Skoči do osrednje vsebine

Intervju s predsednikom vlade Janezom Janšo za indijsko televizijo WION TV (World is One News – svet je ena novica)

Predsednik vlade Janez Janša je danes podal intervju za indijsko televizijo. V pogovoru je spregovoril o pripravah Slovenije na predsedovanje Svetu Evropske unije, prioritetah v času predsedovanja, spopadanju z epidemijo, o pomenu cepljenja, s pomočjo katerega se bo vzpostavila nova normalnost, o pomenu povezovanja demokratičnih in suverenih držav ter vlogi Indije pri tem, o odnosu do Kitajske in vzdušju v Sloveniji po koncu epidemije.

Predsednik vlade Janez Janša je v pogovoru z indijsko voditeljico na WION TV Palki Sharma Upadhyay spregovoril o pripravah Slovenije na predsedovanje Svetu Evropske unije. Problemi, s katerimi se Evropa sooča in s katerimi se bodo morali ukvarjati vsi, so posledica epidemije. "Ključni besedi v obdobju po epidemiji bosta okrevanje in obnova." Po njegovem mnenju je Evropska unija sprejela ambiciozen ekonomski načrt okrevanja z lastnimi evropskimi viri, kar bo poleg krepitve zmogljivosti ena od prioritet slovenskega predsedovanja. Ob tem je dejal, da smo sredi pogovora o prihodnosti Evrope, konferenca o prihodnosti Evrope se je začela pred nekaj tedni, njen velik del pa bo padel v čas slovenskega predsedovanja Svetu Evropske unije. Ob tem je izrazil upanje, da bo Slovenija sposobna upravljati naloge, ki so pred njo, ter, da bodo okoliščine dovoljevale srečanja v fizični obliki in ne samo avdio-video konferenc.

V nadaljevanju pogovora sta spregovorila o epidemiji in cepljenju. Predsednik vlade je poudaril, da se sedaj v Evropi soočamo s situacijo, ko je cepiva več kot interesa z cepljenje. Najpomembnejše je zagotoviti zadostne količine cepiv, se pripraviti na nove različice virusa ter zagotoviti precepljenost zadostnega števila populacije. Razvoj različnih cepiv proti covidu v enem letu je označil za čudež glede na to, da se je bilo v preteklosti za razvoj določenih cepiv potrebnih deset ali več let. Sklepanje skupnih pogodb z dobavitelji je premier ocenil pozitivno, kljub temu, da se nekateri niso držali pogodbenih obveznosti. Kljub temu je bil z vidika manjših držav članic skupen pristop bolj uspešen. Evropa bo lahko tako veliko več prispeva tudi drugim državam.

Predsednik vlade je v pogovoru poudaril, da Slovenija v teh dneh praznuje 30-obletnico samostojnosti in enotnosti države Slovenije, da se je vseh 30 let prizadeval za demokratizacijo, da smo pred 30 leti sanjali o Evropi, da je v teh letih kvaliteta življenja v Sloveniji pomembno napredovala ter, da je Slovenija tik pred tem, da bo drugič predsedovala Svetu Evropske unije.

Spregovorila sta tudi o Slovenski tiskovni agenciji. Predsednik vlade je poudaril, da je vlada sprejela uredbo o opravljanju javne službe Slovenske tiskovne agencije, v kateri je natančno opredeljen način izvedbe financiranja agencije. Izrazil je presenečenje, da je novica o tem prišla tudi v Indijo. V pogovoru je spregovoril tudi o svobodi govora in svobodi medijev. Poudaril je, da je svoboda govora pred svobodo medijev ter, da je svoboda medijev v Sloveniji na visokem nivoju. Po njegovem mnenju tudi družbeno omrežje Twitter prispeva k svobodi izražanja. Glede protestov je dejal, da v Sloveniji protesti potekajo vsak petek, da so potekali tudi med epidemijo, da so bili protesti usmerjeni proti maskam, cepljenju in drugemu ter, da niso prispevali k zaustavljanju epidemije. Glede razveljavitve postopka in neimenovanja evropskih delegiranih tožilcev je dejal, da gre za neobvezujoče sodelovanje in svobodno odločitev Slovenije ter, da so bile v postopku storjene napake in, da bo Slovenija navedeno v kratkem rešila.

V nadaljevanju pogovora je spregovoril o nujnosti povezovanja svobodnih in demokratičnih držav na eni ter o državah z avtoritarnimi režimi na drugi strani. Spregovoril je tudi o odnosu Evropske unije do Kitajske ter poudaril, da Evropa ni storila dovolj, da bi zaustavila naraščajočo nevarnost Kitajske. Če bodo svobodne in demokratične države močne v odnosu do Kitajske in bodo sledile svojim vrednotam, lahko mirno sodelujejo s Kitajsko, za katero pa se mora vedeti, kje so meje. "Nisem proti ekonomskemu sodelovanju s Kitajsko, sem pa proti "prestopanju" meja." Dejal je, da se v Evropski uniji govori o t. i. strateški avtonomiji. Epidemija je pokazala, da je bilo na njenem začetku vse, kar se je potrebovalo, proizvedeno na Kitajskem in ne v Evropi. "Evropa gradi zmogljivosti za proizvodnjo osebne zaščitne opreme, kritične medicinske opreme, cepiv, vsega, kar se nujno potrebuje v krizi ter zato, da ne bo odvisna od drugih delov sveta." Dejal je tudi, da je Evropska unija svoje ekonomske interese postavila nad vrednote ter, da bi bilo ta trend treba obrniti in postaviti vrednote na prvo mesto. "Osredotočiti se moramo na prihodnost in pri tem ne pozabiti na vrednote."

Ena od prioritet v prihodnjih šestih mesecih je tudi kibernetska varnost. "Države moramo pripraviti na moderno civilizacijo, kibernetske napade, ki lahko povzročijo več škode kot klasično orožje." Razprava o tem se je po njegovem začela, nismo še tam, kjer bi morali biti, kljub temu pa predsednik vlade ostaja optimist, da se bo situacija v naslednjih nekaj letih na tem področju spremenila in bodo meje jasno določene. Po tem se bodo lahko začela tudi prava pogajanja s Kitajsko, kar je ključno za zagotavljanje svetovnega miru.

V t.i. demokratičnem bloku je Amerika najpomembnejša, vendar se po njegovem mnenju soočamo s situacijo, ki ni ista kot je bila v hladni vojni. Takrat je bila Amerika dovolj močna, da se je lahko sama spopadla z nuklearnimi in drugimi grožnjami. Danes pa je situacija drugačna, spremembe lahko skupaj zagotovijo Severna Amerika, Evropska unija, Indija, Japonska, Avstralija in še nekatere druge demokratične države. Vloga Indije je po njegovem mnenju ključna pri tem. "Potrebujemo fleksibilno zavezništvo, v katerega bo vključena tudi Indija." Pogajanja med Evropsko unijo in Indijo se nadaljujejo, ne gre le za ekonomske temveč za strateške interese obeh. Ob tem je omenil tudi neformalno srečanje Evropskega sveta in vrh EU – Indija, ki je potekalo maja v Portu na Portugalskem, na katerem so si evropski voditelji s predsednikom indijske vlade izmenjali mnenja o ključnih zunanjepolitičnih temah.

Na koncu pogovora za indijsko televizijo je spregovoril o evropskem digitalnem covidnem potrdilu, ki bo olajšalo prosto gibanje državljanov in državljank po Evropski uniji in tudi prihode iz drugih držav. Prihodi bodo mogoči iz vseh tistih drugih držav, kjer uporabljajo podobne standarde v boju z epidemijo proti covidu-19 (cepljenje, testiranje ter digitalno potrdilo, ki bo potrdilo navedeno). Na koncu sta se dotaknila še zaključka epidemije v Sloveniji, da je razpoloženje med ljudmi dobro, da pošiljke odmerkov cepiv naraščajo, da se pripravljamo na slovesnosti ob 30-obletnici samostojne in neodvisne države Slovenije, da prihaja poletje, državljani se pripravljajo na počitnice, vlada pa je sprejela tudi interventni zakon, s katerim bo državljanom med drugim zagotovila turistične in kulturne bone.

Intervju s predsednikom vlade Janezom Janšo za indijsko televizijo WION TV

Intervju s predsednikom vlade Janezom Janšo za indijsko televizijo WION TV | Avtor KPV