Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 18. junija 2021.

Reševanja obolelih oseb

Izpostava Koper

Ob 12.58 je posadka s helikopterjem Slovenske vojske (SV) z dežurno ekipo Helikopterske nujne medicinske pomoči (HNMP) z Brnika poletela v Izolo, od koder je prepeljala obolelo osebo v Univerzitetni klinični center (UKC) Ljubljana.

Izpostava Novo mesto

Ob 14.44 je posadka s helikopterjem SV v spremstvu dežurne ekipe HNMP z Brnika poletela v Metliko, od koder je prepeljala obolelo osebo v UKC Ljubljana.

 

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Celje

Ob 15.29 sta v Imenem v občini Podčetrtek trčili osebni vozili. Gasilci Prostovoljnega gasilskega društva (PGD) Steklarna Rogaška Slatina so zavarovali kraj dogodka, posuli razlite motorne tekočine na cestišču, odklopili akumulatorja ter nudili pomoč policiji in avto vleki. Reševalci Nujne medicinske pomoči (NMP) Šmarje pri Jelšah so eno poškodovano osebo oskrbeli in odpeljali v Splošno bolnišnico (SB) Celje.

Ob 18.30 je v Belem v občini Šmarje pri Jelšah osebno vozilo zapeljalo s ceste in trčilo v drevo. Posredovali so gasilci PGD Steklarna Rogaška Slatina in Šmarje pri Jelšah. Reševalci NMP Šmarje pri Jelšah so eno poškodovano osebo oskrbeli in odpeljali v SB Celje.

Ob 21.43 je v Studencah v občini Žalec osebno vozilo zapeljalo s cestišča. Gasilci Poklicne gasilske enote (PGE) Celje, PGD Velenje in Ponikva pri Žalcu so zavarovali kraj dogodka, vozilo dvignili iz jarka in ga postavili na cestišče ter odklopili akumulator na vozilu. V nesreči ni bilo poškodovanih oseb.

Izpostava Ljubljana

Ob 9.44 je na avtocesti Ljubljana–Vodice pri naselju Repnje v občini Vodice osebno vozilo zapeljalo s ceste in obstalo na strehi. Posredovali so gasilci Gasilske brigade (GB) Ljubljana, ki so nudili pomoč reševalcem pri imobilizaciji voznika, odklopili akumulator na vozilu ter nudili pomoč drugim enotam pri zavarovanju kraja dogodka.

Ob 13.43 je na regionalni cesti Domžale–Trzin, občina Domžale, osebno vozilo v naletu trčilo v kombinirano vozilo, ki je zavijalo levo. Ena oseba se je poškodovala. Gasilci Centra za zaščito in reševanje (CZR) Domžale so zavarovali kraj dogodka, nudili pomoč poškodovani osebi do prihoda reševalcev NMP ter odklopili akumulator vozila.

Ob 14.57 je prišlo do prometne nesreče na avtocesti Ljubljana–Koper, pod nadvozom na Vrhniki. Tovornemu vozilu je odtrgalo levo kolo, ki je prebilo varnostno ograjo ter obstalo na drugem voznem pasu. Pri tem se je odpel tovor (kolut pločevine), ki se je skotalil po cestišču in poškodoval dve osebni vozili. Posredovali so gasilci GB Ljubljana in PGD Stara Vrhnika, ki so zavarovali kraj dogodka, iz poškodovanega rezervoarja prečrpali okli 300 litrov goriva in nudili pomoč drugim enotam pri dvigu tovornega vozila. V nesreči ni bilo poškodovanih.

Ob 15.47 sta na cesti Mengeš–Moste v Mengšu čelno trčila kombinirano in tovorno vozilo - vlačilec. Voznik kombiniranega vozila je po trčenju ostal ukleščen v vozilu. Posredovali so gasilci PGD Kamnik in Mengeš, ki so zavarovali kraj dogodka, s tehničnim posegom rešili hudo poškodovanega voznika iz vozila, odklopili akumulatorje, vršili požarno stražo, nevtralizirali iztekle motorne tekočine in nudili pomoč NMP Domžale pri oskrbi poškodovanega. Po končanem policijskem ogledu so nudili pomoč avto vleki pri natovarjanju osebnega in tovornega vozila, osebju za odvoz tovornega vozila so z dvižnimi blazinami dvignili vozilo. V času intervencije je bila cesta zaprta za ves promet.

Izpostava Maribor

Ob 4.02 je v naselju Trniče v Staršah, na avtocesti prišlo do prometne nesreče, kjer je eno vozilo pristalo na strehi. Gasilci Javnega zavoda Gasilske brigade (JZ GB) Maribor so zavarovali kraj dogodka.

Izpostava Nova Gorica

Ob 5.31 se je na cesti Cerkno–Kladje, v občini Cerkno pripetila prometna nesreča v kateri je bil udeležen voznik motocikla. Posredovali so gasilci PGD Cerkno, Idrija in reševalci NMP Idrija.

Izpostava Novo mesto

Ob 17.31 so na cesti Črnomelj–Vinica pri naselju Sela pri Dragatušu v občini Črnomelj trčila tri vozila. V nesreči sta bili dve osebi poškodovani. Reševalci NMP Črnomelj so ju oskrbeli na kraju dogodka in jo prepeljali v SB Novo mesto. Gasilci PGD Črnomelj so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulatorje na vozilih ter pomagali reševalcem in policistom. O nesreči je bil obveščen dežurni delavec cestnega podjetja iz Črnomlja. V času nesreče je bila cesta zaprta za ves promet.

Izpostava Postojna

Ob 6.53 sta na cesti med naseljem Studenec na Blokah in Loškim potokom, občina Loški potok, trčila osebno vozilo in motorno kolo. Posredovali so gasilci PGD Cerknica, ki so na kraj dogodka zavarovali, nudili pomoč reševalcem NMP Cerknica pri oskrbi in prenosu poškodovanca v reševalno vozilo ter z vpojnimi sredstvi posuli razlite motorne tekočine na vozišču. Poškodovano osebo so prepeljali v UKC Ljubljana.

 

Požari v objektih

Izpostava Celje

Ob 16.32 je v Draži vasi v občini Slovenske Konjice zagorelo v delavnici velikosti 80 kvadratnih metrov. Gasilci PGD Draža vas, Slovenske Konjice, Tepanje in Žiče so požar omejili, pogasili in ohlajali posamezna žarišča. Ogenj je dodobra poškodoval prostor, uničeno pa je tudi električno in ročno orodje.

Izpostava Postojna

OB 4.34 je v Gasparijevi ulici, občina Cerknica, v kurilnici stanovanjskega objekta gorel električni bojler. Požar so pred prihodom gasilcev pogasili domačini. Gasilci PGD Cerknica so opravili strokovni ogled s termovizijsko kamero ter prezračili objekt. Reševalci NMP Cerknica je opravila preventivni pregled treh oseb zaradi morebitne zastrupitve z dimom.

Izpostava Trbovlje

Ob 10.52 je na Podvinah v občini Zagorje ob Savi, iz neznanega vzroka zagorelo ostrešje nad kalilno pečjo v industrijskem objektu. Gasilci PGD Zagorje, Loke in Izlake so požar lokalizirali in pogasili. O dogodku so obveščene pristojne službe.

Ob 18.40 je na Cesti Borisa Kidriča v Zagorju ob Savi kadilo iz stanovanja zaradi pozabljene hrane na štedilniku. Gasilci PGD Zagorje - mesto so pogasili požar, preventivno prostor pregledali s termovizijsko kamero in prezračili prostore.

 

Požari na prometnih sredstvih

Izpostava Celje

Ob 18.00 je v Kidričevi ulici v Rogaški Slatini zagorelo osebno vozilo. Gasilci PGD Steklarna Rogaška Slatina in Rogaška Slatina so požar pogasili. Vozilo je uničeno.

Ob 20.11 je v Radmirju v občini Ljubno zagorel štirikolesnik. Gasilci PGD Radmirje, Okonina in Ljubno so goreče vozilo pogasili.

Izpostava Kranj

Ob 16.12 je v Podreči, občina Kranj, zagorelo osebno vozilo, ogenj pa se je zatem razširil na bližnje drevo. Gasilci Gasilske reševalne službe (GARS) Kranj in PGD Mavčiče so požar pogasili, razkopali žarišča ter vozilo in okolico pregledali s termovizijsko kamero.

 

Požari v naravi oziroma na prostem

Izpostava Celje

Ob 18.12 je v Skaletovi ulici v Celju zagorela suha trava. Gasilci PGE Celje in PGD Škofja vas so požar omejili in pogasili.

Izpostava Kranj

Ob 14.45 je na Mali Mežakli, občina Jesenice, zagorelo v gozdu. Gasilci GARS Jesenice so gorečo podrast pogasili z vodo iz vozila.

Ob 15.54 je na Koroški cesti v Kranju gorel manjši kup smeti. Gasilci GARS Kranj so smeti pogasili in požarišče razkopali.

Izpostava Ljubljana

Ob 8.54 so v bližini Starega Loga v občini Kočevje gasilci PGD Stara Cerkev pogasili kurišče velikosti okoli deset kvadratnih metrov, na katerem so neznanci kurili odpadne električne vodnike.

Izpostava Postojna

Ob 10.32 je ob avtocesti v bližini počivališča Studenec, občina Postojna, gorela suha trava in podrast. Gasilci PGD Postojna so kraj dogodka zavarovali in požar na površini okrog 100 kvadratnih metrov pogasili.

 

Požari v komunalnih in drugih zabojnikih

Izpostava Celje

Ob 16.46 je na Dravinjski cesti v Zrečah gorela vsebina v štirih zabojnikih za smeti in ograja. Gasilci PGD Zreče so požar pogasili.

 

Nesreče z nevarnimi snovmi

Izpostava Celje

Okoli 12.00 so v Jerčinu v občini Podčetrtek opazili na travniku odloženega okoli 40 kubičnih metrov komunalnega blata. O dogodku so bile obveščene pristojne službe in policija, na kraj dogodka pa je odšla dežurna Mobilna enota z ekološkim laboratorijem (MEEL) Nacionalnega laboratorija za zdravje, okolje in hrano.

Izpostava Ljubljana

Ob 8.04 so opazili oljne madeže v potoku Škofeljščica ob Cesti na bregu v občini Škofljica. Gasilci GB Ljubljana so namestili na gladino potoka vpojna črevesa, izmerili PH vrednost in izvedli test ogljikovodikov. Aktiviran je bil tudi Ekološki laboratorij z mobilno enoto Instituta Jožef Stefan, ki je izvedel meritve vode ter vzel vzorce vode za nadaljnjo analizo. Po podatkih izvedenih meritev in analize neznana snov ni naftnega izvora, ni povzročila pomora rib ali podobne okoljske škode, moten je bil zgolj izgled vodotoka, ki se nizvodno v dolžini enega kilometra normalizira.

Izpostava Nova Gorica

Ob 12.54 so v naselju Col v občini Ajdovščina na občinski cesti opazili večji oljni madež na vozišču. Posredovala sta gasilca Gasilskega reševalnega centra (GRC) Ajdovščina, ki sta očistila in nevtralizirali razlite motorne tekočine v dolžini okoli 30 metrov.

Ob 17.30 sta gasilca PGD Podnanos v Podragi, občina Vipava, nevtralizirala in očistila manjšo onesnaženje s hidravličnim oljem pred stanovanjskim objektom.

 

Najdbe neeksplodiranih ubojnih sredstev

Izpostava Nova Gorica

Ob 18.58 je pohodnik na območju Vodil vrha v občini Tolmin naletel na štiri topovske granate iz obdobja 1. svetovne vojne. Pripadnika Državne enote za varstvo pred neeksplodiranimi ubojnimi sredstvi (NUS) Severnoprimorske regije sta nevarne najdbe prevzela in jih prepeljal v ustrezno skladišče do uničenja.

 

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Kranj

Ob 17.41 se je v naselju Gorenja vas - Reteče v občini Škofja Loka podrlo drevo na cesto. Gasilci PGD Reteče-Gorenja vas in Godešič so ga razžagali in umaknili s ceste in železniške proge.

Ob 19.35 je na cesti Staneta Žagarja v Kranju kovinska tabla, ki je visela nad voziščem, ogrožala cestni promet. Gasilci GARS Kranj so s tehničnim posegom odstranili tablo.

Ob 23.52 je v prostoru poslovnega objekta na Grajski poti v Škofji Loki zaradi pokvarjene kljuke ostala ujeta oseba. Gasilci PGD Škofja Loka so s tehničnim posegom odprli vrata in rešili osebo.

Izpostava Ljubljana

Ob 1.55 je na Savski cesti v Ljubljani, v poslovnem objektu tekla voda. Posredovali so gasilci GB Ljubljana, ki so locirali prostor ter s tehničnim posegom odprli vrata in zaprli ventil za vodo.

Ob 11.43 so na Litostrojski cesti v Ljubljani Gasilci GB Ljubljana nudili pomoč reševalcem NMP pri prenosu težje osebe do reševalnega vozila.

Ob 14.06 so gasilci PGD Kočevje iz kleti stanovanjske hiše v Prešernovi ulici v Kočevju izčrpali okoli tri kubične metre meteorne vode, ki je zaradi dežja vdrla v klet.

Ob 15.04 so gasilci GB Ljubljana na Sneberski cesti v Ljubljani iz kurilnice in pisarne izčrpali tri kubične metre vode, ki je iztekala zaradi počene cevi.

Ob 19.55 so v Kolodvorski ulici v Ribnici gasilci PGD Ribnica s tehničnim posegom rešili ujeto osebo iz okvarjenega dvigala.

Izpostava Maribor

Ob 5.50 so na Cesti XIV. divizije v Mariboru, gasilci JZ GB Maribor posredovali, kjer so s pomočjo avtomehanične lestve vstopili v stanovanje ter omogočili reševalcem NMP MB dostop do obolele osebe.

Izpostava Nova Gorica

Ob 4.29 so v Prvomajski ulici v Novi Gorici, gasilci Javnega zavoda za gasilsko in reševalno dejavnost Gasilske enote (JZ GRD GE) Nova Gorica posredovali, kjer so nudili pomoč starejši občanki, ki je padla v stanovanju in ni mogla vstat. Gasilci so v stanovanje vstopili skozi balkonska vrata in dvignili občanko. Zdravniške pomoči ni potrebovala.

Ob 17.21 so gasilci PGD Kanal posredovali v Ročinju, občina Kanal ob Soči, kjer so nudili pomoč pri prenosu obolele in onemogle osebe iz pritličja v gornjo etažo.

Izpostava Ptuj

Ob 21.46 je v naselju Hum pri Ormožu, občina Ormož, drevo podrlo na cesto. Gasilci PGD Loperšice so drevo razžagali in odstranili.

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 16.30 so v Pristavi, občina Črna na Koroškem, gasilci PGD Črna na Koroškem do prihoda reševalcev pomagali pri oskrbi onemogle osebe. Reševalci so osebo z reševalnim vozilom prepeljali v SB Slovenj Gradec.

Izpostava Trbovlje

Ob 6.51 so gasilci PGD Trbovlje mesto posredovali v stolpnici na Opekarni v Trbovljah, kjer so iz okvarjenega dvigala rešili osebo in psa.

Ob 14.31 se je na cesti proti Kumu v občini Trbovlje podrlo drevo. Gasilci PGD Dobovec so ga razžagali in odstranili s cestišča.

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/

Opozorilo

Po meteorološki prognozi Agencije RS za okolje bo predvidoma do četrtka po nižinah sredi dneva in popoldne velika toplotna obremenitev.