Skoči do osrednje vsebine

Minister Poklukar nagovoril udeležence Zdravstvenega razvojnega foruma

Minister je na forumu nagovoril udeležence in povedal, da je vsak posameznik v zadnjem letu s svojo solidarnostjo, spoštovanjem ukrepov in delom pripomogel k temu, da smo v torek lahko razglasili konec epidemije.  Vsem se je iskreno zahvalil in dodal, da je prav trdo delo doprineslo k temu, da so se udeleženci danes lahko zbrali v tako velikem številu celo v živo, saj smo vsi skupaj človeški stik pogrešali. Izrazil je obžalovanje, da ga zaradi delovnih obveznosti danes na dogodku ni bilo tudi fizično.

Razprava na forumu je potekala o izjemno pomembni temi – o tem nas je podučila ravno epidemija covid-19. Stabilnost in vzdržnost zdravstvenih sistemov sta izrednega pomena vsak dan, a odločilni v času zdravstvene krize. Minister je podaril, da ministrstvo ni in tudi ne bo pozabilo tako na dostopnost kot na kakovost zdravstvenih storitev, zato so diskusije, kot je današnja, izredno pomembne in prav vsak glas, komentar in predlog, delujočih v zdravstvu, je pomemben. En sam človek, ne zmore sam izpeljati vseh izboljšav, ki so potrebne, pomembno je delo in pa predvsem sodelovanje vseh, delujočih v tem sistemu. 

Minister: "Ko sem nastopil funkcijo ministra, sem si zadal dva glavna cilja. Prvi kratkoročni se seveda nanaša na obvladovanje epidemije covida-19 in veseli me, da so prizadevanja mnogih obrodila sadove, da je danes slika veliko boljša, kot pred meseci. Žal seveda vsi vemo, da boj še ni končan, a vendar lahko s čedalje večjo precepljenostjo zremo v svetlejšo prihodnost. Drugi cilj, ki sem si ga zadal, pa je tek na dolge proge. In sicer je cilj ta, da opolnomočimo naš zdravstveni sistem, ki je že dolga leta prostorsko, logistično in kadrovsko podhranjen. Da omogočimo učinkovito delovanje celotnega sistema, najboljše možne pogoje za delo vseh zaposlenih ter predvsem najboljšo možno oskrbo bolnikov."

Za to so potrebne sistemske rešitve in premišljeno dolgoročno načrtovanje. Eden izmed prvih korakov v tej smeri je predlagani Zakon o zagotavljanju sredstev za investicije v slovensko zdravstvo, ki predvideva, da bomo v naslednjih 10. letih v zdravstvo vložili 1,9 milijarde evrov je nadaljeval minister. Za zaposlene bo to pomenilo boljše delovno okolje, za bolnike pa še bolj kakovostno in varno obravnavo v modernih prostorih. To je prvi korak v dolgoročno stabilnost in vzdržnost zdravstvenega sistema je še dodal minister. 

Minister: "Kot zdravnik se še posebej zavedam, da vlaganje v zidove ni dovolj. Izjemno pozornost smo v zakonu posvetili krepitvi človeških virov, kajti zavedamo se, da smo posamezniki vezivo in gonilo uspešno delujočega sistema. Zato zakon predvideva investicijo 200 milijonov evrov za znanstveno-izobraževalne ustanove za enoviti magistrski študij medicine in dentalne medicine ter pripadajoče pedagoške in znanstveno-raziskovalne dejavnosti in dodatnih 50 milijonov evrov za druge znanstveno-izobraževalne ustanove na področju zdravstva. "

Ministrstvo želi na Medicinski Fakulteti Univerze Ljubljana povečati število vpisnih mest za 50, na Medicinski Fakulteti v Mariboru pa za 20, hkrati pa z uvedbo novega študijskega programa Dentalna medicine na Medicinski Fakulteti v Mariboru z 20 vpisnimi mesti. Povečanje števila vpisnih mest je rešitev, s katero zremo v prihodnost, saj želimo s tem na dolgi rok ublažiti pomanjkanje zdravnikov, zlasti družinske medicine, in omogočiti stabilno kadrovsko krepitev zdravstvenega sistema.

V nadaljevanju je v nagovoru poudaril, da se zaveda, da bo potrebno nasloviti še druga področja, pri tem pa je pomembno predvsem to, da se tega lotijo vsi deležniki skupaj, da sodelujejo, iščejo rešitve in predloge. Odpiramo tudi projekte za  skrajševanja čakalnih dob, ureditve čakalnih seznamov, šifrantov, digitalizacije in ureditve področja kakovosti, je še dodal.  

V zaključku je omenil še prednostne tematike v sklopu slovenskega predsedovanja Svetu EU.  In sicer se bo Slovenija zavzemala za krepitev evropske zdravstvene unije in s tem zaščito evropskih državljanov in državljank pred čezmejnimi nevarnostmi za zdravje. Prav tako si bo prizadevala za vzpostavitev političnih zavez na evropskem nivoju s področja investiranja in implementiranja inovacij v zdravstvene sisteme, za boljšo dostopnost do zdravil in obvladovanje raka. 

Na koncu je minister dodal še: "Verjamem, da zremo v skupen cilj, do katerega stopamo s konstruktivnimi pobudami. Pravijo, da je prvi korak najtežji. Verjamem in upam, da bo vam, ki ste se danes zbrali, spoštovane gostje in gosti, uspelo narediti ta prvi korak, kajti dokazali smo že, da znamo stopiti skupaj in sodelovati, ko je to potrebno."