Skoči do osrednje vsebine

Pogovor državnega sekretarja Dovžana z državno sekretarko Češke republike Hrdinkovo

Državni sekretar Gašper Dovžan in državna sekretarka v Kabinetu predsednika Vlade Češke republike Milena Hrdinková sta v pogovoru preko avdio-video konference potrdila odlično sodelovanje med Slovenijo in Češko. Izrazila sta zadovoljstvo, da med državama poteka tesno sodelovanje na številnih področjih ter da imata mnogo podobnih stališč in pogledov glede evropskih in mednarodnih tem.
med avdio-video konferenco

Državni sekretar Gašper Dovžan | Avtor: Ministrstvo za zunanje zadeve

1 / 2

Državni sekretar Dovžan je sogovornici predstavil prednostne naloge slovenskega predsedovanja Svetu Evropske unije, ki se bo začelo čez dva tedna. Poudaril je pomen čimprejšnjega okrevanja evropskega gospodarstva, odpornost na prihodnje krize in zagotavljanje strateške avtonomije. Izpostavil je Konferenco o prihodnosti Evrope, v vodstvu katere bo imela Slovenija kot predsedujoča Svetu Evropske unije pomembno vlogo. Dodal je, da bo Slovenija kot predsedujoča posvečala veliko pozornosti ohranjanju evropskega načina življenja, spoštovanju pravne države in zagotavljanju enakih meril za vse.

Sogovornika sta se strinjala, da je potrebno še naprej krepiti transatlantske odnose in voditi verodostojno politiko Evropske unije do sosedstva, ob čemer sta se zavzela za evropsko perspektivo držav Zahodnega Balkana.

Državna sekretarka Hrdinková je pozdravila prednostne naloge slovenskega predsedovanja in zagotovila podporo Češke.