Skoči do osrednje vsebine

Minister dr. Jože Podgoršek na ogledu Mlekarne Krepko in otvoritvi novega ribogojnega objekta Zavoda ra ribištvo

Minister dr. Jože Podgoršek je bil danes na terenskem obisku v Logatcu, kjer si je ogledal Mlekarno Krepko, v Kobaridu pa se je udeležil slovesnosti ob odprtju novega ribogojnega objekta Zavoda za ribištvo Republike Slovenije.

V prvem delu obiska je minister obiskal Mlekarno Krepko, ki v tem letu praznuje 25 letnico delovanja. Vse od leta 2007 se ukvarjajo z ekološko predelavo mleka. Sestal se je z vodstvom mlekarne, kjer so  mu predstavili poslovanje mlekarne, sodelovanje z lokalnimi kmeti ter javnimi zavodi. Izpostavili so predvsem dosledno delo in usmerjenost ekološki proizvodnji mlekarne in mlečnih produktih. Srečujejo pa se tudi z nekaterimi izzivi, pri katerih pričakujejo tudi posluh in razumevanje s strani države. Minister je v razpravi tudi predstavil aktivnosti MKGP na področju predpisov in projektov, ki so v pripravi ali aktualni na področju kmetijstva in živilske industrije. V ospredju je bila tudi razprava o povečanju lokalne hrane v javne zavode, z večjim deležem ekoloških proizvodov.

V nadaljevanju terenskega obiska se je minister udeležil odprtja novega ribogojnega objekta v Kobaridu. Ribogojnica na tem mestu deluje že več kot 80 let. Novo vališče omogoča vzrejo mladic vseh vrst, tudi do starosti enega leta in več. Vzreja mladic se bo lahko podvojila, saj je povpraševanje po njih večje, kot ga je zavod do sedaj lahko pokrival. Pri obnovi ribogojnice je sodelovalo tudi Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, ki je za ta namen v obdobju od leta 2017 do 2021 namenilo 193.000 evrov. Minister dr. Podgoršek je ob obisku izpostavil: »Menimo, da so bila finančna sredstva s strani ministrstva, namenjena za obnovo ribogojnice Soča v Kobaridu nujna in smiselna ter ekonomsko upravičena. Naložba je prispevala k ohranitvi ribogojnega obrata in njegovi dolgoročni rentabilnosti, pa tudi k razvoju in ohranjanju posameznih domorodnih vrst rib, v katerih izvaja ribiško upravljanje Zavod za ribištvo Slovenije.« Glede prihodnosti ribištva v Sloveniji je izpostavil, da Slovenija poskuša še naprej razvijati panogo, tako v morskem kot sladkovodnem delu. Ohranjanje ribiške tradicije v Sloveniji je zelo pomembno z vidika gastonomije in razvoja turizma. Nenazadnje je Slovenija letos tudi Evropska gastronomska regija, zato upamo da bodo lahko končno številni izdelki na krožnikih in se bomo lahko svetu pohvalili o naših lokalnih izdelkih.