, prevrnila nakladalka za seno. Gasilci GARS Kranj so s pomočjo vitla nakladalko postavili nazaj na kolesa.

Izpostava Ljubljana

Ob 7.44 so na Levstikovi ulici v Grosuplju gasilci PGD Grosuplje pomagali reševalcem pri prenosu obolele osebe iz 3. nadstropja večstanovanjske stavbe v reševalno vozilo.

Ob 13.22 so v Kidričevi ulici v Kočevju gasilci PGD Kočevje iz okvarjenega dvigala večstanovanjskega objekta rešili občanko.

Izpostava Maribor

Ob 18.44 so v naselju Trniče, občina Starše, gasilci PGD Trniče pomagali reševalcem pri prenosu obolele osebe.

Izpostava Nova Gorica

Ob 16.08 je v Podnanosu, občina Vipava, občanka padla v prazen bazen in se pri tem poškodovala. Gasilci PGD Podnanos so nudili pomoč reševalcem NMP Ajdovščina pri dvigu občanke iz bazena. Poškodovanko so reševalci prepeljali v šempetrsko bolnišnico.

Ob 21.58 je v bližini Črnič domača žival poškodovala občana. Pomoč so ji nudili reševalci NMP Ajdovščina in gasilci GRC Ajdovščina.

Izpostava Ptuj

Ob 0.29 se je v naselju Hermanci, občina Ormož, podrlo drevo na cesto. Gasilci PGD Hermanci so drevo razžagali in odstranili.

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 20.34 so v naselju Čečovje, v občini Ravne na Koroškem, posredovali gasilci Koroškega gasilskega zavoda (KGZ) Ravne na Koroškem, kjer so s tehničnim posegom odprli vrata stanovanja v večstanovanjskem objektu, v katerem se je nahajala obolela oseba. Osebo so predali reševalcem Zdravstvenega reševalnega centra Koroške (ZRCK) - enoti NMP Ravne na Koroškem, ki ji je nudila zdravniško pomoč na kraju. O dogodku so bile obveščene pristojne službe.

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/

Opozorilo

Po podatkih Agencije Republike Slovenije za okolje bo predvidoma do četrtka po nižinah sredi dneva in popoldne velika toplotna obremenitev.