Skoči do osrednje vsebine

Minister Aleš Hojs na delovnem obisku na Cipru o pripravah na predsedovanje Slovenije Svetu EU

V okviru priprav na predsedovanje Slovenije Svetu EU v drugi polovici 2021 se je minister za notranje zadeve Aleš Hojs z delegacijo mudil na dvodnevnem obisku na Cipru. V pogovorih z ministrom za notranje zadeve Nicosom Nourisom in ministrom za zunanje zadeve Nikosom Christodoulidesom se je osredotočil na priprave Slovenije na predsedovanje Svetu EU v drugi polovici 2021.

Ministri so se strinjali, da je sodelovanje med obema državama dobro in prijateljsko, ter se zavzeli za še bolj poglobljeno sodelovanje med ministrstvi in policijama obeh držav v prihodnje.

Minister Aleš Hojs je sogovornika seznanil s ključnimi elementi šestmesečnega programa predsedovanja Slovenije Svetu EU in prednostnimi nalogami na področju notranjih zadev. Te so: celostno upravljanje z migracijami, krepitev schengenskega prostora, zagotavljanje visoke stopnje varnosti v EU, regionalna prioriteta pa je regija Zahodnega Balkana.

Pri tem so kar nekaj časa namenili migracijskim vprašanjem. Strinjali so se, da lahko le s skupnimi in celovitimi rešitvami na ravni EU obvladujemo migracijski pritisk in upravljamo z migracijami. Kot je povedal Hojs, si bo Slovenija prizadevala za doseganje napredka v pogajanjih o novem paktu o migracijah in azilu in za okrepitev vloge EU na področju zunanje razsežnosti migracij, predvsem z odpravljanjem vzrokov za migracije. "Zavzemali se bomo za večji preboj pri vračanju in ponovnem sprejemu," je izpostavil Hojs. Ministra sta se strinjala, da je pomembno krepiti nadzor zunanje meje EU, pri tem pa bistveno večja vloga agencije Frontex, ki mora v prihodnje postati čim bolj operativna. "Slovenija vidi možnost za napredek tudi pri pogajanjih o posameznih zakonodajnih aktih na področju migracij in azila, pri tem pa si bomo prizadevali za ustrezne rešitve, ki bi bile sprejemljive za vse države članice." 

Na področju zagotavljanja visoke stopnje varnosti v EU si bo Slovenija prizadevala za krepitev policijskega sodelovanja, še posebej pri preprečevanju in preiskovanju spolnih zlorab otrok ter čezmejnega iskanja pogrešanih. Slovenija bi si želela tudi napredek pri pogajanjih o uredbi o Europolu. "Podpiramo krepitev Europola, ki predvsem državam z manjšimi administracijami lahko pomaga pri analizi velikih podatkovnih zbirk, prav tako pa je bistvena močnejša vloga pri inovacijah in razvoju sodobnih orodij za policijsko delo," je dejal minister Hojs.

Kot sta zagotovila ciprska ministra, bodo konstruktiven partner pri pogajanjih in ob tej priložnosti ministru Hojsu zaželeli uspešno predsedovanje.

Ob koncu si je minister Aleš Hojs z delegacijo ogledal tudi sprejemni center Pournara in namestitveni center Kofinou. Ciprske oblasti pa zaradi potreb gradijo tudi nov namestitveni center v Limnesu. "Seznanili smo se s statističnimi podatki, tudi dnevnih prihodov migrantov v centre na Cipru, ki se sooča z izjemno obremenjenostjo in upravičeno pričakuje pomoč evropskih držav." Ob tem je minister spregovoril tudi z uslužbenci azilnega centra in Evropskega azilnega podpornega urada, ki deluje na Cipru.

Migracije so bile ključna tema tudi na vljudnostnem pogovoru ministra Hojsa s predsednikom Cipra Nicosom Anastasiadesom, pa tudi z županom Nikozije Constantinosom Yiorkadjisom.