Skoči do osrednje vsebine

Dodatno rahljanje ukrepov za izvajanje kulturnih dejavnosti

Vlada je na današnji seji z novelo odloka podaljšala veljavnost Odloka o začasni omejitvi ponujanja kulturnih storitev končnim uporabnikom v Republiki Sloveniji in določila še dodatno sproščanje pogojev in omejitev za izvajanje kulturnih dejavnosti.

Novela odloka pri izvajanju javnih kulturnih prireditev prinaša naslednja sproščanja začasnih ukrepov: poleg sedišč so znova dovoljena tudi stojišča za obiskovalce kulturnih prireditev; uporaba zaščitnih mask za obiskovalce kulturnih prireditev na prostem v nobenem primeru ni več obvezna; PCT pogoj ne velja za končne uporabnike in nastopajoče, ki še niso dopolnili 15 let.

Knjižnice, muzeji, galerije in arhivi lahko svojo dejavnost znova izvajajo tudi na prostem, pod enakimi pogoji kot veljajo za izvajanje dejavnosti v zaprtih javnih prostorih. Poleg tega novela povečuje dovoljeno število oseb do največ 100 tam, kjer sicer zaradi kriterija površine ne bi bilo dovoljeno združevanje 100 obiskovalcev. Pod pogojem, da je med osebami zagotovljena medosebna razdalja 1,5 metra, razen med osebami iz skupnega gospodinjstva.

Drugi pogoji in omejitve pri ponujanju kulturnih storitev ostajajo nespremenjeni.

Novela odloka, objavljena v Uradnem listu RS, začne veljati 18. junija 2021 in podaljšuje veljavnost odloka do vključno 27. junija 2021. 

Aktualni pogoji in omejitve za izvajanje kulturnih dejavnosti so objavljena na strani Izvajanje kulturnih dejavnosti.