Skoči do osrednje vsebine

Državni sekretar Gašper Dovžan se je udeležil srečanja kvadrilaterale v Lihtenštajnu

Državni sekretar Gašper Dovžan se je na povabilo direktorja urada za zunanje zadeve Kneževine Lihtenštajn Martina Fricka udeležil srečanja kvadrilaterale med Avstrijo, Švico, Lihtenštajnom in Slovenijo, ki je tokrat potekalo v Vaduzu. Slovenija, Lihtenštajn, Avstrija in Švica delijo skupne vrednote in številne izzive ter se zavzemajo za skupen pristop v zahtevnem mednarodnem okolju.
stojijo zunaj

Srečanje kvadrilaterale Slovenije, Lihtenštajna, Avstrije in Švice | Avtor: Ministrstvo za zunanje zadeve

1 / 2

V okviru pogovora o evropskih in regionalnih vsebinah so bile izmenjane izkušnje o spopadanju s pandemijo covida-19 ter uveljavljanju zelenega digitalnega potrdila. Pri odnosih Lihtenštajna in Švice z Evropsko unijo je državni sekretar Dovžan zagotovil, da sta obe državi pomembni in zanesljivi partnerici Unije. Izrazil je obžalovanje nad odločitvijo švicarske vlade, da prekine pogajanja o Institucionalnem okvirnem sporazumu, ter poudaril, da bo Slovenija tudi v prihodnje podpirala vsa prizadevanja Evropske komisije za dosego dogovora.

V okviru obravnave mednarodnih tem so se sogovorniki strinjali o pomenu transatlantskih odnosov ter izmenjali poglede o aktualnih regionalnih vprašanjih. Pogovor je potekal tudi o krepitvi multilateralnega sodelovanja v okviru OZN in OVSE. Sogovorniki so se dogovorili tudi glede nadaljnje krepitve sodelovanja pri vprašanjih človekovih pravic, razvojnega sodelovanja in mednarodnega humanitarnega prava. Ob tem so pohvalili zgledno sodelovanje na konzularnem področju.

Udeležence kvadrilaterale je vljudnostno sprejel tudi lihtenštajnski prestolonaslednik princ Alois.

Letos poteka deset let od prvega srečanja namestnikov zunanjih ministrov kvadrilaterale, ki je prav tako potekalo v Vaduzu. Slovenija je srečanje gostila dvakrat, leta 2013 in 2018. Zaradi pandemije covida-19 srečanje ni potekalo leta 2020.