Skoči do osrednje vsebine

Konzultacije na ravni generalne direktorice za zadeve Evropske unije z Latvijo

  • Ministrstvo za zunanje zadeve
V luči prihajajočega predsedovanja Slovenije Svetu Evropske unije je generalna direktorica Direktorata za zadeve Evropske unije Barbara Sušnik preko avdio-video konference opravila pogovor z direktorjem za koordinacijo Evropske unije in politične zadeve na zunanjem ministrstvu Latvije Mārtiņšom Klīvejem.
posnetke zaslona avdio-video konference obeh generalnih direktorjev

Barbara Sušnik in Mārtiņš Klīve med avdio-video konferenco | Avtor: Ministrstvo za zunanje zadeve

Generalna direktorica Sušnik je predstavila prednostne naloge predsedovanja, ki se bo začelo čez manj kot dva tedna. Poudarila je pomen krepitve odpornosti Evropske unije na različne krize, gospodarsko okrevanje ter strateško avtonomijo Unije. Med ostalimi prioritetami je izpostavila Konferenco o prihodnosti Evrope, promocijo evropskega načina življenja in vladavino prava ter Evropsko unijo kot zanesljivega partnerja v svetu. 

Sogovornika sta se v pogovoru dotaknila tudi dvostranskih odnosov med Slovenijo in Latvijo, ki so zelo dobri in prijateljski, državi pa delita stališča glede številnih evropskih in globalnih vprašanj. Gospodarsko sodelovanje med državama se je kljub pandemiji v letu 2020 še okrepilo, kar predstavlja dobro osnovo za nadaljnjo rast. 

Mārtiņš Klīve je izrazil podporo prednostnim nalogam slovenskega predsedovanja in zagotovil, da si bo Latvija še naprej prizadevala za krepitev dialoga med državama.