Skoči do osrednje vsebine

Minister dr. Logar v Parizu pred prevzemom predsedovanja Svetu EU

Minister dr. Logar se je v Parizu sestal s svojim gostiteljem, francoskim zunanjim ministrom Le Drianom, s katerim sta izmenjala poglede glede prednostnih nalog slovenskega predsedovanja Svetu Evropske unije. Minister dr. Logar se je sestal tudi s podpredsednico Nacionalne skupščine Laetitio Saint-Paul. Pogovori so potrdili odlične odnose, saj letos obeležujemo 10. obletnico sklenitve strateškega partnerstva, ki je pomembno spodbudilo dvostranske odnose in jih postavilo na najvišjo raven. Slovenijo in Francijo poleg članstva v Evropski uniji in zvezi NATO združujeta tudi alpska in sredozemska identiteta.

Minister dr. Logar je ob skorajšnjem prevzemu predsedovanja Svetu Unije na povabilo ministra za zunanje zadeve Francije Jean-Yvesa Le Driana obiskal Pariz. Minister dr. Logar je v pogovoru predstavil slovenske prednostne naloge in program predsedovanja Svetu Unije. Slovenija in Francija delita skupna področja interesov, predvsem glede okrevanja Evropske unije po pandemiji covida-19, izgradnje strateške suverenosti ter odpornosti Evropske unije. Državi si prizadevata za izgradnjo večje avtonomnosti na področju zdravja in kibernetske varnosti kot del širše strateške suverenosti Unije.

Rdeča nit obeh predsedovanj bo tudi Konferenca o prihodnosti Evrope, ki se odvija na več nivojih in bo služila kot odgovor na temeljna vprašanja in dileme državljanov Evropske unije. Zato si želimo njihovo vključitev v razpravo o skupni prihodnosti. Minister dr. Logar je izpostavil, da je pomembno izkoristi priložnost, ki jo daje konferenca, za iskreno in odprto razpravo. Naš cilj je dati vsem pogledom priložnost, da se jih sliši.

Ministra za zunanje zadeve sta se strinjala tudi o pomenu Pakta o migracijah in azilu za nadaljnji razvoj Evrope. Obe državi imata zelo podobna stališča glede tega vprašanja in bosta zato zelo tesno sodelovali.

Pomembno področje sodelovanja med državama so tudi podnebne teme, ki so povezane z zelenim prehodom. Slovenija si bo prizadevala za doseganje podnebnih ciljev EU do leta 2030 in 2050. Zvišanje skupnega cilja Unije pomeni, da bo slovensko predsedstvo Svetu EU začelo in vodilo zahtevna pogajanja za iskanje kompromisa o določitvi nove porazdelitve bremen med državami članicami in med gospodarskimi sektorji.

Ministra sta izmenjala poglede o položaju v regiji Zahodnega Balkana, ki bo ena od prednostnih nalog slovenskega predsedovanja. Minister dr. Logar je dejal, da regija potrebuje naš aktivni angažma, saj je potrebno dati zagon nadaljevanju širitvenega procesa. V strateškem interesu nas vseh je stabilnost regije, ki je v srcu Evrope. Ministra sta izmenjala tudi poglede o ostalih mednarodnih temah, in sicer o Vzhodnem partnerstvu, Turčiji, Vzhodnem Sredozemlju, glede položaja v Belorusiji, o odnosih Evropske unije z Rusko federacijo. Tema pogovorov je bila tudi položaj Sahela in mirovna misija v Maliju. Francija bo prevzela predsedovanje Svetu Evropske unije od Slovenije v prvi polovici prihodnjega leta.

Francija je eden najpomembnejših trgovinskih in investicijskih partnerjev Slovenije. Blagovna menjava je v veliki večini vezana na avtomobilsko industrijo in na izdelke z visoko dodano vrednostjo.