Skoči do osrednje vsebine

V ponedeljek začne delovati dodatni klicni center za podporo uporabnikom storitev SI-PASS

Zaradi napovedi, da bo Nacionalni inštitut za javno zdravje na portalu zVem omogočil dostop do EU digitalnega covid potrdila, se je močno povečalo povpraševanje po pridobitvi in uporabi mobilne identitete smsPASS ter kvalificiranih digitalnih potrdil (še posebej brezplačnega digitalnega potrdila SIGEN-CA), saj za vstop v portal prebivalci potrebujejo elektronsko identiteto.
na pisalni mizi je klasični telefon črne barve, utripa rdeča lučka

stacionarni telefon | Avtor: Ministrstvo za javno upravo

Zato s ponedeljkom, 21. junija 2021, vzpostavljamo Klicni center SI-PASS.

Klicni center bo nudil pomoč in podporo uporabnikom, ki uporabljajo ali pa želijo uporabljati storitve SI PASS, predvsem zaradi pridobitve potrdil na portalu zVem, deloval pa bo vsak delovni dan med 8. in 22. uro. V začetku bo v klicnem centru na voljo 5 do 6 svetovalcev, ki bodo nudili podporo uporabnikom, v nadaljevanju pa se bo ekipa svetovalcev še okrepila.

Uporabniki lahko torej, vsak delovni dan, med 8 in 22. uro pokličejo na brezplačno telefonsko številko klicnega centra: 080 7074.

Za storitev SI-PASS in izdajo kvalificiranih digitalnih potrdil SIGEN-CA in mobilne identitete smsPASS – oba sta brezplačna skrbi Državni center za storitve zaupanja SI-TRUST, ponudnik storitev zaupanja, ki deluje v okviru Ministrstva za javno upravo.

Mobilna identiteta smsPASS ali kvalificirano digitalno potrdilo sta naš tako imenovani elektronski ključ, ki nam omogočata dostop do različnih elektronskih storitev (oddajo vlog, pridobitev potrdil, vpogled v svoje podatke, digitalni podpis,…) na že omenjenem portalu zVem in ostalih portalih kot so: eUprava, eDavki, eZpiz in podobno. Na portalu zVem, ki je v upravljanju Ministrstva za zdravje oziroma Nacionalnega inštituta za javno zdravje in na katerem lahko sami pridobimo potrdilo o cepljenju, prebolelosti ali testiranju, bo torej v kratkem dostopno tudi tako imenovano EU digitalno covid potrdilo, ki bo državljankam in državljanom omogočalo lažjo mobilnost v okviru držav članic EU.

Podrobnosti o oddaji vloge za pridobitev mobilne identitete smsPASS ali kvalificiranega digitalnega potrdila, so dostopne na spletni strani Ministrstva za javno upravo in Državnega centra za storitve zaupanja, kjer so tudi navedena vsa prijavna mesta, na katerih je možno oddati vlogo za pridobitev mobilne identitete smsPASS.

Navodila, kako namestimo mobilno identiteto smsPASS, tudi v obliki video vodiča, so dostopna na spletni strani Državnega centra za storite zaupanja.