Skoči do osrednje vsebine

Kamničanom priznanje za blokado vojašnice JNA v Šentvidu pri Ljubljani

Minister za obrambo mag. Matej Tonin je bil slavnostni govornik na slovesnosti, ki je ob 30. obletnici osamosvojitvene vojne v organizaciji Občine Kamnik in območne Zveze veteranov vojne za Slovenijo potekala ob domačiji Zalaznik na Veliki Lašni.

Na območju Velike in Male Lašne je bil med osamosvojitveno vojno 551. Odred za posebne namene, ki je uspešno sodeloval pri blokadi vojašnice JNA v Šentvidu pri Ljubljani. V njegovi sestavi je bila tudi Kamniška 2. četa. Na slovesnosti so pripadniki čete prejeli spominsko priznanje »Vojašnice 91«, na domačiji so odkrili spominsko ploščo.

Minister za obrambo mag. Matej Tonin je v slavnostnem govoru izpostavil pomen enotnosti med Slovenkami in Slovenci pred 30 leti in na številne aktivnosti, ki so takrat tlakovale pot k samostojnosti Slovenije in njeni obranitvi, ter izrazil priznanje vsem, ki so v teh aktivnostih sodelovali. Kot je dejal obrambni minister, se je »pokazalo, da v najtežjih trenutkih lahko računamo izključno nase. Kajti nikoli nam nič ni bilo podarjeno.« Pri mednarodnem priznanju smo se spopadali z nenaklonjenostjo svetovnih velesil. Naša sreča je bila ta, da smo v ključnih trenutkih kot narod ostali enotni.

1. odred za posebne namene, v sestavi katerega je bila tudi Kamniška 2. četa, je štel 272 obveznikov, ki so se na domačiji Zalaznik zbrali pred natanko 30 leti. Dva dni pozneje so prejeli orožje in nato začeli z usposabljanjem, ki je trajalo do 25. junija. Nato so enoto poslali na območje Podgorice, kjer je bil radar JNA, že kmalu pa so šli do vojašnice v Šentvidu, kjer so 1. in 2. julija 1991 blokirali vojašnico in se z nabitimi puškami iz oči v oči gledali s pripadniki JNA, pripravljeni na spopad. Prav blokada vojašnic v Ljubljanski pokrajini je bila pomembna naloga Teritorialne obrambe med osamosvojitveno vojno, saj je bila tu najmočnejša zasedba enot Jugoslovanske armade v Sloveniji. 551. odred za posebne namene je sodeloval tudi v akcijah na Igu, ljubljanskem gradu, Brniku, Depali vasi in v Trzinu, kjer je bil Kamničan Edvard Peperko smrtno ranjen.

Minister mag. Tonin je v nagovoru izpostavil, da nam je dogajanje v naši polpretekli zgodovini tudi v opomin, da nič ni samoumevno in da se v težkih trenutkih lahko naslonimo le nase. Slovenska vojska je tista, s katero varujemo našo neodvisnost in suverenost, za varnost oziroma razvoj Slovenske vojske pa, kot je poudaril obrambni minister, namenjamo le odstotek bruto domačega proizvoda. Ob tem je, kot je dejal, izjemno pomembno, da v vojsko vstopajo mladi in motivirani posamezniki, zato si prizadevamo, da izboljšamo pogoje za njihovo delo. Spomnil je na nov koncept prostovoljnega služenja vojaškega roka, ki ga začenjamo 5. julija letos in ki z denarno nagrado, drugimi ugodnostmi in zanimivim programom usposabljanja spodbuja mlade, da se odločijo za služenje.

Minister mag. Tonin se bo drevi udeležil glasbenega večera Vse najboljše, Slovenija, ki bo potekal v Snoviku.

Minister se rokuje z organizatorji slovesnosti na Veliki Lašni

Minister Matej Tonin je bil slavnostni govornik na slovesnosti ob domačiji Zalaznik na Veliki Lašni | Avtor: Metka Grmek, MORS

1 / 2